Tutkimus löysi tavan helpottaa ahdistuneisuushäiriötä – voi auttaa yhtä hyvin kuin lääke

Tämä asento villitsee TikTokissa – useita hyötyjä 1:36
KATSO MYÖS: Kokeile rentoutumista nostamalla jalat seinälle – tämä asento villitsee TikTokissa.

Tutkimuksen mukaa nmindfulness-harjoitukset saattavat auttaa ahdistuneisuushäiriöihin lääkehoitojen tapaan.

Stressin hallintaan ja vähentämiseen tähtäävät mindfulness-harjoitukset voisivat antaa yhtä hyvän avun ahdistuneisuushäiriöihin kuin lääkehoidot. Yhdysvaltalaistutkimuksessa tämä havaittiin kahdeksan viikon hoidon jälkeen.

Tulosten perusteella kahdeksan viikon mindfulness-harjoittelu lievitti ahdistuneisuushäiriön oireita yhtä hyvin kuin essitalopraami, jota käytetään yleisesti ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Mindfulness-harjoitteluun ei liittynyt merkittäviä haittavaikutuksia.

Mindfulnessin hyödyt on osoitettu aiemminkin, mutta tätä ennen sen tehoa ei ole verrattu toimivaksi tiedettyyn lääkehoitoon. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, mindfulness-harjoitukset voisivat auttaa etenkin potilaita, jotka eivät halua tai voi käyttää lääkkeitä tai eivät pääse varsinaiseen terapiaan.

Harjoitusten tavoite hillitä oireilua tietoisen läsnäolon vahvistamisen kautta

Tutkimuksessa käytettiin stressin hallintaan ja lievittämiseen kehitettyä mindfulness-menetelmää. Kahdeksan viikon ajan potilaat osallistuivat viikoittain 2,5-tuntiseen ohjattuun harjoitukseen, tekivät 45-minuuttisia kotiharjoituksia ja osallistuivat yhteen koko päivän retriittiin hoidon 5. tai 6. viikolla. Tulokset eivät välttämättä olisi samoja ilman koulutetun ammattilaisen ohjausta.

Mindfulness-harjoitusten tavoite on vahvistaa tietoista läsnäoloa tässä hetkessä ja siten hillitä oireilua ylläpitäviä ajatusmalleja ja parantaa tunteiden hallintaa. Tämä saavutetaan hengitysharjoituksilla ja tarkkailemalla kehon tuntemuksia.

Tutkimukseen osallistui 208 ahdistuneisuushäiriötä sairastavaa keskimäärin 33-vuotiasta potilasta, joista puolet satunnaistettiin mindfulness-ryhmään ja puolet sai 10 tai 20 mg essitalopraamia päivittäin. Potilaiden oireita arvioitiin tutkimuksen alussa, hoitojakson jälkeen sekä seurantakäynneillä neljä ja kuusi kuukautta tutkimuksen alusta.

Tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Katso myös: Kokeile rentouttavaa pötköttelyjoogaa

Kokeile rentouttavaa"pötköttelyjoogaa"! 1:08
Kaipaatko rentoutta arkeen? Restoratiivista eli pötköttelyjoogaa esittelee Ulrica Norberg. 

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat