Mainos

Yllätyshyökkäyksen mahdollisuus kasvanut EU-alueella?

Yllättävän ja nopean hyökkäyksen mahdollisuus on lisääntynyt EU-maiden alueella, arvioi prikaatikenraali Asko Kilpinen puheessaan eilen.

Prikaatikenraali Asko Kilpinen pohti Kotkan Rannikkoalueen vuosipäiväjuhlassa Haminassa pitämässään puheessa Suomen meripuolustuksen tulevaa asemaa Naton sisämereksi muotoutuvan Itämeren reuna-alueella.

- Valvonnan ja tiedustelun merkitys kasvaa, kun kahden voimakkaan vaikuttajan Naton ja Venäjän intressipiirit yhtyvät meidän välittömässä läheisyydessämme Viron ja Venäjän rajalla. Tällä hetkellä nopeaa iskua harkitseva toimija on etulyöntiasemassa, Kilpinen tähdensi.

Kilpinen muistutti, että meri tarjoaa suorimman ja lyhimmän tien Suomen ydinalueille ja hallinnollisiin keskuksiin.

Uhkakuvan muutokset eivät Kilpisen mukaan vähennä meriliikenteen ja tärkeimpien rannikon kohteiden merellisen suojauksen merkitystä ja siksi avainkohteiden edustalla olevista linnakesaarista ei tulisi luopua.

- Saaret tarjoavat tulevaisuudessa erinomaiset harjoitusmahdollisuudet ja ampuma-alueet rannikkojoukolle sekä eteen työnnetyn lavetin tulevaisuuden valvonta- ja asejärjestelmille. Kasvavista paineista huolimatta näistä saarista ei pidä luopua, Kilpinen sanoi.

Kilpinen sanoi pitävänsä viime vuosikymmenen lopulla tehtyä päätöstä rannikkotykistön ja merivoimien yhdistämisestä vallitsevissa olosuhteissa oikeana. Hän kritisoi silti sitä, että rannikkotykistön henkilökunnalle ei kerrottu ajoissa ja perustellusti ratkaisun taustalla olleista ja "edelleen tulevaisuudessa vaikuttavista tosiasioista ja kehitysnäkymistä".

Sisäistä vakautta ja voimistuvaa taloutta kohti kulkeva Venäjä tarjoaa Suomelle ja EU:lle monipuolisia taloudellisia mahdollisuuksia. Epävakaa ja oikukas Venäjä luo varjonsa EU:n rajamaiden ylle. Tämän vaihtoehdon mahdollisuus on Kilpisen arvion mukaan nähtävä yhtenä tekijänä Naton itälaajentumisen taustalla.

- Venäjän negatiivisen kehityksen mahdollisuutta ei pidä Suomessakaan sivuuttaa olankohautuksella maamme tulevia puolustusratkaisuja hahmoteltaessa. Varautuminen myös tähän vaihtoehtoon tulisi näkyä rannikkopuolustuksemme rakenteessa, Kilpinen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.