Mainos

Ympäristöaktivisti otti vastaan Nobelin rauhanpalkinnon

Nobelin rauhanpalkinto on annettu tänään kenialaiselle Wangari Maathaille, joka tunnetaan muun muassa Green Belt -ympäristöliikkeen perustajana. Tukholmassa jaetiin puolestaan Nobelin tiedepalkinnot.

Kenialainen ympäristöaktivisti Wangari Maathai otti tänään vastaan tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon Oslossa. Maathai on ensimmäinen afrikkalainen nainen, joka palkittiin arvostetulla rauhanpalkinnolla.

- Rauhaa ei ole ilman oikeudenmukaista kehitystä, eikä kehitystä ole ilman kestävää ympäristönhoitoa demokraattisissa ja rauhallisissa oloissa. Tämän muutoksen aika on tullut, Maathai muotoili puheessaan.

Kenian varaympäristöministerinä toimiva Maathai perusti 1970-luvulla kansalaisliikkeen, jonka tavoitteena on istuttaa 30 miljoonaa puuta Afrikkaan metsien häviämisen pysäyttämiseksi. Hänen katsotaan myös edistäneen toimillaan demokratiaa ja naisten oikeuksia.

Maathai varoitti, että perinteisten kulttuurien merkityksen väheneminen, erityisesti Afrikassa, uhkaa ympäristönsuojelua ja rauhaa. Kun perinteiset kulttuurit korvataan uusilla arvoilla, luonnon monimuotoisuutta ei enää arvosteta tai suojella ja se katoaa.

- Myös teollisuuden ja globaalien toimijoiden tulisi ymmärtää, että taloudellisen oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja ekologisen eheyden turvaamisella on suurempi arvo kuin pyrkimisellä taloudellisiin voittoihin hinnalla millä hyvällä, hän pohti.

Rauhanpalkinnon myöntäminen ympäristöaktivistille kuvastaa muutosta Nobel-komitean suhtautumisessa rauhanaktivismiin ja ympäristöasioihin.

Nobel-komitean puheenjohtaja Ole Mjoes muistutti, että rauhan ja ympäristönsuojelun välillä on yhteys, sillä niukoista luonnonvaroista kuten öljystä, vedestä, mineraaleista ja metsistä riidellään esimerkiksi Lähi-idässä ja Sudanissa.

Tukholmassa jaettiin tiedepalkinnot

Nobel-palkinnot on ojennettu palkittaville Tukholman konserttitalolla. Kirjallisuuspalkinnon saaja Elfriede Jelinek ilmoitti jo aiemmin jäävänsä pois, koska hän kärsii väkijoukoista ja huomion keskipisteenä olemisesta.

Paikalla olleet kymmenen palkinnon saajaa hakivat palkintonsa Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan kädestä.

Kuningasperheestä Konserttitalon kukin koristellulla juhlakorokkeella istuivat kuninkaan lisäksi kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria, prinssi Carl Philip ja prinsessa Lilian.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.