Siivousyritys käytti HS:n selvityksen mukaan hyväksi työntekijöitään, Vantaan kaupunki teki saman firman kanssa sopimuksen – hankintajohtaja: "Saattaa näyttää ulospäin, että hinnalla pelkästään valitaan"

5:58
Katso video: Vantaan kaupunki teki sopimuksen työntekijöitä hyväksikäyttäneen siivousyrityksen kanssa viime syksynä, näin vastaa hankintajohtaja

Siivousalaa ja sen työntekijöitä koskevat laajat epäkohdat nousivat isosti viikonloppuna julkisuuteen.

Helsingin Sanomat julkaisi laaja selvityksen, jonka mukaan siivousalan työntekijöihin kohdistuu laajaa ja systemaattista hyväksikäyttöä. HS:n selvityksen mukaan pahimmillaan työntekijöiden olosuhteet ovat muistuttaneet jopa ihmiskauppaa.

Kohun keskiössä on SMC Palvelut -niminen yritys, joka toimii muun muassa Espoossa ja Tampereella. Myös Vantaan kaupunki solmi toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen yrityksen kanssa viime syksynä.

Vantaan kaupungin hankintajohtaja Tiina Ekholmin mukaan uutiset yritykseen liittyvistä ongelmista tulivat kaupungille yllätyksenä. Ekholm kertoo, että kaupunki on aloittanut selvitykset yritykseen ja viime syksynä solmittuun sopimukseen liittyen.

– Sopimuksessa on selvät purkuehdot ja tällä hetkellä selvittelemme sopimuksen tilannetta. Teemme toimenpiteitä sen jälkeen, kun tiedämme, mikä meidän tilanne on.

Kaupunki ei tiennyt ongelmista

Helsingin Sanomien artikkelin mukaan SMC Palvelut -yritys on hyväksikäyttänyt työntekijöitään. Esimerkiksi vuonna 2018 Helsingin kärjäoikeus tuomitsi yhtiön maksamaan egyptiläiselle miehelle yli 32 000 euron korvaukset. Summa koostui muun muassa työsopimuksen perusteettoman päättämisen korvaamisesta, syrjinnän hyvityksestä ja maksamattomista palkoista.

Ekholmin mukaan viikonloppuna esille nousseet laajat ongelmat eivät olleet Vantaan kaupungin tiedossa viime syksynä, kun sopimus yrityksen kanssa solmittiin.

– Tällaiset asiat, jotka ovat tulleet esille, eivät näy meidän normaaleissa tarkastuksissa, mitä teemme ennen sopimuksen solmimista. Tällä hetkellä tarkistamme näitä tietoja. Jos sopimusta lähdetään purkamaan, meillä täytyy olla perusteet olemassa.

Ekholmin mukaan sopivaa palveluntarjoajaa valitessa vaakakupissa painavat esimerkiksi soveltuvuuteen ja laatuun liittyviä kriteereitä.

– Se saattaa näyttää ulospäin, että hinnalla pelkästään valitaan, mutta näinhän se ei ole.

Kenen kuuluu vastuu?

Ekholm ei osaa arvioida, kenelle vastuu sopimuksen solmimisesta ongelmallisen SMC Palveluiden kanssa kuuluu.

– Minusta on hirveän hienoa, että tämän asian tiimoilta on nyt sitten ihan valtion tasoltakin otettu asia esille ja tähän pyritään löytämään yhteisiä keinoja, joita mekin voimme hankinnassa käyttää.

Ekholmin mukaan esille tulleet epäkohdat ovat synnyttäneet keskusteluja myös Vantaalla.

– Minun korviini ei ole yksityiskohtia tai mitään erityistä tullut, mutta yleisellä tasolla paljon kysymyksiä, joihin on tässä päivän mittaan vastailtu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja