Mainos

Yritykset salaavat talousrikoksia

Poliisin tekemän selvityksen mukaan yritykset ilmoittavat poliisille vain pienen murto-osan talousrikoksista. Näin talousrikollisuudesta on tullut paitsi piilorikollisuutta, myös vaiettua rikollisuutta.

Selvityksen mukaan yritykset salaavat talousrikoksia

Vantaan poliisi kysyi yritysjohtajilta siitä, kuinka hanakasti talousrikoksista tehdään rikosilmoituksia. Tuloksen mukaan yritykset ilmoittavat poliisille vain yhdeksän prosenttia, eli noin joka kymmenennen, talousrikosjutun.

-Suurin syy siihen miksi yritysjohtajat ei ilmoita talousrikoksista poliisille on ilmoituksen hyödyttömyys. He kokevat, että rikosvahingot on menetetty ja niitä ei tulla saaman enään takaisin, kertoo rikoskomisario Arto Hankilanoja Vantaan poliisista. Muita syitä olivat vaivannäkö, liiketoiminnan kiireet, sekä pelko yritystoiminnan kärsimisestä. Myös asiakkaan menettämistä ja kostoa pelätään.

Viranomaisyhteistyön kehittämisprojektin projektipäällikkö Markku Hirvonen on yllättynyt selvityksen tuloksista. -Viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti se oli aika yllättävä tulos. Me olemme tienneet, että harmaa talous on paljolti piilorikollisuutta, mutta tämä yritysten oma alhainen ilmoitusaktiviteetti oli kyllä yllätys, Hirvonen sanoo.

Vantaan poliisi kykeni selvittämään heille tehdyistä rikosilmoituksista noin 60 prosenttia. Ilmoitushaluttomuuden ja selvitysprosentin perusteella on laskettavissa, että vain noin viisi prosenttia tapahtuneista talousrikoksista selviää. Poliisi onkin sitä mieltä, että mitä suurempi piilorikollisuuden osuus on, sitä pinempi on myös kiinnijäämisriski.

Talousrikosten selvitysajat ovat pidentyneet, tutkijat ikääntyvät, eikä talousrikostutkijaksi ole poliisin sisällä tunkua. -Tähän voisi sanoa, että satoa on paljon, mutta korjaajia vähän, kiteyttää rikoskomissario Arto Hankilanoja.

Sisäministeriössä valmisteillaan uutta talousrikostorjuntaohjelmaa, jossa ehdotetaan noin 40 nykyisin määräaikaisen viran vakinaistamista ja vajaan kymmenen uuden perustamista.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.