Zelenskyin puheen tavoite on tuoda sota suomalaisten olohuoneisiin: "Varmasti viitataan talvisotaan – meillä molemmilla on vaikea naapuri"

Mitä Zelenskyi sanoo suomalaisille?"Ihan varmasti viittaus talvisotaan" 1:51
Mitä Zelenskyi sanoo suomalaisille? "Ihan varmasti viittaus talvisotaan".

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu tänään Suomen eduskunnalle ja samalla tietysti myös käytännössä suomalaisille. MTV Uutiset Live näyttää puheen suorana lähetyksenä, joka alkaa kello 12.05.

Zelenskyi tulee "ihan varmasti" viittamaan talvisotaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari MTV:n Uutisaamussa.

– Jos sitä viittausta ei tulisi, niin se olisi todella erikoista. Meillä molemmilla on vaikea naapuri, ja yritämme keksiä keinoja, miten sen kanssa tulla toimeen. On aikoja, jolloin pitää puolustaa arvoja ja demokratiaa asein. Jonkinlainen kohtalonyhteys, Saari sanoo.

Saari uskoo, että Zelenskyin puhe tulee vetoamaan tunteisiin, mutta sisältämään myös käytännön vetoomuksia paitsi eduskunnalle niin myös Suomen kansalle.

Eilen Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba totesi, että hänelle on Nato-maille kolme toivetta: aseita, aseita ja aseita. Tarkemmalla toivomuslistalla oli esimerkiksi panssarivaunuja ja tykistöä eli toisin sanoen raskasta kalustoa.

Suomi on tähän mennessä toimittanut Ukrainaan muun muassa panssarintorjuntakalustoa, suojavarusteita ja ammuksia. Zelenskyi toivonee Suomeltakin lisää aseita, Saari arvioi.

Sodan syttymisen jälkeen Zelenskyi on pitänyt lukuisia puheita paitsi kansainvälisille järjestöille, kuten Natolle ja YK:lle, niin myös eri maiden parlamenteille. Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen pitää tätä "erittäin hyvin käytettynä aikana".

– Zelenskyi haluaa tuoda tämän sodan Euroopan ja Pohjois-Amerikan olohuoneisiin. Hän on antanut Ukrainan puolustustaistelulle kasvot, Himanen sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Presidentti Zelenskyi vieraili Butshassa – puhui tunteikkaana tapahtumista: “Tämä on enemmän kuin kansanmurha” 2:23
Tältä näytti presidentti Zelenskyin vierailu Butshassa – puhui tunteikkaana tapahtumista: “Tämä on enemmän kuin kansanmurha”.

Lue myös:

    Uusimmat