Mainos

Ympäristöjärjestöt syyttivät teollisuusmaita ympäristökokouksen alla

Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokous ei ole virallisesti vielä alkanut, mutta alustavissa neuvotteluissa puheenvuorot ovat jo koventuneet.

Ympäristöjärjestöt syyttivät tänään rikkaita teollisuusmaita yrityksistä murentaa kokouksen uskottavuutta.

Greenpeacen poliittinen johtaja Remi Parmentier syytti Yhdysvaltoja ja EU:ta siitä, että ne pyrkivät ajamaan talouden globalisaatiota ympäristöseuraamuksista piittaamatta. -Tämän on tarkoitus olla ympäristökokous, ei talouskokous, Parmentier sanoi tutustuttuaan alustavaan kompromissiesitykseen, jolla yritetään selvittää suurimmat talousasioita koskevat erimielisyydet teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä. -Tämä esitys on oikeastaan sama kuin teollisuusmaiden lista, miinus joitakin tärkeitä ympäristöasioita, valitti puolestaan Maan ystävät -järjestön David Waskow.

Kiistan ydin on siinä, että kehitysmaat haluavat lisää apua, ja että teollisuusmaat lopettaisivat maataloustukien maksamisen viljelijöilleen. Kehitysmaiden mukaan tuet haittaavat niiden tuotteiden kilpailukykyä maailmanmarkkinoilla. Teollisuusmaat eivät ole vaatimuksiin toistaiseksi suostuneet.

Johannesburgin kokouksen pääsihteeri Nitin Desai kuitenkin uskoi, että kompromissiin päästään ennen kokouksen varsinaista alkua. Iltapäivään mennessä kaupunkiin oli saapunut jo yli 9 000 osanottajaa. Heistä noin 4 000 oli valtuuskuntien jäseniä, 2 000 median edustajia ja 3 000 kansalaisjärjestöjen edustajia.

Mielenosoitukset puhuttavat


Talousasioiden lisäksi toinen Johannesburgissa puhuttanut asia ovat mielenosoitukset, joita odotetaan järjestettävän kokouksen aikana lukuisia. Kaupunkiin odotetaan kaikkiaan 20-30 000 mielenosoittajaa.

Etelä-Afrikan ulkoministeri Nkosazana Diamini-Zuma sanoi tänään, ettei anarkiaa tulla hyväksymään. -Odotamme marsseja ja mielenosoituksia, mutta odotamme mielenosoittajien myös noudattavan lakeja, hän sanoi.

Eilen Etelä-Afrikan poliisi ampui tainnutuskranaatteja mielenosoittajien joukkoon Johannesburgissa. Noin 500 mielenosoittajan joukko oli kerääntynyt Johannesburgin yliopiston eteen vaatimaan oikeutta vapaisiin mielenosoituksiin kokouksen aikana.

Niin ikään eilen poliisi pidätti12 Greenpeacen aktivistia, jotka järjestivät mielenosoituksen ydinvoimalassa lähellä Kapkaupunkia. Mielenosoittajat kiipesivät Koebergin ydinvoimalan pumppurakennuksen katolle ja levittivät kaksi suurta banderollia, jotka julistivat "Ydinvoimalat pois Afrikasta".

Huippukokouksen aikana järjestettäviin mielenosoituksiin on haettava erikseen lupa. Lupia on tähän mennessä myönnetty yhdeksän kappaletta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.