Yllättävää tietoa liikunnasta: Ei tarvitsekaan kävellä 10 000 askelta päivässä – jo tällä määrällä saavuttaa terveyshyödyt

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41
Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme!

Säännöllinen liikunta pidentää elinikää, tutkimuksista tiedetään, mutta tämän saavuttaakseen ei tarvitse lenkkeillä joka päivä. Tuoreen tutkimuksen perusteella hyvä taso olisi noin 8 000 askelen verran liikkumista päivittäin.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja sen perusteella noin 8 000 askelta päivittäin ottavien keski-ikäisten riski menehtyä seuraavan kymmenen vuoden aikana on puolet pienempi kuin noin 4 000 askelta ottavien.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että tuhannesta alle 4 000 askelta päivässä liikkuvasta 77 menehtyi vuoden aikana, mutta yhtä monesta 4 000–8 000 askelta ottavasta kuoli vain 21. Päivittäin 8 000–12 000 askelta ottavista menehtyi vielä harvempi. Tuhannesta niin paljon liikkuvasta vain 7 kuoli vuoden aikana, tulokset osoittivat.

Liikuntaa mitattiin aktiivisuusmittareilla, joita kannettiin mukana viikon ajan. Laitteiden avulla tutkijat pystyivät myös selvittämään, miten liikunnan intensiivisyys vaikutti kuolleisuuteen. Analyysin perusteella intensiivisempi kuntoliikunta oli hyödyksi, mutta tämäkin selittyi pitkälti askelten määrällä.

Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan liikunnan terveyshyötyjä saa pysymällä aktiivisena ja liikkumalla tasaisesti joka päivä. Paljon liikkuvat ovat usein muutenkin terveempiä ja elävät terveellisemmin kuin vähän liikkuvat, mikä saattaa selittää osan tuloksista. Yhteydet pysyivät kuitenkin ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, koulutustaso, ruokavalio, tupakointi, ylipaino sekä diabetes, sydän- ja verisuonitaudit ja muita sairauksia.

Tutkimukseen osallistui 4 800 keskimäärin 57-vuotiasta yhdysvaltalaista, joiden aktiivisuutta ja terveydentilaa selvitettiin vuosina 2003–2006. Heitä seurattiin vuoteen 2016 saakka.


Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat