Mainos

Yrittäjäjärjestö tiukkana MTV Uutisextrassa: Paikallinen sopiminen ei kuulu tes-pöytiin

9:49

Kiistaa paikallisen sopimisen soveltamisesta järjestäytymättömissä yrityksissä sovitellaan ensi viikolla. Yrittäjäjärjestöt haluavat yhä mukaan neuvottelupöytään, vaikka Suomen Yrittäjät tyrmäsi jo kertaalleen hallituksen kompromissiesityksen.

Perheyritysten liitossa ollaan periaatteesta samoilla linjoilla.

– Kysymys on siitä, että tässä sopimuksessa tuodaan luottamusmies järjestäytymättömän yrityksen maailmaan, toteaa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen MTV Uutisextrassa.

Mörttisen mielestä paikallisesta sopimisesta pitää säätää lailla, koska se on niin iso rakenteellinen muutos.

– Hallitukselta oli virhe mennä ay-liikkeen linjauksen taakse ja suostua siihen, että paikallista sopimista ei edistetä lainsäädännöllä vaan työehtosopimusten kautta.

Mörttisen mukaan nykyjärjestelmä, jossa työmarkkinajärjestöt neuvottelevat ja sopivat työelämäasioista, ei sovi rakennemuutosten ajamiseen.

– Se järjestelmä on tehty tekemään sopimuksia tilanteessa, jossa me liikumme syklisesti, välillä ylös välillä alas, mutta ei tällaisessa murroksessa, jossa nyt ollaan.

Mörttinen muistuttaa, että ammattiliitot edustavat jäseniään.

– Kun ne lähtevät neuvottelemaan paikallisesta sopimisesta ja tehtäväksi annetaan, että sopikaa nyt sitten samalle viivalle järjestäytymätön työntekijä, joka ei ole jäsen, niin onhan se ihan absurdi tehtäväksianto.

Yrittäjäjärjestöissä toivotaan siis, että niille avautuu paikka neuvotteluissa, joissa sovittaisiin uudet säännöt paikalliseen sopimiseen.

– Ilman muuta pitää tehdä yhteisymmärryksessä lainsäädäntömuutos, koska eihän siitäkään hyvää tullut, kun yritettiin syksyllä tunkea väkisin lakeja kurkusta sisään.

MTV:n Uutisextra lähetetään Seitsemän Uutisten jälkeen kello 19.10. Koko lähetyksen voit katsoa myös oheiselta videolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.