Migri pyörsi päätöksensä Oulussa – Orpo: "Etsitään hyvä ja inhimillinen ratkaisu"

Migri pyörsi päätöksensä Oulun ukrainaisten siirrosta – Orpo: "Etsitään hyvä ja inhimillinen ratkaisu" 1:13
Orpo ukrainalaispakolaisten tilanteesta Oulussa: "Etsitään hyvä ja inhimillinen ratkaisu"

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan sisäministeri Mari Rantanen (ps) alkaa tehdä töitä yhdessä viranomaisten kanssa löytääkseen inhimillisen ratkaisun Oulun ukrainalaisia ajatellen. 

Petteri Orpo kommentoi asiaa Helsingissä vierailulla olleen Latvian pääministerin Evika Silinan kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Maahanmuuttovirasto (Migri) on ollut siirtämässä Oulun Heikinharjussa vastaanottokeskuksessa asuvia ukrainalaisia asumaan muualle lyhyellä varoitusajalla.

Ilta-Sanomien mukaan ukrainalaiset saivat tiedon siirrosta eilen ja heillä oli aikaa siirtyä heidät uudelle paikkakunnalle vieviin linja-autoihin tänään perjantaina kello 18 mennessä. IS kertoi iltapäivällä osan ukrainalaisista kantaneen huonekalujaan tänään ulos pakkaseen.

Kalevan tietojen mukaan siirto koskee noin sataa ukrainalaista.

Ensisijaisesti pidettävä huolta ukrainalaisista

Petteri Orpo kertoo keskustelleensa asiasta tänään ministeri Mari Rantasen kanssa. 

Hänen mukaansa heidän molempien mielipide on se, että turvapaikanhakijoille tehtävä järjestelykeskus – jonka takia Oulun ukrainalaisia ollaan siirtämässä – voi odottaa siihen asti, kun sitä todella tarvitaan.

– Sitä ei tarvitse tehdä heti. Ja mitä tulee ukrainalaisiin pakolaisiin, jotka ovat nyt suunnitellussa tilassa, heistä pitää pitää huolta ensisijaisesti. Ja pitäisi vielä katsoa, löytyykö jokin toinen paikka. Ja jos tämän paikan käyttö on täysin perusteltua ja välttämätöntä järjestelykeskukselle, silloin ukrainaisille pitäisi löytää paikka Oulusta, jossa he ovat ja jonne he ovat varmasti kotoutuneet.

– Mutta tästä puhuttiin sisäministerin kanssa ja todettiin, että hän lähtee tekemään töitä yhdessä viranomaisten kanssa löytääkseen tähän hyvän ja inhimillisen ratkaisun.

Migrin ylijohtaja: Oulun vastaanottokeskuksen asukkaita ei Oulun ulkopuolelle

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela kertoo X:ssä, että Migri ei siirrä Oulun vastaanottokeskuksen asukkaita Oulun ulkopuolelle. Tviitin perusteella osa heistä ehdittiin jo siirtää.

– Jo siirretyille asukkaille tarjotaan mahdollisuus siirtyä Ouluun. Jatkossa moni pystyy jatkamaan asumistaan Oulussa kuntalaisena. Jatkamme samaan aikaa varautumista ja turvallisuuden edistämistä, Haahtela kirjoittaa X:ssä.

Haahtela kertoo vielä olevansa pahoillaan ukrainalaisten puolesta.

– Olemme pahoillamme ukrainalaisille aiheutetusta tilanteesta ja korjaamme asian välittömästi, Haahtela kertoo toisessa päivityksessään.

– Valtion vastaanottokeskuksia käytetään laajasti Suomen tilanteen hallintaan, mutta samaan aikaan pystymme kyllä lisäämään muuta majoituskapasiteettiamme Oulussa.

Myös julkisuus vaikutti perumiseen

– Tässä tehtiin sellainen virhe, että pohjoisessa on pitkät välimatkat, ja jos kerralla viedään iso joukko muualle asumaan ja sitä kautta heille tarjotaan muuta majoitusta, niin tietenkin se vaikuttaa heidän elämäänsä hyvin vahvasti, Haahtela sanoi STT:lle.

Sinänsä on tyypillistä, että ihmisiä saatetaan siirtää vastaanottokeskuksesta toiseen. Haahtelan mukaan aiempi päätös siirtämisistä liittyi valmiuden ja varautumisen nostamiseen poikkeustilanteessa. 

Rauhallisissa oloissa Oulun vastaanottokeskus keskittyy "lähinnä majoitustoimintaan", mutta tarvittaessa toimintatapoja muutetaan.

– Missään nimessä ei ole priorisoitu tulijoita mitenkään. Ukrainalaiset eivät todellakaan väistä tai siirry sen takia, että saadaan muille tilaa majoittua samalla lailla kuin he ovat majoittuneet, Haahtela sanoo.

Haahtelan mukaan myös asian saama julkisuus vaikutti siirtämispäätöksen perumiseen, mutta ei ollut ainoa syy.

– Tässä on varmasti käynyt niin, että kun nostetaan valmiutta ja varautumista, niin on katsottu, että tällaisiakin siirtoja voisi tehdä. Mutta kun tätä arvioidaan eri näkökulmista ja mietitään ukrainalaisten tilannetta, niin katsottiin, että tältä kohtaa meidän pitää korjata tämä tilanne.

Latvian pääministeri vierailee Suomessa – katso tiedotustilaisuus 17:43

Latvian pääministeri vieraili tänään Suomessa – katso koko tiedotustilaisuus 

Lue myös:

    Uusimmat