Uutta tietoa: Mikkelin vanhusmurhasta syytetty koputteli myös kahden muun tuntemattoman naisen ovella – pimahti juhlissa ja uhkasi "tappaa kaikki"

Iäkkään naisen murhasta Mikkelissä syytetty nuorukainen kävi koputtelemassa myös kahden muun naisen oveen epäillyn henkirikoksen jälkeen, uskoo poliisi. Toisen todistajan mukaan miehellä oli mukanaan veitsi. 

Asia selviää poliisin esitutkintamateriaalista, joka tuli julkiseksi vanhusmurhan oikeudenkäynnin alettua. Etelä-Savon käräjäoikeus käsittelee hämärää henkirikosta ainakin tänään ja huomenna.

Vuonna 2000 syntyneelle miehelle vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Miehen uskotaan surmanneen itselleen entuudestaan tuntemattoman, yli 80-vuotiaan naisen Mikkelin keskustassa 26. joulukuuta viime vuonna. Henkirikos tapahtui yöaikaan.

Vanhus löydettiin surmattuna asunnostaan muutama päivä henkirikoksen jälkeen, kun hiljaisuudesta huolestunut läheinen meni katsomaan tätä.

Henkirikoksesta syytetty mies ei tuntenut uhria ennalta. Mies itse kertoi kuulusteluissa, ettei hän muista tapahtuma-ajalta mitään.

Epäillylle henkirikokselle ei löydetty poliisitutkinnassa mitään järkevää selitystä.

Todistajina kuulustellut naapurit kertoivat, että tuntematon mies oli käynyt koputtelemassa myös heidän oviinsa henkirikoksen tapahtuma-aikaan. Poliisin käsityksen mukaan kyse oli juuri henkirikosen tehneestä miehestä.

Illanvietto meni mönkään

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että ennen epäiltyä henkirikosta mies vietti iltaa ystäviensä seurassa. Juhlinta alkoi joulupäivän puolella, ja jatkui tapaninpäivän yöhön.

Miehen seurueeseen kuului muutama kaveri. He olivat siirtyneet yön aikana Mikkelin keskustassa sijaitsevaan juhlatilaan, missä oli paikalla noin parikymmentä henkilöä. Kaikki paikalla olleet eivät tunteneet toisiaan, mutta paikalla oli myös nuorukaiselle ennalta tuttuja henkilöitä.

Yksi näistä henkilöistä kertoi esitutkinnassa, että nuori mies oli ollut normaalin oloinen ja rauhallinen.

Jossain vaiheessa iltaa mies oli kuitenkin selittämättömästä syystä alkanut riehua ja hajottaa paikkoja.

Erään todistajan mukaan joukko illanviettoon osallistuneita oli mennyt kertomaan miehelle, että on aika lähteä. Mies oli suuttunut ja sanonut puukko kädessään, että "aikoo tappaa kaikki".

Mies oli ohjattu ulos juhlapaikalta noin kello 3.20, eikä tilanteeseen liittynyt esitutkintamateriaalin perusteella suurempaa dramatiikkaa.

Mies tallentui valvontakameraan Mikkelin keskustassa hieman tämän jälkeen, noin kello 3.27.

Poliisin selvityksen perusteella nuorukainen oli tapahtumien aikaan ainakin jossain määrin päihtynyt, sillä hän oli juonut illan aikana noin 13 tölkkiä olutta sekä "muutaman desin" viskiä.

Mies tunnisti itsensä valvontakameravideolta

Poliisi uskoo, että henkirikos tapahtui aamuyöllä hieman ennen kello neljää.

Tapahtumapaikkana oli Mikkelin keskustassa sijaitseva uudehko kerrostalo. Paikka sijaitsee aivan paikallisen poliisiaseman kupeessa.

Miehen uskotaan tunkeutuneen itselleen ennalta täysin tuntemattoman vanhuksen katutasossa sijaitsevaan asuntoon pation tai terassin oven kautta.

Poliisi löysi terassin ikkunasta miehen kädenjäljen. Poliisin teoria on, että mies löi tai koputti lasiin, ja pahaa-aavistamaton vanhus tuli avaamaan miehelle oven. Ovesta ei löytynyt murtojälkiä.

Mies lähti talolta valvontakameravideon mukaan kello 4.00. Mies on tunnistanut itsensä videolta. Henkirikos on tapahtunut siis ennen tätä.

Esitutkinnassa kuultiin todistajina useita naapureita, jotka kuulivat mekkalaa rappukäytävästä tai toisesta asunnosta aamuneljän aikoihin.

Luisevakasvoinen mies räpläsi oven lukkoa

Eräät todistajat, kaksi naista, kertoivat myös, että joku oli käynyt koputtamassa heidän ovellaan. Naiset näkivät miehen ovisilmän kautta, eivätkä avanneet tälle ovea.

Toinen kertoi, että hoikka, luisevakasvoinen ja pitkätukkainen mies räpläsi hänen asuntonsa lukkoa.

Kun ovi ei auennut, mies hakkasi ovea avokämmenellä.

Nainen tiedusteli mieheltä oven takaa, mitä tämä halusi. Mies siirtyi kauemmas ovesta, jolloin nainen näki miehen kädessä lyhyen puukon tai veitsen.

Mies myös puhui jotain, mutta nainen ei kuullut oven läpi.

Tämän jälkeen mies hakkasi vielä ovea, tuli lähelle ovisilmää ja vilkutti kädellään. Sitten hän katosi.

Nainen ei avannut, koska pelkäsi

Toinen todistaja puolestaan kertoi tulleensa itse kotiinsa noin kello 3.20 ja kuulleensa noin 15 minuutin kuluttua meteliä. Äänet kuulostivat tippuvilta tavaroilta tai kaapin ovien paiskomiselta.

Lopulta äänet vaimenivat. Sitten kuului vielä yksi iso kolaus, joka kuulosti siltä kuin ulko-ovi olisi paiskattu kiinni täydellä voimalla.

Alle minuutin päästä naisen asunnon oveen koputettiin voimakkaasti.

Nainen meni ovisilmälle ja näki nuorehkon, pitkätukkaisen miehen. Naisen muistikuvan mukaan miehellä oli kädessään avain.

Nainen ei avannut ovea, koska häntä pelotti. Hän soitti miesystävälleen, mutta pian rappukäytävän mies oli kadonnut.

"Hyvin sekaisin"

Esitutkintamateriaalin perusteella murhasta syytetty mies oli itse kotonaan pian aamuneljän jälkeen. Tästä todistivat paikalla olleet kämppäkaveri sekä toinen iltaa aiemminkin viettämässä ollut ystävä.

Nuorukainen oli ollut heidän mukaansa kotiin tullessaan "hyvin sekaisin" ja tällä oli ollut käsissään helmikaulakoru, jota ainakaan kämppäkaveri ei ollut aiemmin koskaan nähnyt.

Kämppäkaveri oli tiedustellut, missä nuorukainen oli ollut, mutta tämä ei ollut humalansa takia pystynyt antamaan järkevää vastausta.

Seuraavana päivänä mies oli kertonut hengailleensa "jonkun tytön kanssa" ennen kotiin tuloa.

Uhrin verta löydettiin epäillyn vaatteista

Kuollut vanhus löydettiin makaamasta asuntonsa sisältä, terassin oven luota verilammikosta 29. joulukuuta. Löydön teki omainen.

Paikalle kutsuttu poliisipartio pani merkille, että asunnon ikkunaan, seinään ja kaapin oveen oli heitelty kananmunia. Jääkaapista oli viskottu lattialle myös muita elintarvikkeita.

Poliisi sai teosta epäillyn miehen kiinni vielä samana päivänä. Poliisi ei ole kertonut, miten tämä onnistui. Esitutkintamateriaalista selviää kuitenkin, että mies tallentui ainakin kahteen valvontakameraan tapahtumapaikan liepeillä.

Esitutkinnassa mies saatiin kytkettyä tapahtumapaikalle pitävän oloisesti.

Miehen kotoa löydettiin muun muassa vaatteita ja kengät, joissa oli uhrin verta ja DNA:ta. Kuolleen vanhuksen asunnosta puolestaan löydettiin verisiä kengänjälkiä, jotka sopivat miehen kenkiin. Lisäksi oli terassin ikkunaan tallentunut kädenjälki, useita todistajia ja valvontakameravideot.

Mies kiistää

Mies itse on kiistänyt henkirikoksen muun muassa sillä perusteella, ettei muista olleensa vanhuksen kotitalolla.

Epäiltyä henkirikosta edeltävistä tapahtumista mies kyllä kertoi poliisille. Mies muisti esimerkiksi sen, että hän oli mennyt ystäviensä kanssa juhlatilassa järjestettyihin juhliin Mikkelin keskustaan.

Juhlatilalta lähtemisen jälkeen mies muistaa kertomansa mukaan vain pari lyhyttä välähdystä kotimatkalta. Väkivallan mies kiistää täysin.

Puolustuksensa mukaan hän ei ole koskaan aiemmin kokenut vastaavaa muistinmenetystä tai tehnyt mitään väkivaltaisia tekoja.

Mies arveli poliisitutkinnassa, että syynä muistinmenetykselle voisi olla vahingossa tai tietämättä nautitut huume- tai lääkeaineet. Puolustuksen loppulausunnossa vedottiin siihen, ettei esitutkinnassa voitu sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että mies olisi tullut tietämättään huumatuksi tapahtumaillan aikana.

Miehen mukaan epäselväksi jäi poliisitutkinnassa myöskin, olisiko vanhuksen asunnolla voinut olla joitain muita henkilöitä. Puolustuksen mukaan epäselvyyttä tukee se, että jotkut naapurien antamat tuntomerkit tekijästä eivät täsmää nuorukaiseen.

Poliisin tutkinnanjohtaja kuitenkin kommentoi aiemmin medialle, että jotain hyvin erikoista olisi täytynyt tapahtua, jos teosta epäilty mies ei olisi henkirikoksen takana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja