Yrittäjänuoret syyttävät Helsingin virkamiestä korruptiosta: "Meiltä on pyydetty rahaa pöydän alta" – poliisi käynnistänyt esiselvityksen

Helsingin kaupungin virkamiehet ovat joutuneet vakavien syytösten kohteeksi muun muassa korruptiosta. Poliisi on aloittanut esiselvityksen asiasta.

Viikonloppuna nuorten yrittäjien, Jesse Kettusen, Ilmari Heikkisen ja Onni Heikkisen, julkaisemassa Facebook-päivityksessä syytettiin kahta Helsingin kaupungin virkamiestä kovin sanoin. Päivitys on sittemmin poistettu.

Yrittäjät päättivät avautua kertomansa mukaan kohtaamastaan vääryydestä vuosien ajalta, kun he ovat pyörittäneet Helsingin Aurinkolahdessa vesiurheiluvälineiden vuokraamoa. 

– Mitä tulee yrittäjyyteen Suomessa ja sen ympärille. Aivan haista paska juttu. Suomessa ei todellakaan tueta yrittäjiä, saatikaan pienyrittäjiä, jos mitään. Me olemme kohdanneet niiiiiiin paljon byrokratiaa, korruptiota ja kaikkea siitä väliltä kuin ikinä voisi kuvitella, päivityksessä todettiin.

Vakavimmat syytökset liittyvät korruptioon. Yrittäjien mukaan heiltä on pyydetty "puhdasta rahaa", jotta heidän hankkeidensa suunnitelmat toteutuisivat nopeammin.

– Tähän emme suostuneet ja tämän jälkeen yrittäjämme tie on ollut täyttä helvettiä, päivityksessä kirjoitettiin ja viitattiin vuoden 2016 Aurinkolahden ravintolahankkeeseen.

– Nämä virkamiehet, joiden kanssa olemme tapelleet lähes kaikesta, ovat lähes kaikkien ongelmien takana. Toinen heistä muun muassa pyysi meiltä suoraa rahaa jotta hankkeet, lupa-asiat ja suunnitelmat nopeutuisivat, kirjoituksessa väitetään. 

Päivityksessä yrittäjät myös kertoivat ongelmista kaupungin kanssa, jotka liittyvät esimerkiksi uuden kelluvan ravintolan perustamiseen Aurinkolahteen. Yrittäjien mukaan kaupunki torppasi heidän suunnitelmansa.

Helsingin kaupunki julkaisi vastineen

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala on julkaissut aiheesta tiedotteen. Kaupungin mukaan sosiaalisessa mediassa levinneet vakavimmat syytökset koskevat korruptiota.

– Päivityksissä esitetään liikuntapalveluiden työntekijän pyytäneen suoraa rahaa, jotta hankkeet, lupa-asiat ja suunnitelmien eteneminen nopeutuisivat. Lisäksi kaupunginvaltuutetuille lähetetyissä viesteissä on esitetty väitteitä lähipiirin suosimisesta.

– Syytökset ovat poikkeuksellisen kovia, ja niihin suhtaudutaan kaupunkiorganisaatiossa äärimmäisellä vakavuudella, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Päivityksessään yrittäjät kertovat turhautumisestaan, koska kaupunki torppasi heidän pitkäaikaiset suunnitelmat kelluvasta ravintolasta ja vuokraamosta. Kaupungin mukaan asiaa on tarkasteltu laajasti, mutta ehdotukselle ei ole vielä löytynyt sopivaa paikkaa. Lisäksi kaupunki huomauttaa, että pidempiaikainen vuokraus keskeisillä paikoilla toteutetaan avoimen haun menettelyllä.

Varastettiinko yrittäjien idea?

Päivityksessä yrittäjät myös syyttivät kaupunkia heidän ideansa varastamista, sillä Helsingin kaupunki tiedotti vastikään yrittäjien idean torppaamisen jälkeen Itä-Helsingin rantareitin uusista palvelukokeiluista.

– Aurinkolahti mainittiin yhtenä kokeilujen mahdollisena sijaintina. Kyseinen Itä-Helsingin rantareitin selvitys listaa monipuolisesti mahdollisia merellisiä palveluja, joista osa on toteutettavissa nopeasti ja helposti. Kuitenkin esimerkiksi kelluvien palvelujen tuottaminen Aurinkolahdessa ei ole mahdollista turvallisesti ilman merkittäviä muutoksia, kaupunki kertoo.

Kiistaa on myös herättänyt yrittäjien saunalautan säilyttäminen Aurinkolahden laiturissa. Yrittäjien mukaan kaupunki osoitti yrittäjille vuonna 2019 5000 euron laskun laiturin käytöstä. Kaupungin mukaan yrittäjä säilytti huomautuksista huolimatta saunalauttaa säännöllisesti vain lyhytaikaiseen pysäköintiin tarkoitetussa laiturissa, mutta yrittäjille osoitetusta laskusta luovuttiin.

Helsingin kaupunki on käynnistänyt sisäisen tarkastuksen esitettyihin väitteisiin liittyen, jotta jokaisen tapauksen osapuolen oikeusturva voidaan turvata, kertoo Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan johtaja Tommi Laitio.

"Tästä casesta tulee vielä paljon isompi"

Helsingin Saunalautta Oy:n yrittäjien tiedottaja Tomi Lindblom kertoo, etteivät yrittäjät halua olla enää julkisuudessa suuren mediahuomion takia. Hän kertoo, että kolme yrittäjää ovat tehneet poliisille tutkintapyynnön kahdesta Helsingin kaupungin virkamiehestä.

Lindblomin mukaan tutkintapyyntö liittyy lukuisiin eri rikoksiin, joihin muun muassa Helsingin Saunalautta Oy epäilee kyseisten virkamiesten syyllistyneen toiminnassaan heitä kohtaan.

Lindblomin mukaan aiheesta heränneen julkisen keskustelun myötä myös useat muut helsinkiläiset yrittäjät ovat ottaneet yhteyttä yrittäjiin sekä Lindblomiin.

– He ovat kertoneet kokeneensa samanlaista kohtelua kaupungin osalta. Meille, myös minulle, on toimitettu todistusaineistoa muiden yhtiöiden osalta, jotka tulemme toimittamaan eteenpäin poliisille. Tästä casesta näyttäisi tulevan paljon isompi, kuin tähän asti on luultu. Vaikuttaa siltä, että tämä koskettaa monia henkilöitä Helsingin kaupungilla, Lindblom kertoo.

Lindblomin mukaan todistusaineisto liittyy muihin yrityksiin, kuin jotka ovat olleet nyt esillä. Todistusaineisto on esimerkiksi valokuvamateriaalia.

– Tämä todistusaineisto on muun muassa väärinkäytöksiin liittyvää valokuvatodistusaineistoa, ja tämä saattaa koskea useita kaupungin henkilöitä. Osa minun saamastani aineistosta viittaa korruptioon. Jää poliisin tehtäväksi selvittää, onko niin tapahtunut ja keitä asia koskee.

Lindblom kuvailee päivityksen avanneen padon, koska harva yrittäjä uskaltaa taistella kaupunkia vastaan, sillä kaupunki tekee lopulliset päätökset esimerkiksi lupa-asioista. Lupa-asiat puolestaan vaikuttavat yrittäjien liiketoimintaan.

– Muut yrittäjät eivät uskalla tulla omalla nimellään julkisuuteen, koska asia on hyvin vakava, koska kyse luvista ja muista liiketoimintaan vaikuttavista asioista.

Hänen mukaansa kyse on useasta eri rikosepäilystä useamman vuoden ajalta.

Poliisi käynnistänyt esiselvityksen

Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Ismo Siltamäki kertoo MTV Uutisille, että poliisi on käynnistänyt tapaukseen liittyen esiselvityksen. Esiselvityksessä selvitetään sitä, aloitetaanko tapauksesta rikostutkinta.

Siltamäki ei suostu avaamaan tarkemmin, minkälaisten mahdollisten rikosten tunnusmerkistöjen täyttymistä esiselvityksessä selvitetään.

Lue myös:

    Uusimmat