Korona-ahdinko: Suomalaiset ovat hakeneet apua velkoihinsa enemmän kuin koskaan 30 vuoden aikana – "Näky on sellainen, että päätä huimaa"

Suomalaiset ovat hakeneet tänä vuonna Takuusäätiöstä apua velkojensa järjestelyyn enemmän kuin koskaan ennen. Säätiön asiantuntijan mukaan tilanne on poikkeuksellinen.

Velallisten ahdinko on syventynyt korona-aikana merkittävästi. Näin arvioidaan Takuusäätiössä. Pääosin Veikkauksen tuotoista rahoituksensa saava säätiö myöntää pankkilainan takauksia velkaongelmiin joutuneille.

Vastaavaa hakemusmäärää ei olla Takuusäätiön 30-vuotisen olemassaolon aikana aikaisemmin koettu, säätiön sosiaalisten rahoituspalvelujen johtaja Minna Backman kertoo.

Viime vuoden loppuun mennessä takaushakemuksia saapui 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Tämän vuoden alussa hakemusruuhka on jopa voimistunut. Nyt hakemuksia on saapunut jo noin 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Näky on sellainen, että päätä huimaa, Backman toteaa.

Kotitalouksien velkakupla kytee 8:48
Kotitalouksissa kytevästä velkakuplasta keskusteltiin MTV:n Uutisaamussa huhtikuussa. Haastattelussa oli Valtiovarainministeriön ylijohtaja ja osastopäällikkö Leena Mörttinen.

Taustalla kulutusluottojen korkomuutokset

Suurin syy ongelmiin ovat Backmanin mukaan kulutusluottojen korkomuutokset, joiden tavoitteena on ollut hillitä suomalaisten ylivelkaantumista. 

Lainojen enimmäiskorko rajattiin syksyllä 2019 enintään 20 prosenttiin. Tätä ennen 2 000 euroa suurempien pikavippien todelliset vuosikorot olivat voineet olla jopa satoja prosentteja.

Viime heinäkuussa korkokatto puolitettiin koronan takia määräaikaisesti 10 prosenttiin. Väliaikainen korkosääntely uusittiin tämän vuoden alussa.

Korkokatot ovat sulkeneet etenkin niin sanottujen pikavippien tarjoajien lainahanat Backmanin mukaan tehokkaasti.

– Se on ollut tietoinen valinta. Kaikkien luotonmyöntäjien – ja nyt puhutaan erityisesti kalliskorkoisemmista luotoista – bisnes ei ehkä ole enää niin kovin kannattavaa, koska riskit kasvavat liian suurikisi. Näin ollen halukkuus myöntää lainaa laskee.

"On ihmisiä, joille ei ehkä pitäisikään antaa uutta luottoa"

Siinä on Backmanin mukaan hyvät ja huonot puolensa.

– On ihmisiä, joille ei ehkä pitäisikään antaa uutta luottoa. Vaikka luottotiedot olisivat kunnossa, ylivelkatilanne voi olla pahasti päällä. Usein on niin, että haetaan uutta velkaa, jotta voitaisiin maksaa vanhaa velkaa jotta luottotiedot säilyisivät.

– Ja sehän ei hamaan tappiin asti voi mitenkään toimia. Nyt tilanteet ovat tavallaan rysähtäneet päälle ennemmin kuin myöhemmin, mikä ei ole tietenkään vain huono asia.

Joskus velan tarve taas voi olla hyvinkin väliaikainen.

– Aina ei ole kyse ylivelkaantumisesta vaan vain siitä, että lainaa ei ole korkosääntelyn takia saatu, kun rahaa olisi syystä tai toisesta nopeasti tulovajeen takia tarvittu.

Lomamatkoja ja huvipuistoreissuja – miten selvitä rahavaikeuksista? 7:14
Lomamatkoja ja huvipuistoreissuja… Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kertoi MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, miten selvitä rahavaikeuksista.

Harva pikavippaaja tutustuu lainaehtoihin

Koronatilanteen takia säädetyt luottojen korkokatot ovat siis vain väliaikaisia. Näin ollen esimerkiksi viime syksynä 10 prosentin koron aikana otetun lainan korko saattoi nousta tammikuussa taas lähelle 20 prosenttia.

Tilanne voi hämmentää osaa kansalaisista.

– Olen kysynyt muutamalta lainan ottajalta, ovatko he katsoneet, mitkä lainan ehdot ovat, ja he ovat vastanneet, että eivät. Kun rahaa tarvitaan nopeasti, ei yhtään mietitä sitä, että vaikka lainan saa nyt vähän halvemmalla, lopun aikaa korko on ylhäällä. Kaikkiaanhan maksuohjelma voi kestää 15 vuotta.

– Tekisi mieli sanoa lainanottajille, että jäitä hattuun. Välillä kannattaisi pysähtyä miettimään omaa tilannettaan.

Katso myös: Rahavaikeuksien häpeäminen on tavallista, kertoo Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar.

Rahavaikeuksien häpeäminen on tavallista – vieraana Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar 7:27

Omista talousvaikeuksista on hankala puhua

Backman ymmärtää sen, että ihmiset eivät halua puhua omista talousongelmistaan aina edes puolison tai ystävien kanssa. Yksin pulmansa kanssa ei kuitenkaan kannattaisi jäädä.

– Meiltäkin on mahdollisuuksia vaikka nimettömänä kysyä, mitä kannattaa tehdä. Chattiasiakkaamme ovat palautteen perusteella olleet suuresti helpottuneita saadessaan tukea jostain.

– Meidän neuvomme saattavat kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, mutta kun on itse pulmatilanteessa, on joskus vaikea nähdä metsää puilta.

Velkaa velan päälle – maksuhäiriömerkinnät kasvussa 7:11
Velkaa velan päälle? Maksuhäiriömerkinnöistä keskustelivat Huomenta Suomessa Suomen Asiakastieto Oy:n liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen ja Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

Lue myös:

    Uusimmat