Mainos

Ympäristötekijät vaikuttavat syövän syntyyn perimää enemmän

Tuore pohjoismainen tutkimus vahvistaa ympäristötekijöillä olevan voimakkaampi merkitys syövän synnyssä kuin ihmisen perimällä.


Tänään The New England Journalissa of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa, että syyt syöpäsairauksien synnylle ovat ensisijaisesti ulkoisia. Esimerkiksi tupakointi, alkoholinkäyttö ja ympäristökemikaaleille altistuminen ovat syövän aiheuttajina merkittävämmässä asemassa kuin ihmisen perimä.

Tutkijat Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta ovat selvittäneet, miten suuri suhteellinen osuus yhtäältä ympäristötekijöillä ja toisaalta ihmisen perimällä on syöpäsairauksien syntyyn. Tutkimukseen osallistui 45 000 kaksosparia Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Tulokset kertovat, että ihmisen geeneillä ei ole niinkään suurta merkitystä syöpäsairauksien synnyssä kuin erilaisilla ympäristötekijöillä. Näitä ovat ruoan karsinogeenit, tupakka, erilaiset kemikaalit sekä säteily. -Tässä oli koko joukko syöpiä, joissa oli useita, satoja kaksospareja, joista toinen oli syöpään sairastunut. Kuitenkaan yhdessäkään tapauksessa heidän kaksosveljensä tai kaksossiskonsa ei ollut sairastunut, totesi tutkimukseen osallistunut kaksostutkimusyksikön päätutkija Jaakko Kaprio Helsingin yliopistosta MTV3:n Huomenta Suomessa. -Lähisukulaisen riski sairastua syöpään, kun hänen omaisellaan on syöpä, on melko vähäinen.

Perintötekijöillä on tutkimuksen mukaan kuitenkin merkitystä kolmen syövän synnyssä. Perimä on syynä reiluun 40 prosenttiin paksusuolen syövistä sekä noin kolmasosaan eturauhas- ja rintasyövistä. Silti siis noin 70 prosenttia rintasyövänkin synnystä johtuu ulkoisista tekijöistä.

Äskettäin suurella kohulla julkistetulla geenikartalla ei siis näytä olevan ainakaan näiden tutkimustulosten valossa suurtakaan merkitystä syöpien ehkäisyssä ja hoidossa. Elämäntavat vaikuttavat perimää enemmän syöpien syntyyn.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.