Helsingin ravintolajupakassa syyllistetty virkamies on viettänyt unettomia öitä: "En ole pyytänyt lahjusta missään tilanteessa"

Helsingin Aurinkolahden ravintolajupakassa sosiaalisessa mediassa syytetyksi tullut toinen Helsingin kaupungin virkamiehistä kertoo tehneensä rikosilmoituksen.

MTV Uutiset kertoi aiemmin tänään ravintolajupakasta, jossa helsinkiläinen yrittäjäkolmikko syyttää kaupunkia korruptiosta ja heidän liikeideoiden torppaamisesta. Päivitys keräsi runsaasti huomiota ja kommentteja.

Yrittäjien viikonloppuna julkaistussa, mutta sittemmin poistetussa, runsaasti huomiota saaneessa julkisessa Facebook-päivityksessä mainittiin kahden kaupungin virkamiehen nimet, jotka ovat yrittäjien mukaan olleet pääosin heille aiheutuneiden ongelmien taustalla.

Vakavimmat yrittäjien syytökset liittyvät korruptioon. Yrittäjien mukaan heiltä on pyydetty "puhdasta rahaa", jotta heidän hankkeidensa suunnitelmat toteutuisivat nopeammin.

– Nämä virkamiehet, joiden kanssa olemme tapelleet lähes kaikesta, ovat lähes kaikkien ongelmien takana. Toinen heistä muun muassa pyysi meiltä suoraa rahaa, jotta hankkeet, lupa-asiat ja suunnitelmat nopeutuisivat, päivityksessä kirjoitettiin ja viitattiin vuoden 2016 Aurinkolahden ravintolahankkeeseen.

"Syytökset vääriä"

MTV Uutiset tavoitti molemmat kirjoituksessa mainitut kaupungin virkamiehet.

Toinen virkamiehistä kertoo, ettei hän halua kommentoida tapausta, koska tiedotuksen hoitavat Helsingin kaupungin viestintä sekä kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan johtaja Tommi Laitio.

Sen sijaan toinen kirjoituksessa mainituista virkamiehistä haluaa antaa nimettömän haastattelun. Hän kokee joutuneensa väärien syytösten kohteeksi.

"Syyttä ja perustelematta julkaistu"

Virkamiehen mukaan hän on ollut ensimmäisen kerran tekemisissä Helsingin Aurinkolahden vesivuokrausvälineyrityksen yrittäjien kanssa vuoden 2019 keväällä. Päivityksessä yrittäjät kertovat lahjusepäilyn liittyneen vuoden 2016 tapaukseen. Virkamiehen mielestä hänet on nyt liitetty mukaan tähän epäilyyn, koska hänet nimettiin julkaisussa.

– Ei se hyvältä tunnu. Tavallinen virkamies on aika voimaton tällaisen edessä, tuntuu siltä, että on tarve ja tekisi mieli jotain tehdä asian saamiseksi kuntoon, mutta ei ole mitään tehtävissä. Jos lähtee mukaan keskusteluun netissä, ei sekään välttämättä auta. Tämä julkaisu on sen verran henkilöön kohdistunut asia, että olen kokenut, että minun täytyy puolustaa itsenäni.

Tämän vuoksi hän haluaa antaa nimettömän haastattelun MTV Uutisille.

– Minun nimeni on levinnyt tällaisessa asiayhteydessä netissä, pistäähän se miettimään, jääkö tästä jotain mainehaittaa jatkossa? Itse koen, että nimeni on julkaistu täysin syyttä ja perustelematta.

Mies on saanut julkaisun jälkeen yhden suoran yhteydenoton.

– Facebook-messengerin kautta tuli yksityishenkilöltä viesti, jossa luki: "terve, mitäs kaikkea olisi myytävänä, jos maksaa tiskin alta?". Tästä yhteydenotosta päätellen useammat ihmiset ovat yhdistäneet minun nimeni lahjuksen vaatimiseen, virkamies toteaa.

– Minä en ole pyytänyt lahjusta missään tilanteessa, hän sanoo.

"Ei se keskustelu sävyisää ollut"

Virkamiehen mukaan hän on ollut keväästä 2019 lähtien paljon yhteydessä ravintolajupakassa mukana olevien yrittäjien kanssa. Yhteydenpito alkoi siitä, kun yrittäjät tiedustelivat vapaata laituripaikkaa toukokuussa 2019.

– Kun yhteydenotto laituripaikasta tuli, vastasin siihen, ettei tällä hetkellä ole vapaita paikkoja. Laitoin viestin liitteeksi aluspaikkalupahakemuksen, johon tarvittiin myös katsastustodistus ja ote vakuutuskirjasta. Pyysin palauttamaan nämä liitteet, sillä sen jälkeen olisi voitu katsoa, jos jokin paikka olisi vapautunut. En kuitenkaan koskaan saanut näitä liitteitä takaisin.

Kesän 2019 aikana yrittäjät pitivät saunalauttaansa säilytyksessä laituripaikalla, joka on tarkoitettu lyhytaikaiseen pysäköintiin matkustajien kyytiin ottamiseen ja pois jättämiseen.

– Kesällä 2019 sain palautetta asiasta ja kävin itsekin useamman kerran toteamassa, että se on luvatta siellä. Tapasin myös heidät muutamaan otteeseen, ja ei se keskustelu niin sävyisää ollut, kun heidät siellä tapasin. Mietin, oliko viestinnässäni ollut jotain epäselvää vai mikseivät he halunneet noudattaa yhteisiä sääntöjä, sillä kyseessä oli laituripaikan luvaton käyttö, virkamies toteaa.

– En koe, että minä olen ollut henkilönä ongelmana. Heillä on ollut mahdollisuus hakea laituripaikkaa, mutta en tiedä olisiko ollut tarjolla paikkaa, mutta näin se käytäntö kaupungin venepaikoista menee.

Poliisi käynnistänyt esiselvityksen

Helsingin poliisilaitos on käynnistänyt tapaukseen liittyen esiselvityksen. Poliisi selvittää, ovatko yrittäjien esillem tuomat rikoksen tai rikoksien tunnusmerkistöt täyttyneet. MTV:n haastattelema virkamies kertoo, ettei hänellä ole mitään salattavaa.

– Ei sieltä mitään rikollista tai asiatonta todistusaineistoa löydy ainakaan minun osalta, virkamies toteaa.

Tapauksen aiheuttama runsas huomio sosiaalisessa mediassa ja myöhemmin myös julkisessa keskustelussa on aiheuttanut virkamiehelle valtavasti stressiä ja unettomia öitä. Tämän vuoksi hän joutui jättäytymään sairauslomalle, koska normaalista työnteosta ei tule nyt mitään. Hän sai tietää julkaisusta maanantaina.

– Olen edellisen kolmen yön aikana nukkunut saman verran kuin yleensä yhden yön aikana yhteensä. On tullut lähes unettomia öitä vietettyä, virkamies toteaa.

Mies kertoo tehneensä poliisille rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta.

Virkamiestä haastatteli aiemmin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja