Zelenskyi Bidenille ja Xille: "Osoittakaa johtajuutta rauhan edistämisessä"

Uhriluku kasvaa Harkovan rautakauppaiskussa – näin silminnäkijät kuvaavat tapahtumia 1:31
Katso tästä, miten paikalliset kuvaavat iskua.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetoaa Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingiin, jotta nämä osallistuisivat Ukrainan rauhaan tähtäävään konferenssiin.

Konferenssi järjestetään Sveitsissä kesäkuussa. Ukrainan toiveena on, että konferenssin avulla saadaan luotua painetta Venäjän ja Vladimir Putinin suuntaan. Zelenskyin mukaan konferenssi osoittaa, ketkä todella haluavat sodan loppumista. Yhdysvaltain Joe Bidenin ja Kiinan Xi Jinpingin osallistumisesta ei toistaiseksi ole tietoa. 

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntai-iltana, että se osallistuu konferenssiin, mutta ei kertonut kuka, tai minkä tason edustaja Sveitsiin saapuu. Kiina on virallisesti pysytellyt konfliktissa puolueettomana, mutta Venäjän ja Kiinan kumppanuus on vain tiivistynyt hyökkäyksen jälkeen.

–Vetoan maailman johtajiin, jotka ovat edelleen sivussa rauhankonferenssin ponnisteluista. Pyydän, osoittakaa johtajuuttanne rauhan edistämisessä, Zelenskyi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Sveitsin hallitus on kertonut kutsuneensa konferenssiin 160 eri delegaatiota. Zelenskyin mukaan yli 80 maata on jo vahvistanut osallistuvansa.

Venäjä ei ole osallistumassa

Venäjää ei ole kutsuttu konferenssiin, jossa ei sen mukaan ole mitään järkeä. Rauhansuunnitelmassaan Ukraina haluaa, että Venäjä vetää joukkonsa Ukrainasta. Lisäksi Ukraina vaatii, että Venäjä palauttaa maan kansainvälisesti tunnustetut rajat. Venäjälle kumpikaan ehdotus ei ole lähtökohta rauhanneuvotteluille. 

Uutistoimisto Reuters kertoi tällä viikolla, että Putin on valmis lopettamaan sotatoimet Ukrainassa ja neuvottelemaan tulitauon, joka ottaa huomioon nykyisen rintamalinjan. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan Putin yrittää vaikuttaa Sveitsin rauhankonferenssin tuloksiin, koska pelkää sen osoittautuvan liian menestyksekkääksi. 

– Hänen lähipiirinsä lähettää teennäisiä viestejä väitetystä valmiudesta rauhaan huolimatta siitä, että Venäjän joukot jatkavat brutaalia hyökkäystään Ukrainaan, Kuleba kirjoitti viestipalvelu X:ssä. 

Venäjä etenee

Venäjä on kevään aikana edennyt useissa eri kohdissa rintamalinjaa ja kiihdyttänyt iskujaan etenkin maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan. Viime viikkojen tuhoisin isku tapahtui lauantaina, kun Venäjä iski ohjuksilla Harkovassa sijaitsevaan rautakauppaan. Iskussa menehtyi ainakin 14 ihmistä ja uhriluku voi nousta edelleen, sillä useita ihmisiä on kateissa. Venäjän samana päivänä tekemässä toisessa iskussa Harkovassa loukkaantui ainakin 25 ihmistä. Pommi osui asuinrakennukseen. 

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Ukraina kertoo tuhonneensa 12 Venäjän ohjusta ja 31 lennokkia useissa eri osissa maata. 

Tänään Venäjän puolustusministeriö kertoi maan asevoimien vallanneen Berestoven kylän Harkovan alueella. Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan Venäjän puolustusministeriön väitettä riippumattomista lähteistä. 

Lue myös:

    Uusimmat