Mainos

Yritykset painostavat työterveysasemiaan

MTV:n Sunnuntairaportin mukaan asiakasyritykset painostavat työterveysasemiaan.

MTV:n Sunnuntairaportin tekemän kyselyn mukaan viidennes yksityisistä työterveysasemista on joutunut asiakasyritysten painostuksen kohteeksi.

Yritykset ovat vaatineet työterveysasemia kiristämään hoitolinjaa: rajoittamaan sairaslomia ja minimoimaan kalliita jatkotutkimuksia.

Kysely suunnattiin vuoden alussa kaikille työterveyspalveluja Suomessa tuottaville organisaatioille.

Sunnuntairaportin kyselyyn vastasi puolet runsaasta tuhannesta työterveyshuoltopalveluja tarjoavasta organisaatiosta. Viidennes vastanneista kertoi asiakasyritystensä haluavan rajoittaa sairaslomien myöntämistä. Tarkkaa kontrollia edellytetään myös lisäkustannuksia aiheuttavien laboratoriotutkimusten sekä fysikaalisen hoidon osalta. Työterveyslaitoksella kyselyn tulos herättää hämmennystä.

-Kuulostaa oudolta, että yhteyksiä on otettu noin paljon. Työterveyshenkilöstä sitoo oman etiikkansa puolesta ammatillinen riippumattomuus työnantajasta, sanoo Työterveyslaitoksen apulaisylilääkäri Kimmo Räsänen.

Marskin työterveysasemalla Mikkelissä ilmiö on tuttu. Sairaspoissaolojen määrä on yritysten toivomuksesta tarkassa kuukausiseurannassa.

-Varsinkin pienissä yrityksissä seurataan kustannuksia aika tavalla ja jos siellä jossakin kuukaudessa tai jonakin ajankohtana sattuu tulemaan suurempi piikki, niin aika herkästi palautetta tulee, sanoo työterveyslääkäri Heimo Räsänen Marskin Työterveys Oy:stä.

Työterveyshoitajat ovat tottuneet tasapainottelemaan erilaisten toiveiden ristitulessa.

-Kaikkeen mitä työnantajat meille ehdottavat ei lähdetä mukaan. Jos lähdetään kaikkeen mukaan niin silloin meiltä menee maine, sanoo työterveyshoitaja Sanna Nurkkala Vaajakosken lääkäriasemalta.

70 % yrityksistä haluaa ostaa työterveyshuollon palvelut kunnalliselta palveluntuottajalta. Siitäkin huolimatta että vain neljännes terveyskeskuksista kykenee käytännössä palvelemaan yritystä lain edellyttämällä tavalla. Julkinen työterveyshuolto tarjoaakin oivan piilopaikan maksuhaluttomalle yritykselle.

-Meillä on paljon yrityksiä, jotka ovat ihan tyytyväisiä siihen, että heihin ei pidetä yhteyttä. Heillä on kuitenkin sopimus voimassa, mutta se ei velvoita heitä mihinkään, kertoo työterveyshoitaja Tuula Hämäläinen Juvan terveyskeskuksesta.

Työterveyshuollon toteutumista valvovat työsuojelupiirit ovat huolissaan työntekijöiden oikeuksista.

- Työterveydenhoito jää toteutumatta niillä työpaikoilla, jotka eivät itse ole aktiivisia,
piiripäällikkö Hannu Mäkinen Keski-Suomen Työsuojelupiiristä sanoo

Uutta työterveyslakia valmistellaan parhaillaan. Työntekijän oikeuksien turvaksi ei kuitenkaan ole luvassa nykyistä suurempia takeita. Työterveyshuolto toteutuu jatkossakin vain mikäli työnantajalta löytyy maksuhaluja.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.