Yllättävä paljastus ystävältä: Vanhusmurhasta syytetty nuorukainen oli tapahtumayönä hädissään – "Vaikutti siltä, että jotain pahaa on tapahtunut"

Mikkelin vanhusmurhan erikoiset käänteet: Syytetyn vaatteissa uhrin verta, mutta juttu kaatui käräjäoikeudessa 3:18
MTV Uutiset raportoi vanhussurman hovioikeudenkäynnistä paikan päältä. Katso raportti ensimmäisestä istuntopäivästä yltä.

Mikkelin vanhusmurhan hovioikeudenkäynnin lopulla kuultiin murhasta syytetyn nuorukaisen hyvää ystävää. Hän kertoi oletetun surmayön tapahtumista nyt eri tavalla kuin aiemmin. 

Todistajana kuultu nuori mies asui henkirikoksen aikaan yhdessä murhasta syytetyn 22-vuotiaan nuorukaisen kanssa. Miehet olivat paitsi kämppäkavereita, myös läheisiä ystäviä.

Henkirikoksen oletettuna tapahtumayönä 26. joulukuuta 2021 sekä sitä edeltävänä iltana miehet olivat viettäneet iltaa yhdessä. 

He olivat juoneet olutta asunnollaan ja myöhemmin lähteneet Mikkelin keskustassa sijaitsevalle juhlapaikalle muiden kavereiden kanssa. 

Ystävä kertoi hovioikeudelle, että juhlapaikalla hän "kadotti" murhasta syytetyn 22-vuotiaan. Jossain vaiheessa hän lähti itse takaisin asunnolle.

22-vuotias palasi vasta myöhemmin, erikoisissa merkeissä.

Kertomus muuttui

Aiemmin nuorukainen on kertonut, että mies vaikutti palatessaan sekavalta. Hovioikeudessa hän muutti kertomustaan hieman.

Miehen mukaan nuorukainen vaikutti erittäin hätääntyneeltä, ja miehen saapuessa kotiin tilanne oli paniikinomainen. 

– Ihmettelin, että mitä on tapahtunut ja se oli aika hysteeristä se kanssakäyminen siinä. Ajattelin, että *** (syytetty) on sen verran humalassa, että parempi laittaa mies nukkumaan, todistaja kertasi tapahtumia. 

Vaikka nuori mies oli hädässä, hädän syyhyn ei ystävän mukaan saatu yöllä selkoa, sillä sekava nuorukainen ei pystynyt kertomaan asiasta.

Ystävälle jäi kuitenkin kuva, että jotain ikävää oli saattanut tapahtua.

– Hän vaikutti siltä, että jotain pahaa on tapahtunut. Tilanne oli paniikinomainen, todistaja luonnehti. 

Ystävän mukaan 22-vuotiaalla oli kotiin saapuessaan mukanaan kaulaketju tai helminauha. Aiemminkin mies on kertonut nuorukaisen tuoneen mukanaan valkoisen helmikaulakorun. Hän ei kuitenkaan koskaan nähnyt korua uudestaan.

MTV:n rikostoimittajat: Mikkelin raaka vanhusmurha oikeudessa 10:47
Mikkelin vanhusmurhaa puitiin MTV:n Rikostoimittajat-keskustelussa keskiviikkona. Katso lähetys yltä. Mukana myös toimittajan raportti suoraan oikeudesta.

Selitys yöllisestä kohtaamisesta

22-vuotiaan selvittyä yön tapahtumista oli keskusteltu. Ystävän muistin mukaan nuori mies oli selittänyt yöllistä katoamistaan sillä, että hän oli "ollut jonkun tytön kanssa". 

Kuka tuo nainen olisi ollut? Asiasta ei ystävän mukaan puhuttu enempää.

Nyt 22-vuotiasta syytetään Mikkelin ydinkeskustassa yksin asuneen vanhuksen murhasta. Syyttäjän mukaan nuorukainen tunkeutui itselleen entuudestaan tuntemattoman vanhuksen asuntoon aamuyöllä ja surmasi tämän raakaa väkivaltaa käyttäen. Teolle ei ole keksitty motiivia. 

Nuorukainen itse kiistää henkirikoksen jyrkästi, vaikka hänen on kiistattomasti osoitettu olleen vanhuksen asunnolla henkirikoksen aikoihin. Miehen jälkiä löydettiin asunnolta ja vanhuksen verta miehen vaatteista tämän kotoa.

Miehen mukaan hän ei muista tältä ajalta mitään. Hän arvelee tulleensa huumatuksi juhlissa. Hän on tosin itse kertonut nauttineensa illan aikana noin 18 annosta alkoholia.

Puolustus kyseenalaisti kertomuksen muuttumisen

Murhasta syytetyn puolustus tarrautui hovioikeudessa tiukasti siihen, miksi ystävä kertoi nuorukaisen hätääntyneestä olemuksesta vasta nyt jutun hovioikeusvaiheessa. Miehen kertomus on siis muuttunut tai täsmentynyt aiemmasta.

Aiemmin poliisikuulusteluissa ja käräjäoikeudessa ystävä luonnehti miehen olleen ainoastaan sekava. 

Ystävä kertoi hovioikeudelle, että piti käyttämiään sanoja synonyymeina ja pyrkineensä vain kertomaan asiat, kuten ne tapahtuivat. 

Ystävä kertoi kuulemisessaan myös, että murhasta syytetty nuorukainen ei ole ollut hänen tietojensa mukaan koskaan väkivaltainen muita ihmisiä kohtaan, vaan päinvastoin kohdelleen ihmisiä aina kunnioittavasti ja ystävällisesti. 

Ystävä oli yksi viimeisistä hovioikeudenäynnissä kuulluista todistajista. Oikeudenkäynti päättyi eilen keskiviikkona. Hovioikeus ratkaisee asian myöhemmin.

Aiemmin käräjäoikeus vapautti 22-vuotiaan nuorukaisen murhasyytteestä näytön puutteen vuoksi. 

Lue myös:

    Uusimmat