Mainos

Yritykset vetosivat verkkoasiassa ministeri Heinoseen

Alma-Media, Jippii Group, RSL Com Finland, Tele1 Europe, Tele 2 Finland sekä Telia Finland ovat lähettäneet liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinoselle yhteisen kirjeen, jossa yritykset esittävät huolensa suomalaisen tietoyhteiskunnan kehittymisestä. Yritysten yhteistyön taustalla ovat puutteet sekä Telehallintokeskuksen että liikenne- ja viestintäministeriön ehdotuksissa Suomen lainsäädännön saattamiseksi EU:n vaatimusten mukaiseksi.

Tietokoneen monitori

Heinoselle toimitetussa kirjeessä todetaan, että ehdotetut muutokset vahvistavat hallitsevien puhelinoperaattoreiden asemaa, minkä vuoksi uudistukset eivät lisää kilpailua, eivätkä siten hyödytä kuluttajaa. Uudistukset eivät myöskään ole linjassa kilpailun edistämiseen tähtäävän hallitusohjelman kanssa.

-Suomalainen tietoyhteiskunta epäonnistuu, koska sisällöntuottajien ja palvelun tarjoajien tarvitsema väylä kuluttajille on liian kallis. Verkko-operaattoreiden palvelun tuottajilta perimät verkkokustannukset ovat yksinkertaisesti liian korkeat. Esimerkiksi paikallispuhelupalvelun tarjoaminen kuluttajille ei onnistu muilta kuin verkko-operaattoreilta, koska verkko-operaattoreiden perimä tukkuhinta palvelun tuottajilta on korkeampi kuin kuluttajahinta. Verkon käytön hinnoittelu voi olla myös este Digi-tv:n uusien interaktiivisten palveluiden kehittämiselle, sanoo toimitusjohtaja Harri Johannesdahl Jippii Groupista.

Yritysten yhteisessä kirjeessä todetaan, että hallitsevat verkko-operaattorit hinnoittelevat verkon käytön muille liian kalliiksi, mm. koska ne toimivat myös itse sisällöntuottajina.

Toinen merkittävä ongelma uudistuksissa koskee matkaviestintää, sillä ministeriö on vapauttamassa vain kiinteää verkkoa, ei puheluita kiinteästä verkosta matkapuhelimiin. Kirjeen mukaan matkaviestintää koskevat rajoitukset tulisi poistaa ja tällä tavoin edistää kilpailua myös nopeimmin kasvavilla markkinoilla.

-Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, joissa kiinteästä verkosta matkapuhelimeen soittava henkilö ei voi valita operaattoria ja jossa matkapuhelinoperaattorilla on hinnoittelumonopoli näissä puheluissa, sanoo johtaja Esa Sillanpää Telia Finlandista.

Telia Finlandin laskelmien mukaan kilpailun avaaminen pudottaisi kiinteästä puhelimesta matkapuhelimeen soitettavien puheluiden hintoja jopa 20 prosenttia. Tällainen hintojen lasku merkitsisi 500 miljoonan markan säästöjä käyttäjien telekustannuksiin vuosittain.

Kirje käsittelee myös verkon käyttöoikeuden hinnoittelua, joka Suomessa on kohtuuttoman korkealla tasolla verrattuna mm. muihin Pohjoismaihin. Yritykset ehdottavat viranomaisten käyttävän Euroopassa yleistä Best Practise hinnoittelua, jossa eri maiden hinnoitteluja vertaamalla pyritään löytämään kohtuullinen kansallinen taso.

Ministeriön ehdottama laskutuskäytännön muutos tarkoittaisi yritysten mukaan käytännössä sitä, että kuluttaja saisi monta puhelinlaskua, sillä paikallispuhelinyhtiön ei enää tarvitsisi laskuttaa muiden palveluntarjoajien puolesta. Yritysten mielestä muutos on outo, sillä komissio ei sellaista vaadi. Nykyinen käytäntö on kuluttajan kannalta yksinkertaisempi ja edullisempi.

Ministeri Heinoselle lähetetty kirje käsittelee myös Telehallintokeskuksen numerointimääräystä. Yritykset toteavat, että kaikkien olisi oltava tasavertaisessa asemassa, kun operaattoritunnukset tulevat voimaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi siirtymäaikaa, jonka jälkeen vanhat kolminumeroiset operaattoritunnukset poistuisivat käytöstä ja kaikilla puhelinyhtiöillä olisi uusi 5-numeroinen tunnus.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.