Yt-lain uudistuksesta sopu

Ehdotuksen mukaan yt-laki laajenee koskemaan myös 20 työntekijän yrityksiä, kun rajana nykyisin on 30 työntekijää.

Hallitus on hyväksynyt esityksen yhteistoimintalain uudistuksesta. Ehdotuksen mukaan yt-laki laajenisi koskemaan myös 20 työntekijän yrityksiä, kun rajana nykyisin on 30 työntekijää.

Hallituspuolueiden viilaaman sopuesityksen mukaan lakiin tulisi siirtymäaika. 20-29 työntekijän yrityksiin lakia sovellettaisiin vasta kuuden kuukauden kuluttua lain voimaantulosta.

Työministeri Tarja Filatov tapasi aiemmin päivällä työmarkkinajärjestöt ja esitteli niille muutokset, joita alun perin kolmikantaisesti valmisteltuun esitykseen oli viime metreillä tehty.

Keskusta ja RKP vastustivat lain laajentamista koskemaan aiempaa pienempiä yrityksiä. SDP:n kanta oli, että esitys pitäisi hyväksyä kolmikantaisesti neuvotellussa muodossa.

Yt-sopimus sai risuja yrittäjiltä

Yhteistoimintalain uudistuksesta hallituksessa syntynyt sopu keräsi etujärjestöiltä yllätyksettömät kommentit. Palkansaajajärjestöt ja EK kiittävät esitystä. Suomen Yrittäjät pitää lopputulosta huonona, vaikka vähäisiä parannuksia tulikin.

Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus arvosteli Elinkeinoelämän keskusliiton toimineen vastoin yrittäjien etua, sillä pienyrittäjille on tulossa vain lisää velvoitteita. Vaarana on, että uudet säädökset ja sanktiot heikentävät yhteistoiminnan ilmapiiriä.

Järventaus kehui keskustan ja RKP:n toiminnan antaneen kuitenkin järjestöille "viitteitä lainsäädäntövallan kuulumisesta valtiovallalle eikä työmarkkinaosapuolille".

EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs piti hyvänä, että kiistan lopputulema ei vahingoittanut työmarkkinaosapuolten ja hallituksen suhteita.

- Kun kolmikantaisesti valmistellaan työelämää koskevaa lainsäädäntöä, työmarkkinaosapuolilla on perusteltu syy luottaa siihen, että myös hallitus sitoutuu asettamansa komitean työskentelyyn ja ehdotuksiin.

Palkansaajat: Yhteistyö on kaikkien etu

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mukaan kolmikanta osoitti toimivuutensa. Hän arveli uudistuksen loppuvaiheen ongelmien jääneen niin pieniksi, ettei niistä koidu vahinkoa tuleville neuvotteluille.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n johtaja Markku Salomaa kiittelee esitystä siitä, että yhteistyö yrityksissä tehostuu.

Salomaan mukaan yrittäjien pelot byrokratiasta ovat turhia. Se sijaan nyt pystytään harjoittamaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa, mikä on kaikkien etu.

Myös Akavan johtaja Markku Lemmetty korostaa, että henkilöstö sitoutuu ja on motivoitunutta vain luottamukseen perustuvalla yhteistyöllä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat