Pelaajat vaativat, että verkkoyhteyttä vaativat pelit toimivat myös virallisen tuen päätyttyä. Suomi tukee EU-aloitetta aktiivisimmin.
Yli miljoona Euroopan unionin kansalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan videopelien julkaisijoita lopettamaan "niiden tuhoaminen".
Stop Destroying Videogames -aloite (Loppu videopelien tuhoamiselle) pyydetään julkaisijoita jättämään pelit sellaiseen tilaan, jossa niitä voisi edelleen pelata.
Allekirjoituksia vaaditaan vähintään miljoona, jotta se menisi Euroopan komission käsittelyyn. Perjantaina 4.7 niitä oli iltapäivään mennessä kertynyt lähes 1 100 000.
Lisäksi vähintään seitsemässä EU-maassa pitäisi ylittää vähimmäisraja äänille.
Esimerkiksi Suomessa tarvittiin vähintään 9 870 ääntä, mutta niitä on kasassa jo noin 48 800. Toisin sanoen ääniä on lähes viidenkertaisesti vaaditusta.
Samalla Suomi on prosentuaalisesti aktiivisin maa, joka tukee aloitetta jopa 498 prosentin kannatuksella.
Lue lisää: Suomalaiseen pelifirmaan pumpattiin 10 miljoonaa, mutta konkurssi koitti kaikesta huolimatta
Yhteensä 23 maata 27:stä on saavuttanut alarajan ennen aikarajaa, joka on 31. heinäkuuta. Aloite rekisteröitiin kesäkuussa 2024.
Tarkoituksena turvata oikeus ostettuun peliin
Monia videopelejä pelataan nykyään verkkoyhteyden välityksellä. Allekirjoittaneet haluavat estää julkaisijoita poistamasta tällaisia pelejä käytöstä.
Tarkoituksena on turvata oikeus tehtyyn peliostokseen ajasta riippumatta.
Aloitteen mukaan julkaisijoiden pitäisi tarjota keinoja pelin säilyttämiseksi toimivana, vaikka ne eivät enää tukisi sitä aktiivisesti.
Siinä ei pyritä omistajuuden siirtämiseen julkaisijalta pelaajille, eikä tekijänoikeuksista tarvitse luopua. Pelaajat eivät myöskään pyydä rahojaan takaisin.
Moni pelaaja on ihmetellyt pelien, kuten Ubisoftin julkaiseman The Crewin ja Electronic Artsin Anthemin sulkemista.
The Crew poistettiin kokonaan valikoimasta, eikä sitä voi enää pelata edes yksinpelinä. Anthemin kehitys taas lopetettiin, jonka takia se suljetaan tammikuussa 2026.
Pelejä ostetaan yhä useammin digitaalisena, minkä takia pelaajia huolestuttaa pelien tulevaisuus. Julkaisija voisi yhtäkkiä katkaista verkkoyhteyden vaativan pelin sulkemalla sitä pyörittävän serverin.
Suomessa ja muualla Euroopassa pelataan aktiivisesti
Pelaaminen on monelle tärkeä harrastus, jonka avulla voidaan oppia esimerkiksi kieltä tai saada uusia kavereita.
Suomalaiset ovatkin aktiivisia pelaajia, sillä Tilastokeskuksen mukaan noin puolet heistä pelaa ainakin joskus.
Ilta-Sanomien mukaan Suomessa on noin 1,2 miljoonaa konsoli- ja tietokonepelaajaa. Moni heistä pelaa vähintään kahdella alustalla.
Microsoftin liikevaihto kasvoi koronakriisin keskellä – pilvipalveluiden ja pelien suosio kasvoi
Vastaavasti kansainvälisen pelialan tutkimusyritys Newzoon mukaan esimerkiksi Saksassa on yli 52 miljoonaa pelaajaa, Iso-Britanniassa noin 42 miljoonaa pelaajaa ja Ranskassa noin 40 miljoonaa pelaajaa.
Vuonna 2017 tehty vapaa-aikatutkimus kertoo, että yli puolet 10 vuotta täyttäneistä pelasi vähintään kerran vuodessa.
"Kuluttaja voi olla oikeutettu hyvitykseen"
Nykyään pelit voivat maksaa kalleimmillaan yli 80 euroa. Pelikonsolien ja pelien julkaisija Nintendo ilmoitti hiljattain uusien pelien 90 euron hintalapusta.
Tämä on herättänyt vain lisää reaktioita.
Euroopan kuluttajakeskuksen johtavan asiantuntijan Oskari Steniuksen mukaan kuluttaja voi olla oikeutettu hyvitykseen, jos peli lakkaa toimimasta ennen aikojaan.
– Kannattaa kuitenkin lukea pelin käyttöehdot sekä tarkistaa, miten peli toimii ja mitä siihen kuuluu.
Jos vastaan tulee tilanne, jossa peli toimii huonosti tai suljetaan yllättäen, siitä voi tehdä valituksen myyjälle.
– Mikäli valitus ei auta, voit ottaa yhteyttä Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvontaan suomalaisten yritysten kohdalla. Jos yritys on toisessa EU-maassa, Norjassa, Islannissa tai Iso-Britanniassa, silloin pitää olla yhteydessä Euroopan kuluttajakeskukseen.
Koska vähimmäistavoitteet on saavutettu, Euroopan komissio ottaa kansalaisaloitteen käsittelyyn aikarajan umpeuduttua.
Komission on tällöin päätettävä, ryhtyykö se toimiin aloitteen pohjalta.