Mainos

Yrityslainan kilpailuttaminen auttaa löytämään sopivimman lainan

Etenkin pienten yritysten voi olla vaikeaa saada perinteistä pankkilainaa. Tällöin vaihtoehtona on usein vakuudeton yrityslaina, jota tarjoavat Suomessa useat rahoituslaitokset. Vakuudettomat yrityslainat kannattaa aina kilpailuttaa keskenään, sillä niiden todellisissa vuosikoroissa on suuria eroja. 

Yrityslainaa voidaan hakea yrityksen tärkeisiin investointeihin niin perustamisvaiheessa kuin myöhemminkin. Yrityslainaa myöntävät perinteisten pankkien lisäksi useat verkossa toimivat rahoitusyhtiöt. Rahoituslaitosten tarjoama yrityslaina ilman vakuuksia soveltuu yrityksille, jotka eivät syystä tai toisesta saa pankkilainaa. Vakuudettoman lainan korko voi kuitenkin olla varsin korkea, jolloin yrittäjä ottaa lainatessaan suuren riskin.

Yrittäjä voi hakea lainaa eri rahoitustarpeisiin, esimerkiksi yrityksen perustamiseen, laajentamiseen tai äkillisten kulujen kattamiseen. Jos yrityksen perustaminen on vasta harkinnassa, kannattaa ensin huolehtia tarvittavien säästöjen keräämisestä. Monet lainanantajat nimittäin vaativat 20 prosentin omarahoitusosuutta. Lainan ja omien säästöjen lisäksi rahoitusta voi saada pääomasijoittajilta, valtiolta ja joukkorahoituksen kautta.

Yrityslainoja kannattaa vertailla  

Yrityslainoja voi ja kannattaa vertailla ennen lainapäätöstä, sillä koroissa on jonkin verran vaihtelua. Vakuudettomien yrityslainojen koroissa voi olla jopa kymmenien prosenttien eroja.

Yrityslainojen laaja kirjo saattaa tuntua sekavalta ja lainojen kustannukset ja ehdot saattavat poiketa toisistaan huomattavasti. Yrityslainojen kilpailuttaminen ja vertailu ovat tarpeellisia vaiheita edullisen lainan löytämisessä. Vertailu tuo säästöjä lainakuluihin ja edullinen laina tuo turvaa yritykselle ja yrittäjälle.

Verkossa on useita ilmaisia lainavertailusivustoja, joiden kautta voi saada useita lainatarjouksia yhdellä lainahakemuksella. Lainavertailusivustot poikkeavat muista vertailusivustoista, sillä lainatarjoukset perustuvat aina hakijan tietoihin. Lainahakemuksen lähettäminen ei koskaan sido ottamaan lainaa, vaan se antaa mahdollisuuden kartoittaa tilanne ja kerätä tietoa eri vaihtoehdoista. 

Yrityslainojen myöntäminen edellyttää erityisesti suurempien summien kohdalla asianmukaisia rahoituslaskelmia ja viimeisimpiä tilinpäätöksiä. Jotkut lainanmyöntäjät haluavat nähdä myös yrityksen luottohäiriötodistukset. Pienempien lainojen kohdalla todistuksia ei aina vaadita, jolloin lainanoton riskiarvio jää täysin yrittäjän omalle vastuulle. Siksi lainanmaksu tulee suunnitella tarkasti etukäteen.

Lainojen ehdot ja kustannukset

Lainan koron ja maksujen lisäksi lainaehdot tulee selvittää perusteellisesti ennen lainan ottamista.

 Kustannusten lisäksi lainan hintaan vaikuttaa lainan takaisinmaksuaika. Laina-aika voi vaihdella tapauksesta riippuen paljonkin. Pitkä maksuaika vaikuttaa lainan kokonaishintaan sekä kuukausieriin. Pitkä takaisinmaksuaika kasvattaa lainan kokonaiskuluja ja pienentää kuukausieriä, ja päinvastoin. 

Lainojen kilpailuttaminen ja vertailu auttavat lainanhakijaa selvittämään lainojen yksityiskohtia ja löytämään itselleen sopivimman lainan, jossa kaikki ehdot ja kustannukset ovat mahdollisimman edulliset.

Lue myös:

    Uusimmat