Mainos

Yritykset ottavat lainaa erittäin vilkkaasti

Yritykset ottavat lainaa erittäin vilkkaasti. Suomen Pankin tilastojen mukaan rahalaitosten yrityksille myöntämän lainakannan vuosikasvuvauhti oli maaliskuussa yli 16 prosenttia. Viimeksi lainakannan kasvu on ollut yhtä nopeaa it-huumassa 1999.

Merkkejä talouden jäähtymisestä on saatu sieltä täältä, mutta lainakannan kasvu kertoo talouselämän porskuttavan ainakin toistaiseksi vahvasti. Yrityslainakannan kasvuvauhti on kiihtynyt kevään aikana selvästi. Vielä viime kesänä kasvutahti jäi alle kymmeneen prosenttiin.

Nordean luotonannosta vastaava johtaja Carl-Johan Granvik muistuttaa, että investointitoiminta on jatkunut Suomessa ripeänä ja yrityskaupparintamallakin on ollut edelleen kohtuullisen vilkasta.

-Sitä taustaa vasten, mitä ulkomailla puhutaan, yrityslainoituksen vahva vire on voinut olla joillekin yllätys. Tässä vaan porskutetaan, niin kuin ei olisi mitään tapahtunut maailmassa, sanoo Granvik.

Hän muistuttaa, että yritysten rahoitustarpeita lisäävät myös kallistuneet raaka-aineiden hinnat.

-Kaikkien hyödykkeiden hinnat ovat nousseet huomattavasti. Se sitoo tuotantoon rahaa huomattavasti aikaisempaa enemmän, Granvik arvioi.

"Perinteinen pankkilaina on nyt kova sana"

Yritysten pankkilainainnostuksen taustalla on myös finanssimyräkän aiheuttama markkinarahan saatavuuden heikentyminen ja erityisesti sen kustannusten nousu. Tämä on tehnyt pankkilainasta aiempaa houkuttelevampaa yrityksille.

-Suuret yritykset ovat kääntyneet selvästi aikaisempaa enemmän pankkirahoituksen puoleen, sanoo rahoitustarkastuksen apulaisjohtaja Jukka Vesala.

Granvik arvioi, että aiempaa selvästi suurempi osuus yritysten kokonaisrahoituksesta ohjautuu nyt suomalaisten peruspankkien kautta.

-Enää ei käytetä kaikkia mahdollisia erilaisia vaihtoehtoja, joita oli aiemmin tarjolla. Perinteinen pankkilaina on nyt kova sana, Granvik toteaa.

Maailmalla useat isot pankit ovat polttaneet pahastikin näppinsä Yhdysvaltojen asuntoluottokriisissä ja joutuneet tekemään mittavia alaskirjauksia. Tämän on pelätty rajoittavan niiden lainanantomahdollisuuksia ja hyydyttävän näin taloutta. uomessa pankeille ei ole toistaiseksi ollut ongelmia kasvattaa luotonantoaan.

-Meillä pankit ovat varsin vakavaraisia, joten niillä on ollut mahdollisuus kasvattaa luotonantoaan, Vesala toteaa.

Hän arvioi, että jatkossa luototuksen kasvattaminen voi hankaloitua, mikäli markkinavarainhankinnan kustannukset eivät pankeille alene tai talletusvarainhankinnan voimakas kasvu hidastuu. Markkinaehtoisella rahoituksella tarkoitetaan pankkien rahoitusmarkkinoilta joukkovelkakirjalainoilla ja sijoitustodistuksilla hankkimaa rahoitusta.

-Markkinassa on ensimmäisiä merkkejä siitä, että jotkut toimijat saattavat olla jarruttamassa kasvuaan yritysrahoituksessa. Kannattavan kasvun ja riittävän vakavaraisuuden ylläpitämiseen kiinnitetään nyt kasvavassa määrin huomiota, mikä on lisännyt kriittisyyttä rahoituskohteita valittaessa, sanoo OP-keskuksen johtokunnan jäsen Harri Nummela.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.