Yritykset suosivat miehiä vaalirahan jaossa

Eduskuntavaaleissa naisehdokkaat saivat ulkopuolista vaalirahoitusta selvästi vähemmän kuin miehet. Eroa selittää erityisesti se, että yritykset suuntaavat vaalirahansa miehille.

Omien varojen ja lainan lisäksi ehdokkaat hankkivat rahoitusta yrityksiltä, yksityishenkilöiltä, puolueelta, puolueyhdistyksiltä ja esimerkiksi järjestöiltä.

MTV3:n selvityksen mukaan miesehdokas sai tällaista ulkopuolista rahaa keskimäärin 20 718 euroa, kun nainen sai sitä 15 792 euroa. Toisin sanoen, kun mies sai ulkopuolista vaalirahaa yhden euron, naiselle sama osuus oli 76 senttiä.

Ero on raju, kun vertaillaan liike-elämän antamaa vaalirahaa sukupuolten kesken. Miesehdokas sai sitä keskimäärin 9145 euroa ja naisehdokas 4655 euroa. Miehen yksi yritysvaalirahaeuro vastaa siis naisen 51:ä senttiä.

Kahdenkymmenen eniten yritysten vaalirahaa saaneen joukossa on vain kolme naista, kaikki kokoomuksesta. Heistä Paula Risikko sai yrityksiltä noin 38 000 euroa, Laura Räty 33 000 euroa ja Suvi Lindén 30 000 euroa.

"Hyvä veli -järjestelmä toimii"

Ulkopuolinen tuki jakautuu epätasaisesti ehdokkaiden välillä ja eroja on paljon myös saman sukupuolen edustajien kesken.

Monet eivät saaneet lainkaan yritysten vaalirahaa. Yksi heistä on oululainen Tuija Pohjola (sd.). Hän kartutti vaalikassaansa villasukkien myynnin avulla ja ylsi varakansanedustajan paikalle. Pohjolalla on oma arvionsa siitä, miksi yritykset suosivat miehiä.

- Johtuisikohan se siitä, että miehiä enemmän yritysten hallinnossa, johtokunnissa ja niin edelleen. Kyllä minä sanon suoraan, että tällainen hyvä veli -järjestelmä kuitenkin toimii.

Ehdokkaan kokonaisvaalikassa oli keskimäärin 33 000 euroa. Laskelmat pohjautuvat kansanedustajien ja varasijoille päässeiden vaalirahoitusilmoituksiin.

Katso Salla Vuorikosken juttu (Seitsemän uutiset 22.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat