Yrittäjien Mikael Pentikäisen kolumni: Koronakriisi on tehnyt yrityksistä tahtomattaan toisten yritysten pankkeja

Koronakriisi on iskenyt monella tapaa yrityksiin ja yrittäjiin. Yksi pahentunut ongelma on se, että monesta yrityksestä on tullut tahtomattaan toisen yrityksen pankki, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnissaan Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Toiselle yritykselle myydään tuotteita tai palveluita, mutta asiakasyritys maksaa laskun joskus aikojen päästä – välittämättä maksuajoista.

Jopa 37 prosenttia yrityksistä sanoo, että heidän maksuaikojaan on pidennetty koronakriisin aikana. Viime toukokuussa 27 prosenttia yrityksistä sanoi, että heidän maksuaikojaan on pidennetty viimeisen kahden vuoden aikana.

Ongelma koskee kaikkia toimialoja kaikkialla Suomessa. Eniten maksuaikojaan ovat pidentäneet suuret yksityiset (60 %) ja pienet yritykset (54 %). Julkisomisteiset yhtiöt ovat toimineet paremmin.

Suurin muutos on tapahtunut pienten yritysten osalta. Tämä kertoo yritysten kassavaikeuksista. Voi olla haluja maksaa, mutta raha ei vain riitä.

Suuri osa yrityksistä ei noudata lakia

Vain puolet yrityksistä kertoo, että maksuajat ovat enintään 30 päivää. Vielä 1,5 vuotta sitten 61 prosenttia maksoi alle kuukaudessa. Jos maksuajat menevät 30 päivän yli, niistä pitää lain mukaan sopia asiakasyrityksen kanssa.

Yli puolet yli 30 päivää maksuaikaa ottavista ei ole sopinut asiasta, vaikka laki olisi edellyttänyt. 43 prosenttia on sopinut asiasta.

Seitsemän prosenttia maksaa kolmen kuukauden päästä ja yksitoista prosenttia 61-90 päivän kuluessa. Neljännes maksaa 31-60 päivän aikana. Pisimpiä maksuajat ovat teollisuudessa.

Jopa lähes kolmannes yrityksistä on kärsinyt taloudellista vahinkoa siitä, ettei se ole saanut maksujaan ajoissa. Määrä on hieman kasvanut koronavuoden aikana. Eniten on kärsitty vahinkoa teollisuusyrityksissä.

Yrittäjät penäävät maksuaikasäätelylle viranomaisvalvontaa. Puolet yrityksistä sanoo, että viranomaisen pitäisi valvoa paremmin maksuaikalakia. Erityisesti tätä odotetaan rakennusalalla.

Tarvitaan lakimuutoksia pienen tueksi

Ongelma on vakava. Kenenkään ei pitäisi joutua olemaan tahtomattaan toisen yrityksen vippikassa tai pankki. Sitä varten on oikeita pankkeja tai rahoituslaitoksia.

Kun ei saa rahaa tuotteistaan tai palveluistaan, oma maksukyky heikkenee. Siksi on kaikkien etu, että raha liikkuu yritysten välillä.

Toki joskus on perusteita pidempiin maksuaikoihin, mutta niistä pitää sopia. Suuren sanelua tapahtuu valitettavan usein, ja se on kohtuutonta.

Jotta kärjistyvä ongelma korjautuu, tarvitaan parempaa viranomaisvalvontaa. Yrityksellä pitäisi olla mahdollisuus nimettömästi kannella yrityksistä, jotka eivät noudata maksuaikalakia, jolloin viranomainen voi puuttua asiaan asiakassuhteen kärsimättä.

Siksi tarvitaan lainsäädäntömuutoksia, jotka antavat varsinkin pienyrittäjille heidän tarvitsevansa suojan myös maksuaikojen osalta.

Lue myös:

    Uusimmat