Mainos

Yrittäjien veroesitys saa tukea eri puolueilta

Poliitikot puoluekentän eri laidoilta tukevat Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen esitystä pienipalkkaisen työn verotuksen keventämiseksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen sanoo Järventauksen olevan oikealla asialla. Vaikka suurituloistenkin verotus on koettu ongelmaksi, yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kannalta huomattavasti tärkeämpää olisi tavallisten pieni- ja keskituloisten verotuksen hillitty keventäminen.

Järventaus esitti eieln Helsingin Sanomien haastattelussa pienipalkkaisten verokevennyksiä, jotta heidän kannattaisi ottaa vastaan myös matalapalkkaisia töitä. Myös Pekkarisen mielestä yritysten ja työllisyyden kannalta olisi palkkaveron ohella tarpeen vähentää työvaltaisten alojen välillisiä kustannuksia ja arvonlisäveroa. Hän ei pidä kuitenkaan mahdollisena samaan aikaan keventää suurten ja pääomavaltaisten yritysten verotusta.

Kansanedustaja Marjatta Stenius-Kaukosen (vas.) mielestä vasemmistonkin on tartuttava Järventauksen esitykseen. Se olisi sekä työttömien että pienyrittäjien kannalta todella paras keino työllisyyden hoitoon. Stenius-Kaukosen mukaan lisääntyvän nettopalkan ohella etuna olisi se, että samalla vähenisi ihmisten juoksuttaminen luukulta toiselle sosiaaliturvan perässä. Työttömyysturvan, asumistuen ja toimeentulotuen tarpeen väheneminen olisi myöskin valtion ja kuntien etu.

Stenius-Kaukonen on Järventauksen kanssa samaa mieltä siitä, että tavoite voitaisiin saavuttaa muuttamalla kunnallisveron ansiotulovähennyksen rakennetta ja määrää. Kunnille tulisi kuitenkin korvata kasvavat menot, jotta ne pystyisivät huolehtimaan palvelujen järjestämisvelvollisuudestaan.

Stenius-Kaukonen muistuttaa, että erilaisia pieniä päivärahoja koko vuoden saavat ovat ainoa ryhmä, joka on jäänyt ilman minkäänlaisia verohelpotuksia hallituksen 11 miljardin markan verohelpotuspakettia toteutettaessa.

Työttömyys-, sairaus- ja kuntoutus-, äitiys- ja vanhempainrahan saajista suurimman osan kuukausiansiot jäävät alle 5 500 markan, joten he eivät Stenius-Kaukosen mukaan hyödy valtion tuloveron alennuksesta lainkaan eivätkä he saa kunnallisveron ansiotulovähennystä. Heidän toimeentulonsa parantamiseksi ja monella sosiaaliturvan luukulla asioimisen vähentämiseksi tulisi säätää perustoimeentulovähennys. Stenius-Kaukonen suosittaa malliksi eläkkeensaajien eläketulovähennystä ja opiskelijavähennystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.