Zelenskyin kansliapäällikkö: Ukrainalla on sillanpääasema Dneprjoen itärannalla

Ukrainalaisjoukot ovat varmistaneet sillanpääaseman Dneprjoen itärannalla, väittää Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andri Jermak.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Jermakin lausunto on ensimmäinen virallinen kommentti, jonka mukaan ukrainalaisjoukot ovat pysyvämmin Dneprjoen itärannalla.

– Vastoin kaikkia odotuksia, Ukrainan armeija on saanut jalansijan Dneprjoen itärannalla, Jermak sanoi puhuessaan ajatushautomo Hudson Institutelle Yhdysvalloissa.

Kommentit julkaistiin myös presidentti Zelenskyin verkkosivuilla. 

Aiemmin marraskuussa Ukrainan armeijan tiedottaja muotoili, että ukrainalaisjoukot ovat saaneet Dneprjoen itärannalla aikaan tuloksia, jotka "eivät ole huonoja". MTV Uutiset kertoi hyökkäyksestä ensimmäistä kertaa lokakuun puolivälissä.

Venäjä puolestaan väitti viime viikolla, että se on estänyt Ukrainaa luomasta itärannalle pysyvämpää sillanpääasemaa. Venäjä on väittänyt tappaneensa noin 500 ukrainalaissotilasta, jotka ovat hyökänneet Dneprjoen yli.

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan kummankaan osapuolen väitteitä taisteluiden kulusta. 

Venäjä julkaisi uutisen joukkojen siirrosta ja veti sen heti takaisin

Maanantaina kaksi Venäjän valtion uutistoimistoa julkaisi uutisen, jonka mukaan Venäjä siirtää joukkoja "parempiin asemiin" Dneprjoen itärannalla. Uutiset vedettiin kuitenkin takaisin vain minuutteja myöhemmin.

Reutersin mukaan Venäjä on aikaisemminkin puhunut joukkojen siirtämisestä "parempiin asemiin", kun kyse on todellisuudessa ollut vetäytymisestä.

Etelä-Ukrainan Hersonin alueen rintama on pysynyt käytännössä paikoillaan aina viime vuoden marraskuusta lähtien, jolloin Ukrainan vastahyökkäys valtasi takaisin Hersonin kaupungin.

Presidentti Zelenskyi väitti lisäksi tiistaina, että Venäjä menettää tällä hetkellä Itä-Ukrainan Avdijivkan suunnalla nopeammin sotilaita ja kalustoa kuin kuukausia kestäneissä Itä-Ukrainan Bahmutin taisteluissa. 

Lisää syksyn aikana Avdijivkan ympäristössä käydyistä raskaista taisteluista voi lukea alla olevista linkeistä.

Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa 0:59
Ukraina on julkaissut vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat