Mainos

Ympäristöjärjestöt: Etelä-Suomen suojelu aloitettava valtion metsistä

Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja Luonto-Liitto vaativat suojelualueiden laajentamista valtion omistuksessa olevissa metsissä. Järjestöt havittelevat rakenteilla olevaan Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelmaan jopa 200 000 hehtaaria valtion metsiä.

Järjestöt korostivat tiedotustilaisuudessa tänään, että vaatimukselle on sekä ekologisia että taloudellisia perusteluja. Vaikka valtaosa eteläisen Suomen metsiensuojelusta on tähän mennessä toteutettu valtion mailla, luontoarvoja alueilta löytyy järjestöjen mielestä yhä. -Nykyisiä suojelualueita pitäisi laajentaa, sillä lajisto ei säily pienillä suojelualueilla. Laadullisesti puutteellista on myös se, että eri alueiden välillä ei ole ekologisia yhteyksiä, sanoi luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Keijo Savola tiedotustilaisuudessa.

Järjestöjen mielestä valtion metsiin keskittymällä voitaisiin tavallaan myös kiertää se, että uutta budjettirahaa luonnonsuojelualueiden perustamiselle on tiedossa aikaisintaan vuoden 2007 jälkeen. -Suojelu voitaisiin toteuttaa vaikka puolittamalla Metsähallituksen tulostavoite, eikä siinä olisi kyse valtion tulorahoituksen suhteen kuin promillen osasista. Lisäksi valtion maita voitaisiin käyttää vaihtomaina yksityisomistuksessa olevien metsien suojelussa, hahmotteli luonnonsuojeluliiton Tapani Veistola. Etelä-Suomen metsiensuojelua kokonaisuutena pohtiva ympäristöministeriön toimikunta jättää ehdotuksensa kesäkuun loppuun mennessä. Laajapohjainen työryhmä pohtii suojelun tavoitteita, rahoitusta ja keinoja.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.