Oikeustoimilla uhkailua ja kyseenalaisia luentoja – joukko opiskelijoita ja työntekijöitä ihmettelee Sexpon toimintaa

Useat opiskelijat ja työntekijät kertovat MTV:lle, että Sexpon toimintakulttuuriin on kuulunut jo pidemmän aikaa kyseenalaisten materiaalien käyttö ja esimerkiksi oikeustoimista puhuminen.

MTV Uutiset kertoi reilu viikko sitten, että salakatselusta tuomion saanut Tommi Paalanen jatkaa edelleen seksuaalioikeuksia ja -etiikkaa edistävässä Sexpossa useissa eri työtehtävissä. Ennen Paalasen tuomiota Sexpon opiskelijat kritisoivat julkisesti Sexpon puutteellista viestintää koskien rikosepäilyjä. 

Mikä Sexpo?

Sexpo on toiminut vuodesta 1969 seksuaalisen hyvinvoinnin edistäjänä Suomessa. Säätiö kouluttaa seksologeja, seksuaalineuvojia, -kasvattajia ja -terapeutteja sekä antaa muun muassa ilmaista puhelinneuvontaa asiakkaille. 

Säätiö tunnetaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti merkittävänä seksuaalioikeuksien ja -etiikan edistäjänä.

Useiden MTV Uutisten haastattelemien Sexpon entisten ja nykyisten opiskelijoiden, työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden mukaan Tommi Paalasen toiminnanjohtajuuteen ja sen myötä säätiön toimintakulttuuriin on heidän mielestään kuulunut esimerkiksi vaientaminen, oikeustoimilla uhkailu ja kyseenalaisten materiaalien käyttö osana opetusta. 

Osalla haastatelluista on omaa kokemusta myös seksuaalietiikan rajojen venyttämisestä säätiön entisen toiminnanjohtajan, nykyisen vastuukouluttajan, luennoitsijan ja mentorin sekä Sexpo Palvelut Oy:n hallituksen puheenjohtajan Tommi Paalasen toimesta.

Sexpon toimintaa on kritisoitu siitä, että se on Paalasen johtamisen myötä mennyt enenevissä määrin hänen arvojensa suuntaan, MTV Uutisten lähteet kertovat.

Haastateltavat kertovat, että haluavat pysyä jutussa nimettömänä, sillä puhe on saattanut kääntyä oikeustoimiin heidän kyseenalaistaessaan Sexpon toimintakulttuuria aiemmin. 

He myös pelkäävät, miten merkittävän seksologian alan toimijan kritisointi vaikuttaa heidän toimintaansa alalla.

MTV Uutisten tiedossa on heidän henkilöllisyytensä sekä todisteet Sexpon toimintaan osallistumisesta.

Jos joku sanoo vastaan, saa tämä lähteä Sexpolta ja hänet canceloidaan seksologian kentältä, kertoo eräs MTV Uutisten haastattelemista lähteistä.

Olen ollut kokouksissa, joissa ihmiset itkivät ja saivat paniikkikohtauksia. Paalanen uhkasi rikosilmoituksilla, jos Sexpon toimia kritisoitiin, kertoo toinen lähde, Sexpon entinen opiskelija ja yhteistyökumppani.

Jos Paalasta vastaan uskaltaa nousta, on siinä oma maine ja tulevaisuus seksologian alalla uhattuna, kolmas lähteistä kommentoi.

Paalanen sanoi, että tulee rikosoikeudellisia seurauksia, jos vien asiaani eteenpäin, kertoo neljäs lähde häntä koskeneesta tilanteesta Sexpon työntekijänä.

Opiskelijoille on soitettu perään vihaisia puheluita, jos on antanut luennoista negatiivista palautetta, opiskelijat kertovat.

MTV Uutisten haastattelemat Sexpon entiset opiskelijat, työntekijät ja yhteistyökumppanit kertovat, että kokevat vastuukseen kertoa julkisesti Sexpon toimintakulttuurista, sillä kokevat ettei säätiö toimi seksuaalisuuden alalla omien arvojensa mukaisesti.

Huoli rikoksesta tuomitun allekirjoittamasta todistuksesta

Syksyllä 2023 seksuaalineuvojiksi valmistuneet opiskelijat saivat lokakuussa Sexpolta tutkintatodistukset toiminnanjohtaja Tommi Paalasen allekirjoittamina. 

Vain viikkoa myöhemmin Paalanen tuomittiin salakatselusta ja hänen kerrottiin siirtyvät toiminnanjohtajan paikalta pois.

Yhteensä 30 opiskelijaa on nyt huolissaan, miten salakatselusta tuomitun Paalasen allekirjoittama todistus vaikuttaa heidän työllistymismahdollisuuksiinsa tai yhteistyökumppaneiden löytymiseen. 

Opiskelijat huomauttavat, että vaikka raiskaussyyte hylättiin oikeudessa, tuomittiin Paalanen salakatselusta, jonka on kerrottu tapahtuneen voimakkaasti seksuaalisessa kontekstissa, jossa suostumus on ollut tärkeässä roolissa. 

Tämä nähdään ongelmallisena, sillä Sexpon ydintehtäviä ovat seksuaalioikeuksien ja -etiikan edistäminen.

Opiskelijat ovat esittäneet MTV Uutisille heidän ja Sexpon välisen sähköpostikeskustelun koskien tutkintotodistuksia. 

Seksuaalineuvojaksi valmistuneet opiskelijat pyysivät Sexpolta sähköpostitse uusia todistuksia, jotka olisi allekirjoittanut esimerkiksi se koulutuspäällikkö, joka oli seksuaalineuvojakoulutuksen päällikkö koko heidän opintojensa ajan. 

– Ilmaisimme, että todistuksen pitäisi olla meille hieno juttu ja ylpeyden aihe, mutta nyt se vaan hävettää ja ahdistaa, eikä huvita näyttää sitä kellekään, kertoo yksi valmistuneista.

Tähän pyyntöön Sexpon koulutuspalvelut vastasi sähköpostillaan, että Sexpon koulutustodistukset allekirjoittaa henkilö, joka on vastuussa koulutusten järjestämisestä ja niiden pedagogiikasta, ja että tämä henkilö on koulutuspäällikkö (vt) Tommi Paalanen. 

Huolemme sivuutettiin täysin ja siitä tulee fiilis hyvävelikerhosta, jossa suojellaan kaveria, kertoo toinen valmistuneista, yksi valmistuneista kertoo MTV Uutisille.

MTV Uutiset kysyi asiaa suoraan Paalaselta. Hän vahvisti, että toimii Sexpo-palvelut oy:n vt. koulutuspäällikkönä ja kertoi siksi allekirjoittaneensa näiden 30 seksuaalineuvojan todistukset

Asia herättää opiskelijoissa ihmetystä, sillä heidän tietojensa mukaan Paalanen ei ollut heidän opintojensa koulutuspäällikkö. 

Nyt koulutuspäällikkömme nimi on kadonnut Sexpon sivuilta ja koulutustiimi väittää Paalasen olleen koulutuspäällikkö. Allekirjoituksessa Paalanen käyttää toiminnanjohtajan titteliä, valmistuneet kertovat MTV Uutisille.

Pyydämme aika pientä asiaa. Miksi on niin suuri tarve seistä Paalasen takana mieluummin kuin palvella asiakkaita? Paalanen ei ole saanut seksuaalirikoksesta tuomiota, mutta silti kyseessä on rikostuomio. En halua rikollisen allekirjoittamaa todistusta, kommentoi yksi valmistuneista seksuaalineuvojista.

Mitä oli siirron takana?

MTV Uutisten haastattelema Sexpon hallituksen puheenjohtaja Tiia Forsström kertoi MTV:n 30.10. julkaisemassa uutisessa, että Paalanen on yhdessä Sexpon hallituksen kanssa päättänyt väistymisestään toiminnanjohtajan tehtävästä.

Forsström oli antanut samankaltaisen lausunnon myös muille medioille ja asiasta kerrottiin Sexpon julkisessa tiedotteessa seuraavasti:  Paalanen väistyy välittömästi tehtävästään Sexpon toiminnanjohtajana ja hänen tilallaan aloittaa pitkän linjan sexpolainen Patricia Thesleff.

Tosiasiassa Paalasen tehtävän muuttumisesta Sexpossa oli kuitenkin päätetty säätiön ja Sexpo palvelut Oy:n sisällä jo vuoden 2022 aikana. 

MTV Uutisille esitetyssä sähköpostiviestissä Tommi Paalanen kertoo, että on siirtymässä vuoden 2023 alussa Sexpo-palvelut Oy:n hallituksen toimitusjohtajaksi ja tämän tarkoittavan sitä, että säätiön toiminnanjohtajan paikka vapautuu ja siihen rekrytoidaan uusi tekijä.

Eli Paalasen siirtymisellä Sexpon toiminnanjohtajan paikalta pois ei ollut todellisuudessa mitään tekemistä sen kanssa, että hän oli saanut tuomion salakatselusta ja Sexpo olisi yhdessä Paalasen kanssa kantanut vastuun asiasta, tulkitsee nimetön lähde MTV Uutisille.

Paalanen ei ottanut MTV Uutisille lähettämässään sähköpostissa kantaa siihen, missä vaiheessa hänen siirtymisestään pois Sexpon toiminnanjohtajan tehtävistä on alun alkaen päätetty.

Sexpon henkilöstöasioita kommentoi Sexpo-säätiön hallituksen puheenjohtaja, hän kertoo viestissään.

Opiskelijat: "Uhkailua kunnianloukkaussyytteellä"

Kun Sexpo ei suostunut toimittamaan valmistuneille seksuaalineuvojille uusia todistuksia, kirjoitti muutama Paalasen allekirjoittaman todistuksen saaneista aiheesta julkisesti omalla Instagram-tilillään.

Myös muutamat entiset Sexpon opiskelijat ottivat aiheeseen kantaa julkisesti somessa.

Heidän joukossaan olivat muun muassa Sexpolta seksuaalikasvattajiksi jo aiemmin valmistuneet Sofia Sarkava ja Riikka Pöntinen.

Pöntinen toimii valtakunnallisen seksuaalikasvatuksen verkosto VALVE ry:n puheenjohtajana ja on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja yhteiskuntatieteiden maisteri.

Hän kommentoi päivityksessään (alla) muun muassa, että Paalasen vähintään väliaikainen väistyminen Sexpon toiminnanjohtajan paikalta tämän saatua salakatselutuomion on asia, joka olisi pitänyt tehdä jo siinä vaiheessa, kun syytteet tulivat julkisuuteen. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Paalanen lähestyi somepostausten tekijöitä sähköpostilla, jossa tämä kertoo tehneensä heistä rikosilmoituksen poliisille kunnianloukkauksesta.

Paalanen kertoo viesteissään, että hänen asianajajansa on arvioinut päivitysten sisällöt ja että päivitykset ovat sisältäneet valheellisia väitteitä hänestä ja ovat omiaan aiheuttamaan häneen kohdistuvaa halveksuntaa ja vahinkoa.

Hän myös kehottaa Sarkavaa, Pöntistä ja muita lähestymiään päivitysten tekijöitä poistamaan kaikki asiaa koskevat julkaisut ja oikaisemaan perättömät väitteet samalla alustalla, jossa julkaisut on tehty.

Niin Sarkava kuin Pöntinen kommentoivat asiaa MTV Uutisille.

Kyse on vallankäytöstä ja hiljentämisestä. Se, että tästä aiheesta puhutaan ja keskustellaan julkisesti, on myös osa seksuaali- ja ihmisoikeuksia, joita Sexpo väittää edistävänsä, Sarkava sanoo.

Paalasen rikosepäilyt ja tuomio ovat julkisia asioita. On järkyttävää, naurettavaa ja pelottavaa, että hän lähtee tällä tavalla hiljentämään meitä ja Sexpo tuntuu olevan ok sen asian kanssa.

Pöntinen kertoo, että halusi päivityksellään vastuuttaa Sexpoa ja nostaa esiin ongelmallisia asioita.

Pari päivää päivitykseni julkaisun jälkeen Paalanen seurasi minua Instagramissa ja tämän jälkeen lähestyi sähköpostilla, jossa uhkasi kunnianloukkaussyytteellä. Koska en halua tulla uhkailluksi, laitoin tiedon hänen sähköpostistaan julkiseksi someen, Pöntinen kertoo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

On epäasiallista uhkailla minua kunnianloukkaussyytteellä. Koen sen vahvasti sananvapauden rajoittamiseksi. En päivityksessäni väittänyt mitään, vaan kerroin, ettei Paalasta tuomittu raiskauksesta, mutta salakatselusta tuomittiin, Pöntinen sanoo.

Näin kommentoi Paalanen

Paalanen kommentoi sähköpostissaan MTV Uutisille poliisille tekemiään kunnianloukkaus-rikosilmoituksia ja opiskelijoille lähettämiään sähköposteja.

En ole uhkaillut ketään rikosilmoituksella, vaan olen tehnyt rikosilmoituksen henkilöistä, jotka ovat esittäneet valheellisia väitteitä tai vihjauksia, että olisin tuomittu seksuaalirikoksesta. 

Paalanen kertoo, että hänen viestinsä on tarkoituksella laadittu niin, että se olisi mahdollisimman vähän uhkaava. 

Siinä kerrotaan jo tehdystä rikosilmoituksesta sekä pyydetään poistamaan ja oikaisemaan valheelliset väitteet tai vihjaukset, koska niiden pitäminen saatavilla on vahingollista minulle. 

Minulla on oikeus tehdä rikosilmoitus silloinm kun epäilen joutuneeni rikoksen kohteeksi kuten kenellä tahansa kansalaisella. Sen kutsuminen "uhkailuksi" on tosiasiallisesti yritys estää tai rajoittaa minua käyttämästä laillisia oikeuksiani, ja tällaiset väitteet voidaan katsoa rangaistusta ja vahingonkorvausvaatimusta koventavaksi seikaksi.

Rajojen venyttämistä luentomateriaaleissa

Useat Sexpolla työskennelleet henkilöt sekä opiskelijat kertovat MTV Uutisille myös pitäneensä Paalasen luentomateriaaleja kyseenalaisena seksuaalietiikan ja -oikeuksien näkökulmasta.

Riikka Pöntisellä on kokemusta Paalasen luennoista ja opintomateriaaleista, joissa hänen näkemyksensä mukaan seksuaalioikeuksien ja -etiikan rajoja venytettiin Paalasen toimesta. 

– Paalanen on venyttänyt puheissaan rajoja siitä, miten raiskaus määritellään. Paalasen mukaan raiskaus on tahdonvastainen teko, mutta silti seksuaalista toimintaa. Mielestäni hänen pitäisi selkeämmin tehdä asiantuntijana rajanveto, että kyseessä on väkivaltaa, ei seksiä.

– Samalla tunnilla hän myös pohdiskeli, että 'vain kyllä on kyllä' on suostumukseen liittyvässä keskustelussa ongelmallinen, sillä myös epäröivä vastaus voi hänen mukaansa olla suostumuksellinen. Tämä voi olla totta, jos tuntee hyvin seksikumppaninsa, mutta opettajana luennolla pitäisi korostaa kyllä-sanan merkitystä eikä kannustaa epäröinnin ymmärtämiseen mahdollisena suostumuksena.

Muut Sexpolla opiskelleet nimettömät lähteet vahvistavat Pöntisen kertomat yksityiskohdat luennolta.

Koulutuksissaan Paalanen on myös väittänyt opiskelijoilleen, että yläkoululaisille saa näyttää pornoa opetusmielessä. Tämän vahvistavat useat työntekijät ja opiskelijat MTV Uutisille.

Pornon näyttäminen alaikäiselle on rikos ja siitä voi saada syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Opiskelijat varmistivat asian poliisilta ja antoivat luennosta palautetta Sexpolle, mutta siihen ei koskaan vastattu, kertoo eräs entisistä työntekijöistä.

Suostumusta, pornoa ja seksisuhteita käsittelevältä luennolta löytyi Sexpon entisten työntekijöiden sekä opiskelijoiden mukaan useita esimerkkejä opintomateriaaleista, jotka koettiin asiattomiksi.

Opiskelijat antoivat luennosta palautetta ja minä vein palautteen eteenpäin. Paalasen kommentti asiaan oli, että jos lähtee seksuaaliterapiakoulutukseen, tällaista vain pitää kestää. Hänen mukaansa terapiakoulutukseen osallistuvat antavat suostumuksensa tietyille asioille olemalla koulutuksessa mukana, kertoo yksi Sexpon entisistä työntekijöistä.

Useat Sexpossa työskennelleet kertovat, että Paalasen pornoluennoista tuli paljon palautetta opiskelijoilta, mutta Paalasen kanta oli, että sisältöjä kritisoivat olivat seksinegatiivisia.

Tämä on vaikuttanut moniin työntekijöihin ja opiskelijoihin siinä, mistä ja kenelle uskaltaa hänen toiminnastaan puhua, ettei leimaudu seksinegatiiviseksi alalla.

"Väitteet perustuvat vääristelyyn ja heikkoon osaamiseen seksologiasta"

Paalanen kommentoi entisten opiskelijoiden ja työntekijöiden kommentteja MTV Uutisille sähköpostitse.

Minua mustamaalaavat toimijat ovat minun tietojeni mukaan samoja henkilöitä kuin nämä kunnianloukkausrikoksesta epäillyt henkilöt. Jätän heidän väitteensä omaan arvoonsa. Ne ovat vääristelyä ja perustuvat heikkoon osaamiseen seksologiasta ja seksuaalietiikasta.

Sexpon koulutuksissa perehdytään muun muassa monimuotoiseen pornoon, erotiikkaan kulttuurisena ilmiönä esimerkiksi historiallisten teosten avulla sekä teksti- ja mediakritiikkiin, Paalanen kirjoittaa viestissään.

Lue myös:

    Uusimmat