SPR: Itärajalla autettu varsinkin kylmettymistapauksissa

MTV itärajan asemilla: Sallaan tuli juuri lisää maahantulijoita, Vartius suljettiin toistaiseksi 8:53
Katso myös: Tällainen tilanne Sallan rajanylitysasemalla oli keskiviikkona 22. marraskuuta

Suomen Punainen Risti (SPR) on lähettänyt Rajavartiolaitoksen pyynnöstä vapaaehtoisia niin Vartiuksen kuin Sallan raja-asemille. Vapaaehtoisia on ollut molemmilla raja-asemilla sunnuntaista lähtien.

– Heidän määränsä on vähän vaihdellut. Kahdeksan henkilöä kerralla taitaa olla kaikkein suurin lukumäärä, maahanmuuttotyön yksikön päällikkö Erja Reinikainen SPR:stä kertoi STT:lle keskiviikkona.

Hänen mukaansa SPR arvioi tulijoiden terveydentilan ja mahdollisen jatkohoidon tarpeen. Hän ei kuitenkaan kommentoinut tarkemmin, missä kunnossa tulijat ovat olleet ja ovatko he esimerkiksi pyytäneet itse johonkin tiettyyn asiaan apua SPR:ltä.

Reinikainen kuitenkin sanoi, että yleisellä tasolla kylmettymisten kanssa on ollut tekemistä.

– Pohjois-Suomessa on melkoiset pakkaset. Kylmettymisiä on varsinkin ollut. Ehkä se on yleisin asia, jonka kanssa olemme olleet tekemisissä, Reinikainen muotoili.

Terveydentilan arvioinnin lisäksi SPR on vastannut Sallan rajanylityspaikalla pienimuotoisesta ruokahuollosta: tulijoille on ollut tarjolla lämmintä nuudelikeittoa. Vaatehuoltoa ei ole Reinikaisen mukaan vielä annettu, mutta sen tarvetta kartoitetaan.

Hän ei osaa arvioida, kuinka pitkään SPR:n apu itärajalla jatkuu. Valmius on kuitenkin olla paikalla niin pitkään kuin tarve vaatii, Reinikainen sanoi. Apukäsiä on myös mahdollista saada paikalle nykyistä enemmän.

– Jos viranomaisilta tulee pyyntö, että tarvitaan avuksi lisävoimia, kyllä me siinä tapauksessa pyrimme vastaamaan tarpeeseen, Reinikainen kertoi.

– Meillä on järjestönä myös aika hyvä valmius tuoda muiden Punaisen Ristin piirien alueilta vapaaehtoisia raja-asemille.

Lue myös:

    Uusimmat