Yritysjohtajat: Verotusta alas

Yritysjohtajat vaativat verotuksen keventämistä ja julkisen sektorin karsimista, jotta talouskasvu ei hyydy.

Pääministeri Katainen ymmärtää huolen, mutta pelkää hallituksen joutuvan tekemään uusia veronkorotuksia keväällä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly paheksuu, että mikään ei tunnu enää riittävän yritysjohtajille, joille on jo tulossa iso yhteisöveroalennus.

"Ikävä olla ilonpilaaja – yhteisöveroalennus ei yksinään Suomea pelasta"

Yli 2000 yritysjohtajan allekirjoittama veroadressi vaatii, että verotusta pitää keventää.

Pian napsahtava 900 miljoonan euron yhteisöveroalennus ei siis yksin riitä.

– Yritykset ovat tyytyväisiä siihen, että tuli yhteisöveroalennus. Mutta on ikävä olla ilonpilaaja, se ei yksinään Suomea pelasta. Kun kokonaisverotaakka on näin suuri, niin yritykset eivät pysty työllistämään ja investoimaan ja tuomaan lisää verotuloja, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä toteaa MTV Uutisille

– Valitettavasti Suomen julkinen sektori on ensi vuonna Euroopan suurin, tämä tarkoittaa että meidän välttämättömästi tehtävä rakenteellisia uudistuksia. Se tekee kipeää, mutta se on suuri mahdollisuuus.

Pääministeri ei ihmeitä voinut luvata.

– Haemme kompromissia lyhyen aikavälin uskottavuuden ja pitemmän ajan kasvukannusteiden väliltä, mutta pelkäänpä että joudumme tekemään menoleikkauksia ja veronkorotuksia ensi keväänä, Jyrki Katainen sanoo.

Lyly: Eikö tässä mikään riitä

SAK:n puheenjohtaja ihmettelee uusien verovaatimusten ajoitusta.

– Tällä kertaa tulee sellainen ajatus mieleen, että eikö tässä mikään riitä. Kohta tulee sellainen päätös jolla lasketaan yhteisöveroa paljon. Lauri Lyly toteaa.

Lyly muistuttaa, että kokonaisveroaste on laskenut lähes koko 2000-luvun.

– Minun mielestä yritysjohtajien pitäisi katsoa, että kaikki huolehtivat veroistaan ja harmaan talouden torjumisesta saataisiin verokantoa niin kuin pitää, olisivat huolissaan myös siitä eikä yksistään tästä verojen laskemispuolesta.

Kataiselta löytyy jonkinasteista ymmärrystä yritysjohtajien vaatimukselle.

– Ymmärrän sen, että korkeat verot hillitsevät talouskasvua. Jos kansalaisten verot nousevat, ostovoima rapistuu. Jos yritysten evrot nousevat niiden kilpailukyky heikkenee.

Yritysjohtajat toivovat että verojen laskemiseen sitoutuisi myös seuraava hallitus.

Lue myös:

    Uusimmat