Raja-Jooseppiin saapui lauantaina 55 "potentiaalista turvapaikanhakijaa" – MTV seuraa

Raja-Joosepin rajanylityspaikan päällikkö Kimmo Louhelainen kertoo tilanteesta 6:34
Raja-Jooseppiin saapui tänään 55 maahantulijaa, jotka ovat rajavartioaseman päällikön mukaan "potentiaalisia turvapaikanhakijoita".

MTV seuraa itärajan tilannetta tässä artikkelissa 25. marraskuuta. 

Hallitus päätti keskiviikkona, että itärajan raja-asemista jätetään auki vain Suomen pohjoisin rajanylityspaikka Raja-Jooseppi ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään sinne. Vartiuksen, Kuusamon ja Sallan rajanylityspaikat suljettiin ja sulku on voimassa 23. joulukuuta asti.

15.15: Lindtmanin ehdotus: Jokaisesta rajanylittäjästä 100 000 euroa Ukrainan tukemiseen

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ehdottaa Ylen Ykkösaamussa, että jokaista Venäjän ohjaamaa rajanylittäjää kohden laitettaisiin 100 000 euroa Euroopan rauhanrahastoon.

Euroopan rauhanrahastosta tuetaan Ukrainaa taistelussa Venäjää vastaan.

Lindtman sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina, että Suomi voisi keskustella järjestelystä Euroopan Unionin kanssa ja rahat voisivat tulla EU:lta tai EU-mailta.

– Jokaista Venäjän ohjaamaa rajanylittäjää kohden 100 000 euroa lisää Ukrainalle, Lindtman täräytti.

Hänen mukaansa näin voitaisiin lähettää Venäjälle viesti siitä, ettei se tällaisella toiminnalla onnistu tavoitteessaan.

14.30: Maahantulijat viedään Maahanmuuttoviraston osoittamaan vastaanottokeskukseen

Suomeen saapui viiden maan kansalaisia polkupyöriä taluttavana ryhmänä 1:19
Suomeen saapui viiden maan kansalaisia polkupyöriä taluttavana ryhmänä. (Kymmenen uutiset 25.11.2023)

Asemapäällikkö Kimmo Louhelaisen mukaan tulijat viedään pääsääntöisesti Oulun vastaanottokeskukseen. 

– Maahanmuuttovirasto määrittää osoitteen, johon kuljetus toteutetaan, Louhelainen selventää prosessia. 

Maahanmuuttovirasto tiedotti aiemmin tänään etsivänsä Oulun vastaanottokeskuksessa asuville ukrainalaisille seudulta muuta majoitusta, koska vastaanottokeskuksen tiloja tarvitaan turvallisuusviranomaisten työhön. 

Tiedotteen mukaan siirtojen syynä oli muutoksen Oulun vastaanottokeskuksen toiminnassa itärajan tilanteen takia.

14.25: Raja-Jooseppiin saapunut lauantaina 55 maahantulijaa

Raja-Joosepin rajanrajavartioaseman päällikkö Kimmo Louhelainen kertoo, että Suomeen on Venäjältä saapunut tänään 55 ihmistä. 

– Kello 12.04 rajan ylitti 55 potentiaalista turvapaikanhakijaa. Tähän mennessä kaikki, jotka ovat prosessin läpäisseet, ovat hakeneet turvapaikkaa, Louhelainen kertoo. 

Louhelaisen mukaan Suomeen saapuneet lauantaina saapuneet ovat Jemenin, Intian, Syyrian, Marokon ja Algerian kansalaisia. Yli 90 prosenttia saapuneista on miehiä. 

– Pääsääntöisesti nuoria miehiä, Louhelainen tarkentaa. 

Rajavartioasemalla ollaan varauduttu uusiin tulijoihin myös sunnuntain osalta. 

– Olemme varautuneet suurempiinkin massoihin. Ei tosin ole mitään tietoa, että lähialueille olisi kasaantunut ihmisiä, Louhelainen kertoo. 

Asemapäällikön mukaan maahantulijat saapuivat Raja-Joosepin rajanylityspaikalle polkupyörillä, kuten on ollut tavanomaista tähänkin asti. 

Louhelainen kertoo, että tänään saapuneet tulijat olivat hyväkuntoisia. Sää on ollut tänään Inarissa leudompi, joten paleltumisia tai muita terveysongelmia, ei ole havaittu. 

14.00: Raja-Joosepin raja-asema sulkeutuu tältä päivältä

MTV Uutiset Live on ollut paikan päällä Inarissa lauantaina. 

Toimittaja Saara Rantasen mukaan rajalle on saapunut noin 50 maahantulijaa, joilla ei ole ollut matkustusasiakirjat kunnossa. 

Raja-Joosepin rajanylityspaikka sulkeutui lauantaina kello 14.

Suora lähetys rajalta jatkuu kello 14.25, kun rajaviranomaiset antavat tiedonannon medialle lauantain tapahtumista.

13.16: Pääosa tulijoista miehiä 

Raja-Joosepin raja-asemalle saapui noin tunti sitten 50 tulijan joukko. MTV Uutisten toimittaja Saara Rantasen mukaan suurin osa tulijoista oli miehiä, mutta mukana oli myös muutamia naisia. 

– Heidät ohjattiin halliin ja sieltä on lähtenyt muutama henkilö kerrallaan, saattajan kera, Rantanen kertoo. 

Toistaiseksi vielä ei ole tarkempaa tietoa, että mihin tulijat kuljetetaan, tai ovatko he turvapaikanhakijoita. Tulijoiden kansalaisuudet eivät myöskään ole vielä selvillä.

Paikan päällä on Suomen Punainen Risti (SPR), joka tarvittaessa arvioi tulijoiden terveydentilan ja mahdollisen jatkohoidon tarpeen.

Raja-Joosepin rajanylityspaikalle saapui lauantaina päivällä 55 uutta maahantulijaa 1:35
Raja-Joosepin ylityspaikalle saapui kymmenittäin turvapaikanhakijoita lauantaina aamupäivällä.

12.30: Raja-Joosepin ylityspaikalla saapui noin 50 maahantulijaa

Raja-Joosepin ylityspaikalle on parhaillaan saapumassa noin 50 uutta maahantulijaa, kertoo paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen.

Vielä aamulla Rajavartiosto arvio, että tiedustelutietojen mukaan uusia tulijoita ei ollut näköpiirissä.

Rantasen mukaan tulijoilla oli kevyt vaatetus ja heidät on ohjattu rajalla sijaitsevan hallin sisälle. 

– Rajaviranomaiset siirtyivät hetki sitten rajalle päin, joten mahtaisiko siellä olla uusi ryhmä tulossa, Rantanen arvioi. 

MTV Uutiset seuraa tilannetta Raja-Joosepin rajanylityspaikalla. Voit seurata suoraa lähetystä yllä olevalta videolta.

11.43: Vihreiden Sofia Virta: Venäjän toiminta Itärajalla on saatava loppumaan

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta vaatii, että Venäjän toiminta itärajalla on saatava loppumaan. Virta painotti, että turvaa hakevat ihmiset eivät ole ongelma, vaan ongelmana on Venäjä.

Puheenjohtaja myös muistutti, ettei Suomi saa tässäkään tilanteessa luopua oikeusvaltioperiaatteistaan, vaikka Venäjä pyrkiikin horjuttamaan suomalaista arvopohjaa.

Virta puhui aamupäivällä vihreiden puoluevaltuustolle Tampereella.

11.15: Lauantaiaamu on ollut rauhallinen Raja-Joosepin rajanylityspaikalla, mutta paikalla kymmenittäin viranomaisia

MTV Uutisten toimittaja Saara Rantasen mukaan lauantaiaamu on valjennut rauhallisena Raja-Joosepin rajanylityspaikalla Inarissa.

Paikalla on Rantasen mukaan kymmenittäin Rajavartiolaitoksen työntekijöitä. Paikalla on myös poliiseja ja SPR:n työntekijöitä.

Rantanen kertoo, että rajalla on varauduttu vahvasti mahdollisiin uusiin turvapaikanhakijoihin.

Tältä tilanne näytti lauantaiaamuna Raja-Joosepin rajanylityspaikalla Inarissa 0:55
Tältä tilanne näytti lauantaiaamuna Raja-Joosepin rajanylityspaikalla Inarissa

7.54: Yö ollut rauhallinen rauhallinen, ei uusia turvapaikanhakijoita

Yö Suomen itärajalla on ollut rauhallinen, kertovat rajavartiostot viestipalvelu X:ssä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan kaakkoisrajalle ei yön aikana saapunut yhtäkään turvapaikanhakijaa. Uusia turvapaikanhakijoita ei tullut myöskään Raja-Joosepin rajanylityspaikalle, Lapin rajavartiosto kertoo.

Itärajan rajanylityspaikoista Inarin Raja-Jooseppi on jouluaaton aattoon asti ainoa paikka, mistä henkilöliikenne pääsee kulkemaan Suomen ja Venäjän välillä. Myös kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Raja-Jooseppiin.

Sisäministeri: Rantanen: Itäraja on mahdollista sulkea kokonaan

Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan koko itärajan sulkeminen on mahdollista tarvittaessa.

– Rajavartiolain mukaan valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta tai rajanylitysliikenteen rajoittamisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen tai rajoittaminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi, sisäministeriön tiedotteessa todetaan.

Lisäksi valtioneuvosto voi keskittää kansainvälisen suojelun hakemisen yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan, jos kyse on lyhyessä ajassa tapahtuvasta poikkeuksellisen suuresta maahantulijoiden määrästä tai tiedosta.

Se on mahdollista myös silloin, jos jokin vieras valtio tai muu toimija on vaikuttanut maahantuloon.

Valtioneuvoston keskiviikkona tekemän itärajaa koskevan päätöksen perustelumuistiossa ei oteta kantaa koko itärajan sulkemiseen, koska sitä ei päätöksessä käsitelty.

Siten muistiossa ei ministeriön tiedotteen mukaan ole myöskään arvioitu sitä, mitä mahdollisuuksia koko itärajan sulkemiselle missäkin tilanteessa olisi.

Suomeen itärajalta pyrkiviä aletaan rekisteröidä järjestelykeskuksissa

Itärajalta Suomeen pyrkiviä henkilöitä aletaan rekisteröidä järjestelykeskuksissa. Päätös koskee niitä maahantulijoita, joilla ei ole kunnossa olevia matkustusasiakirjoja. Asiasta päätti valtioneuvosto iltapäivän istunnossaan.

Päätös astuu voimaan heti, ja se on voimassa yhden kuukauden eli joulukuun 23. päivään saakka.

Sisäministeriön muistiosta ilmenee, että Rajavartiolaitos, Maahanmuuttovirasto ja poliisi ovat pitäneet tällä hetkellä tarpeellisena kahden järjestelykeskuksen perustamista. Paikkakunniksi on nimetty Joutseno ja Oulu.

Brittiläinen Venäjä-tuntija pitää Suomen toimia itärajalla oikeina

Brittiläinen Venäjä-asiantuntija Keir Giles pitää Suomen päättäväisiä toimia itärajalla juuri oikeanlaisena reaktiona Venäjän hybridioperaatioon. Hän arvioi STT:lle, että Moskovasta kuullut moitteet Suomen toimille osoittavat, että raja-asemien sulkeminen on ollut päättäväinen ja tehokas vastaveto Venäjälle.

Gilesin mukaan Venäjä jatkaa toimintaansa niin kauan, kun se kokee saavansa siitä toivottuja tuloksia esimerkiksi Suomelle koituvien kustannusten tai kansallisen eripuran muodossa. Jos hyötyjä ei näytä enää syntyvän, loppuu myös maanpyrkijöiden tuominen rajalle, Giles ennustaa.

Suomen Moskovan-suurlähettiläs vieraili Venäjän ulkoministeriössä

Suomen Moskovan-suurlähettiläs Antti Helanterä on käynyt tänään perjantaina Venäjän ulkoministeriössä kertomassa Suomen valtioneuvoston päätöksestä sulkea väliaikaisesti myös Kuusamon, Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikat.

Helanterä vieraili ulkoministeriössä omasta pyynnöstään.

Venäjän rajaviranomaiset ovat sallineet aiemmasta poiketen itärajan rajanylityspaikoilla rajanylityksen ihmisille, joilla ei ole Suomen vaatimia maahantuloasiakirjoja.

Suomen Moskovan-suurlähettiläs esitti Venäjän ulkoministeriössä Suomen vastalauseen Venäjän toiminnasta.

Suurlähettiläs korosti Suomen ulkoministeriön tiedotteen mukaan Venäjällä myös Suomen pitävän huolta omasta rajaturvallisuudestaan ja olevan valmis jatkamaan yhteistyötä Venäjän rajavartiopalvelun kanssa voimassa olevien valtiosopimusten mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat