MTV:n Uutisextrassa vieraillut yrittäjien Pentikäinen purkaisi yleissitovuuden – "Ay-liikkeellä liikaa valtaa Suomessa"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen purkaisi työehtosopimusten yleissitovuuden. Mallia paikallisesta sopimisesta voisi yrittäjäjärjestön mukaan ottaa Ruotsista.

– Minimipalkat voisivat tulla työehtosopimusten kautta tai sitten voitaisiin poistaa koko yleissitovuus, Pentikäinen sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Ay-liikkeelle pyhä asia yleissitovuus tarkoittaa sitä, että myös järjestäytymättömän työnantajan on noudatettava määräyksiä, joista on sovittu alan työehtosopimuksessa.

Uskoo hallituksen toimineen ay-liikkeen painostuksessa

Yrittäjät kokivat karvaan pettymyksen tällä viikolla, kun Sipilän hallitus ei pystynyt kehysriihessä viemään paikallista sopimista työaikalakiin.

– Arvelen, että hallitus ei uskaltanut toimia ammattiyhdistysliikkeen painostuksen takia.

– Ay-liikkeellä on liikaa valtaa Suomessa ja meidän pitäisi päästä järjestövallasta kansanvaltaiseksi markkinatalousmaaksi. Mutta kyllä se vielä tapahtuu, Pentikäinen uskoo.

Ei usko työntekijöistä tulevan heittopusseja

Yrittäjien toimitusjohtaja kiistää, että työmarkkinoista tulisi villi länsi ja työntekijöistä heittopusseja, mikäli yrittäjät saisivat tahtonsa läpi.

– Jokainen yrittäjä tietää, että henkilökunta on hänen menestyksensä edellytys. Meillä on pienissä yrityksissä vahvaa keskinäistä luottamusta.

Jo pitkään on ollut aloja, joilla paikallista sopimista tehdään paljon. Pentikäinen mainitsee tutut esimerkit teknologiateollisuuden sekä koneyrittäjät.

Mutta monilla aloilla pienimmät yritykset eivät edes saa sopia asioista lattiatasolla.

– Meillä on lainsäädännössä 45 sopimisen kieltoa estämässä järjestäytymättömien yritysten paikallista sopimista, Pentikäinen muistuttaa.

Kiittää irtisanomisen helpottamista

Hallituksen kehysriihestä tuli myös hyvää yrittäjille. Pentikäinen kiittelee MTV:n Uutisextrassa hallitusta siitä, että irtisanomista helpotetaan pienemmissä alle 20 työntekijän yrityksissä.

Tämä voi rohkaista yrittäjiä palkkaamaan helpommin väkeä ja Pentikäisen mukaan työpaikkoja voi syntyä paljonkin.

– Puhutaan viisinumeroisesta luvusta, mutta se on paljon kiinni myös siitä, onko sitä työvoimaa saatavilla. Tämä ei yksin riitä, mutta mielestäni kyseessä on tärkein työmarkkinauudistus, jonka tämä hallitus on tehnyt, Pentikäinen antaa tunnustusta.

MTV:n Uutisextra lauantaisin kello 19.10 MTV3-kanavalla. Tämän viikon lähetys esitetään poikkeuksellisesti sunnuntaina kello 22.35 lauantaisen Syyria-erikoislähetyksen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat