Yllättävän hauska tapa auttaa lievittämään stressiä – puhelimelle saa mindfulness-sovelluksia tehokkaamman rentoutumiskeinon

Brittitutkijat huomasivat, että digipelit lievittävät stressiä paremmin kuin mindfulness-sovellukset.

Haluaisitko tuntea olosi energisemmäksi ja pirteämmäksi haastavan tehtävän tai työpäivän jälkeen? Tuoreen JMIR Mental Health -tiedejulkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan tarkoitukseen kehitettyjä mindfulness-sovelluksia paremmin toimivat digipelit.

Raskaan työpäivän jälkeen puhelimella pelaavat ihmiset saavatkin tutkijoilta synninpäästön. Sisäänsä imaisevat digipelit näyttävät rentouttavan sekä auttavan oppimaan uusia taitoja, Bathin yliopiston tiedotteessa kerrotaan. Lisäksi pelaaminen voi luoda hallinnan tunnetta.

Tutkijat summaavat, että älypuhelimien digipelit saattavatkin lievittää stressiä enemmän kuin mindfulness-sovellukset.

Näin tutkimus tehtiin

University College Londonin ja Bathin yliopiston yhteistutkimuksen ensimmäisessä osassa 45 opiskelijaa sai eteensä matemaattisia taitoja vaativia tehtäviä. Tehtävien suorittamisen jälkeen 19–36-vuotiaat osallistujat käyttivät seuraavat kymmenen minuuttia joko Tetriksen kaltaisen, muotojen yhdistämistä vaativan digipelin pelaamiseen, sormihyrrän pyörittämiseen tai mindfulness-sovelluksen tarjoamaan harjoitukseen.

Osallistujat raportoivat tuntemastaan väsymyksen ja energisyyden tasosta ennen ja jälkeen pelaamisen, pyörittämisen tai harjoituksen tekemisen. Digipeliä pelanneet osallistujat raportoivat suuremmasta energisyyden tasosta ja pienemmästä väsymyksen tasoista kuin sormihyrrää tai mindfulness-sovellusta käyttäneet.

Itse asiassa jälkimmäisissä ryhmissä energisyys näytti vähentyneen entisestään kymmenminuuttisen harjoitteen jälkeen.

Toisessa osassa tutkimusta yhteensä 20 osallistujaa pelasi viiden päivän ajan joko Tetriksen kaltaista peliä tai käytti mindfulness-sovellusta saavuttuaan kotiin töistä. Kyseiset henkilöt eivät olleet osallistuneet tutkimuksen ensimmäiseen osaan. Pelaamisen tai mindfulness-sovelluksen käyttämisen jälkeen osallistujat raportoivat olotilastaan verkkokyselyllä.

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että digipelejä pelanneet osallistujat palautuivat mindfulness-sovellusta käyttäneitä paremmin työpäivästä. He tunsivat olonsa rentoutuneemmiksi, kykenivät irrottautumaan työpäivästä paremmin, kokivat pystyvänsä hallitsemaan asioita paremmin sekä kehittämään enemmän taitojaan.

Tutkijat huomauttavat, että mitä enemmän digipelistä nauttii, sitä suurempi on siitä saatava työstä palauttava hyöty. On kuitenkin mahdollista, että digipeleistä saatava stressin lievitys on pikemminkin vähitellen kasautuvaa kuin välittömästi vaikuttavaa.

Lue myös:

    Uusimmat