Venäjällä tympäännytään tehottomiin "liharynnäköihin" – syypääkin löytynyt

Venäjä suunnittelee tekevänsä "liharynnäköitä" Avdijivkan suunnalla Itä-Ukrainassa, väittää Ukrainan armeijan Tavrijskin joukkojen tiedottaja Oleksander Shtupun.

Liharynnäköillä viitataan jalkaväen tekemiin suoriin hyökkäysiin. Avdijivkan suunnalla väitetysti toimiva venäläinen sotakommentaattori puolestaan on sanonut yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan, että venäläisissä liharynnäköissä jalkaväki hyökkää ilman tykistön tukea.

ISW:n mukaan venäläiset sotakommentaattorit ovat kritisoineet Venäjän armeijan taipumusta antaa Shtorm-Z-sotilaille vain vähäistä koulutusta. Shtorm-Z-yksiköiden komentajien ehdotuksia ei myöskään ole kuunneltu, sotakommentaattori lisää ISW:n mukaan.

– Venäläisen sotakommentaattorin mukaan Shtorm-Z-yksiköt Avdijivkan ja Bahmutin alueilla ovat usein tuhoutuneet muutaman päivän aktiivisten operaatioiden jälkeen ja menettävät keskimäärin 40–70 prosenttia taistelijoistaan, ISW kirjoittaa.

Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa 0:59
Ukraina on julkaissut vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

"Samoja vanhoja virheitä"

Shtorm-Z-yksiköt heitetään usein taisteluihin ilman taistelukentän tiedustelua, venäläinen sotakommentaattori sanoo ISW:n mukaan. 

Talvella ja keväällä Wagner-palkkasotilasjärjestön kerrottiin käyttäneen vankiloista kasattuja joukkoja käytännössä tiedustelijoina siten, että ukrainalaisten avatessa tulen heidän asemansa paljastuivat. Tappiot olivat suuria, mutta Wagnerin omat joukot saivat näin arvokasta tietoa.

Lisäksi Shtorm-Z-sotilaat tuppaavat päätymään taisteluihin ilman, että niillä on yhteyksiä viereisiin yksiköihin. Ilman tykistön tukea myös haavoittuneiden evakuointi on vaikeaa, minkä seurauksena sotilaita kuolee suhteettomasti haavoittuneisiin nähden.

– Yksi venäläiskommentaattori totesi, että näitten seikkojen takia Shtorm-Z-joukoista tulee "roskaa" ennen kuin ne ehtivät saada aikaan mitään merkittäviä tuloksia, ISW katsoo.

Myös Britannian puolustusministeriö kritisoi äskettäin Venäjän Shtorm-Z-joukkoja. Aiheesta voi lukea lisää alla olevasta linkistä.

Avdijivka on ollut Venäjän lokakuun hyökkäysten pääsuunta. Venäjä on kärsinyt alueella vahvistetusti erittäin raskaita panssaritappioita. Hyökkäys onkin sittemmin ainakin toistaiseksi hiipunut, eikä se ole kyennyt saavuttamaan ilmeistä päätavoitettaan, Avdijivkan kaupungin piiritystä.

Venäläisten sotakommentaattorien sanavalinnat kyseisen hyökkäyksen suhteen ovat muuttuneet rajusti. Hyökkäyksen aluksi he kommentoivat monien aiempien ongelmien olevan nyt historiaa. Sittemmin sävy on muuttunut ja myös esimerkiksi sotatieteilijä Ilmari Käihkö on sanonut, että "Avdijivkan hyökkäys herättää kysymyksiä".

– Samoja vanhoja virheitä kuin puolitoista vuotta sitten. Ajoneuvot ajavat peräkkäin, miinakentistä yritetään mahdollisimman nopeasti läpi, eikä taktiikka ole hirveän toimivaa, Käihkö kommentoi MTV Uutisille 19. lokakuuta.

Kestääkö Putinin suosio sotatappioita ja salamurhia? 10:11
Kestääkö Putinin suosio sotatappioita ja salamurhia? Vieraana Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Mikko Hautala (25. elokuuta).

Lue myös:

    Uusimmat