Mainos

Syyttäjä: Yrittäjä huijasi vakuutusyhtiöitä tuhotöillä – lähetti 25 000 kiloa painavan rekan mäkeä alas ilman kuljettajaa

Hyvinkään käräjäoikeudessa on alkanut erittäin poikkeuksellisen vakuutuspetossarjan käsittely. Syyttäjä vaatii Uudellamaalla toimineelle kuljetusalan yrittäjälle rangaistusta muun muassa törkeistä petoksista, väärennyksistä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Harvinaisen rikossarjan vakavin tapaus sattui Hausjärvellä joulukuussa 2012.

Yrittäjä oli poistunut yleisellä tiellä kuljettamansa rekan ohjaamosta ja päästänyt yli 25 000 kiloa painavan ajoneuvoyhdistelmän liukumaan vapaasti mäkeä alas. Rekka oli noin 100-200 metrin jälkeen suistunut ulos tieltä. Tapahtuma-aikaan oli pimeää. 

Yrittäjä yritti erehdyttää A-Vakuutus Oy:tä maksamaan perusteetonta vakuutuskorvausta vahingosta, jonka hän oli itse tahallaan aiheuttanut. Yrittäjä perui myöhemmin vahinkoilmoituksen ja teko jäi petoksen yritykseksi.

Toistakymmentä törkeää petosta

Poliisin esitutkinnan mukaan yrittäjä alkoi tehdä vakuutuspetoksia, koska hänen yrityksensä ajautui talousvaikeuksiin. Törkeitä petoksia on kaikkiaan toistakymmentä. Niiden lisäksi miesyrittäjää syytetään useista petoksista ja niiden yrityksistä.

Yrittäjä ehti saada vakuutusyhtiöiltä korvauksia vuosien aikana satoja tuhansia euroja. Asianomistajina ovat muun muassa A-Vakuutus Oy, If Vahinkovakuutus Oy ja Keskinäinen Vakuutusyhtiö.

Ensimmäinen törkeä petos on lokakuulta 2011. Silloin yrittäjän kauhakuormaaja syttyi palamaan Hyvinkäällä. Yrittäjä haki ja sai palosta yli 34 000 euron korvaukset vakuutusyhtiöstä.

Yrittäjä oli ilmoittanut palon syyksi ilkivallan tai itsestään syttymisen. Syyttäjän mukaan yrittäjä kuitenkin salasi vakuutusyhtiöltä sen, että tosiasiassa hän aiheutti tahallaan tulipalon.

KRP:n rikosteknisen laboratorion lausunnon mukaan kuorma-auton ohjaamosta taltioidusta vaatekappaleesta oli löydetty jäänteitä palavasta nesteestä.

Sytytti tahallaan linja-auton

Syyskuussa 2013 yrittäjä oli tehnyt ilmoituksen, jonka mukaan hänen omistamansa linja-auto olisi vahingon seurauksena palanut Hausjärvellä.

Syyttäjän mukaan yrittäjä oli taas tahallisesti aiheuttanut tulipalon kytkemällä linja-auton akkuun lisävirtaa liian pienillä kaapeleilla.

Huhtikuussa 2014 yrittäjän rekka törmäsi siltaan Mäntsälässä. Poliisitutkinnan ja syyttäjän mukaan rekka oli ajettu tahallaan päin siltaa. 

Perävaunun katto oli osunut siltarakenteisiin sillan alikulussa. Alikulun enimmäiskorkeus 3,6 metriä oli osoitettu liikennemerkillä.

Syytteen mukaan korkeimmat sillassa havaitut törmäysjäljet ovat olleet yli neljän metrin korkeudessa, joten ajoneuvo on ollut huomattavasti liian korkea alikulkuun.

Yrittäjän ajoneuvoihin kohdistuneissa lukuisissa vahingoissa ei ole sattunut vahinkoja ulkopuolisille tai ajoneuvoa kuljettaneelle.

Syyttäjä vaatii yli 3 vuoden tuomiota

Epäilyjen mukaan yrittäjän yrityksen nimissä olleille ajoneuvoille sattui vuosien 2011-2014 välisenä aikana yli 20 vahinkoa.

Syyttäjä vaatii miehelle talousrikoksista yhteensä yli kolmen vuoden ehdotonta vankeustuomiota.

Yrittäjä on kiistänyt kaikki rikosepäilyt.

Oikeudenkäynnille Hyvinkään käräjäoikeudessa on varattu neljä käsittelypäivää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.