Putinin panssaripulaa maalaillaan "jalkaväkirenessanssiksi" – edes omat eivät niele selitystä

Venäjä on kärsinyt sodan aikana valtavia panssaritappioita, mikä on pakottanut sen muuttamaan taktiikoitaan.

Venäläinen sotabloggari on esittänyt väitteen, jonka mukaan Venäjän armeijassa tullaan kokemaan "todellinen jalkaväkitaistelun renessanssi".

Syynä on kommentaattorin mukaan se, että Venäjällä on käytössään vähemmän taistelupanssarivaunuja, rynnäkkövaunuja ja panssariajoneuvoja. Käytännössä venäläisbloggari siis yrittää muotoilla panssaripulan mahdollisuudeksi. 

Toinen venäläiskommentaattori toteaa väitettyyn jalkaväkirenessanssiin kriittisesti, että tilanne kertoo ikäviä asioita Venäjän kärsimistä tappioista ja huonosta koordinaatiosta eturintamalla. 

Venäläisten sotakommentaattorien käymästä jalkaväkikeskustelusta kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Eilen lauantaina yksi sotakommentaattori puolestaan totesi nuivasti, ettei Venäjän tapa tehdä rynnäköitä linnoitettuja ukrainalaisasemia vastaan tule tuottamaan laajempaa läpimurtoa missään päin rintamaa.

Samainen bloggaaja arvioi myös, ettei Venäjällä ole mitään keinoa kouluttaa riittävästi taistelijoita intensiivisiin rynnäköihin. Lisää Venäjän jalkaväkirynnäköistä ja sodan aikana muuttuneesta taktiikasta voi lukea alla olevista linkeistä.

(Juttu jatkuu linkkien ja videon jälkeen)

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Kommentaattorit turhautuneita

Spetsnaz-erikoisjoukkoihin liitetyllä Telegram-kanavalla puolestaan valitettiin, että jalkaväkikeskeisiin hyökkäyksiin nojaaminen kuluttaa raskaasti Spetsnaz-erikoisjoukkoja.

Venäjä on raporttien mukaan käyttänyt Spetsnaz-yksiköitä rintamahyökkäyksiin sodan alusta lähtien, mikä on aiemminkin käynyt joukkojen puolestapuhujien hermoille, sillä he ovat katsoneet, ettei erikoisjoukkoja tulisi käyttää näin.

– Jotkut venäläislähteet ovat selvästi turhautuneita Spetsnaz-joukkojen väärinkäytön seurauksiin, ajatushautomo ISW kirjoittaa.

Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat kertovat Venäjän hyökkäyksistä MTV Uutisille: "Koko ajan lisää lihaa linjalle" 2:19
"Koko ajan lisää lihaa linjalle" – Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat ovat nähneet omin silmin Venäjän niin sanotun ihmisaaltotaktiikan. Haastattelu on helmikuulta 2023. 

Venäjä on kärsinyt suurhyökkäyksensä aikana valtavia kalustotappioita. Jo viime vuonna Venäjä alkoi mukauttaa hyökkäystaktiikoitaan siten, että taistelupanssarivaunut pidettiin kauempana eturintamasta.

Poikkeuksiakin on nähty. Esimerkiksi tämän syksyn Avdijivkan kaupungin saarrostusyrityksessään Venäjä on käyttänyt runsaasti panssarikalustoa ja satelliittikuvien perusteella myös menettänyt sitä paljon. 

Panssaritappioiden myötä Venäjä on myös Avdijivkan suunnalla siirtynyt ainakin osittain jalkaväkirynnäköihin. Venäjän tänä vuonna tekemien jalkaväkihyökkäysten on kuvailtu olevan yhdistelmä niin sanottua ihmisaaltotaktiikkaa ja paremmin koordinoituja hyökkäyksiä.

Laajemmin Avdijivkan taistelusta ja Venäjän viime aikoina kärsimistä tappioista voi lukea alla olevista linkeistä. Juttukokoelman perässä olevalla vahvistamattomalla videolla näkyy Ukrainan mukaan venäläispanssarien joukkotuho Avdijivkassa.

Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa 0:59
Ukraina on julkaissut vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat