Mainos

Vanhanen jumittavasta yhteiskuntasopimuksesta: Neuvotteluissa ei pattitilannetta

7:38

SAK on ilmoittanut, ettei se ole allekirjoittamassa yhteiskuntasopimusta, ellei hallitus ilmoita kantaansa paikalliseen sopimiseen. Sopimuksen syntyä yritettiin aiemmin vauhdittaa niin kutsutulla pakkolakipaketilla, joka kuitenkin jäädytettiin.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman pitää jäädytystä hyvänä asiana sopimuksen syntymisen kannalta.

– Minusta se kertoo sen, mitä oppositio on yrittänyt koko syksyn kertoa, että ne ovat enemmän sovun este kuin sen edesauttaja. Mitä tulee paikalliseen sopimiseen, on käynyt ilmi, että hallitus on ryhtymässä ajamaan uutta lakia, joka mahdollistaisi työehtosopimuksen minimipalkoista poikkeamisen, Lindtman kommentoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

– Jos tehdään laki, joka mahdollistaa minimiturvan alittamisen, riskinä on, että työmarkkinoilla heikot kärsii ja jossain saattaa vahvat pärjätä. Riskinä on, että syntyy kahden kerroksen työmarkkinat.

Neuvottelut seisovat edelleen, mutta keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan mitään pattitilannetta neuvotteluissa ei kuitenkaan ole syntynyt.

– Järjestöt neuvottelevat parhaillaan, katsotaan nyt, mitä sieltä tulee.

Hän pitää myös Lindtmanin esiin nostamaa uutta lakia turhana pelotteluna.

– Minusta ei tarvitse luoda koko ajan etukäteen valtavia pelkotiloja. Muistan, että jossain mielenosoituksessa ihmisillä oli paljon kylttejä, joissa luki oikeus sopia. Noudatetaan sitä periaatetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.