Katso Zelenskyin puhe Suomen eduskunnalle – viittasi talvisotaan ja Stalinin hyökkäykseen: "Rohkeutenne pelasti teidät"

Ukrainan presidentti Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle 21:11
Voit katsoa Zelenskyin puheen kokonaisuudessaan videolta. Puhe on simultaanitulkattu englanniksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu Suomen kansanedustajille etäyhteydellä tänään noin kello 13. 

Presidentti Sauli Niinistö ja työvierailulla oleva Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier seuraavat Zelenskyin videopuheenvuoron eduskunnassa.​ Tilaisuuteen osallistuu lisäksi EU-maiden suurlähettiläitä.

Zelenskyi on Ukrainan sodan aikana pitänyt videoyhteydellä useita puheita länsimaiden parlamenteille. Hän on vedonnut muun muassa avun antamiseksi Ukrainalle.

MTV seuraa hetki hetkeltä:

13.26: Puhemies Vanhanen kiitti Zelenskyia ja vakuutti Suomen seisovan Ukrainan tukena. Vanhanen lupasi Suomen jatkavan aseellisen ja humanitaarisen avun toimittamista.

13.21: Zelenskyi kutsui suomalaisia asiantuntijoita ja yrityksiä auttamaan Ukrainan koulujen ja päiväkotien uudellenrakentamisessa. 

– Vihan on pakko hävitä, ja vapauden voittaa. Ensin Ukrainassa, ja sitten muualla maailmassa, jossa tyrannia yrittää nostaa päätään, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi päätti puheensa kiittäen Suomea ja "kunnia Ukrainalle!" lausahdukseen. Eduskunta antoi seisaaltaan aplodit presidentille puheen päätyttyä.

Katso videolta: Tällaiset aplodit Ukrainan presidentti sai täpötäydeltä Eduskuntasalilta 1:04
Tällaiset aplodit Zelenskyi sai eduskunnalta. Katso video!

13.17: Zelenskyi toisti vaatimuksensa pakotteiden lisäämisestä Venäjälle entisestään. 

Zelenskyi kiitteli Suomea nopeasta avusta Venäjän hyökkäyksen alkaessa. Hän kuitenkin toivoi Suomelta vielä lisää apua yhteistyössä EU:n kanssa. Zelenskyin mukaan nyt täytyy miettiä, miten Eurooppaa suojellaan Venäjältä.

– Kuten rohkeutenne pelasti teidät Stalinin hyökkäykseltä talvisodassa, samoin meidän rohkeutemme pelastaa meidät. Mutta tarvitsemme kovempia pakotteita ja aseita, jotka voivat pysäyttää Venäjän sotilaskoneen.

Zelenskyi vaatii Venäjän täyttä eristämistä taloudellisesti.

– Pyydämme teitä painostamaan kaikkia yrityksiänne, jotka toimivat Venäjällä, Zelenskyi sanoo.

13.11: Zelenskyi puhuu Venäjän tekemistä kauheuksista Butshassa ja muissa ukrainalaiskaupungeissa. Hän kutsui Venäjän toimia järjettömiksi ja julmiksi. 

Zelenskyin mukaan Venäjän hyökkäys on merkittävä paitsi Ukrainalle, myös muille Venäjän rajanaapureille.

13.07: Zelenskyi aloitti puheensa kertomalla raketti-iskuista Kramatorskin juna-asemalle Donetskissa. Ukraina on syyttänyt iskuista Venäjää. Zelenskyi ja eduskunta pitivät lyhyen hiljaisen hetken Ukrainassa kuolleiden muistolle.

13.05: Zelenskyi on aloittamassa puhettaan.

13:00: Puhemies Matti Vanhanen toivotti tervetulleeksi Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrovan ja avasi tilaisuuden.

Ukrainan presidentti Zelenskyi puhuu suomalaisille kello 13 – tätä puheelta odotetaan 10:19

Lue myös:

    Uusimmat