Uskotko, että sadan miljoonan jättipotti tekisi onnelliseksi? Psykologi James on toista mieltä: "Voi olla suuri rasite"

Lottovoitto ei aina tuo pelkkää hyvää:"Mies haki avioeroa saadakseen puolet voitosta" 1:36
Lottovoitto ei aina tuo pelkkää hyvää: "Mies haki avioeroa saadakseen puolet voitosta"

Hyvin varakkaisiin asiakkaisiin erikoistuneen psykologi James Grubmanin mukaan jättipotti ei välttämättä tuo onnea. Sen sijaan se saattaa aiheuttaa aivan uudenlaisia ongelmia.

Olisiko mahtavaa saada valtava perintö tai voittaa satojen miljoonien lottopotti? Moni haaveillee äkkirikastumisesta, mutta kenties se ei olisikaan niin mahtavaa kuin luulet.

Todayn vuonna 2016 haastatteleman psykologin James Grubmanin mukaan jättipotti ei välttämättä tuokaan onnea; sen sijaan se aiheuttaa uudenlaisia hankaluuksia, kuten perheriitoja ja identiteettikriisejä.

"Ei sitä voi kuvitella..."

James on erikoistunut talousneuvoihin, ja miehen asiakkaisiin kuuluu suuren lottopotin voittaneita.

– Ei sitä todellisuutta voi kuvitella. Siihen täytyy tutustua asteittain, James kuvaili.

– Suurin osa ihmisistä ajattelee, että varallisuudella voi ostaa helpotusta niihin stressitekijöihin, joista nyt kärsii. Mutta se [raha] tuo uusia [stressitekijöitä].

Jamesin mukaan satojen tuhansien tai jopa miljoonien yllätystienesti johtaa uudenlaisiin rahaongelmiin: voittajan täytyy päättää, kuka rahoista huolehtii ja miten. Kenelle asiasta kerrotaan, kuka on luotettava? Kenelle rahaa jaetaan? Entä, jos sukulaisesi suuttuvat, kun et tahdokaan auttaa – sinullahan olisi "nyt varaa"?

Moni lopettaisi lottovoiton saatuaan työt – mutta mitä sen jälkeen?

Jamesin mukaan harva on varautunut siihen, miten monimutkaista valtavan rahasumman omistaminen on. Jos tilille kilahtaisi sata miljoonaa, moni vannoo ottavansa ensimmäiseksi lopputilin. Mutta mitä sen jälkeen?

– Ihmiset ajattelevat usein "voisin lopettaa työnteon ja voisin ottaa lopputilin työstäni". Mutta he eivät ajattele sitä, että kun olet ollut lomalla hetken, mitä teet sitten? Miten aiot näyttää lapsillesi ja lapsenlapsillesi, että teet edelleen jotakin merkityksellistä?

Suomessa Veikkaus teki vuonna 2018 suuren summan voittaneille kyselyn, jossa selvitettiin, miten suuri rahapelivoitto vaikuttaa elämään. Kolmannes kyselyyn vastanneista mainitsi voiton tuoneen mukanaan myös negatiivisia asioita: moni pelkäsi menettävänsä rahat, sukulaisten kanssa oli tullut riitaa ja olipa erään mieskin hakenut eroa saadakseen puolet rahoista.

Rikkaus muuttaa ystävyys- ja sukulaisuussuhteita

Jamesin mukaan myös perheenjäsenet saattavat alkaa anoa rahaa ja olla siitä kiinnostuneita. Pian olo on tutussa seurassakin vieras, sillä kun yhdestä tulee rikas ja muut tietävät sen, ystävyys- ja sukulaisuussuhteet muuttuvat.

– Se voi olla suuri rasite monille läheisille suhteille, varsinkin avioliitoille. Jos aviomies haluaa käydä heti käsiksi [rahoihin] ja vaimo haluaa säilyttää vanhat elämäntavat, syntyy konflikti.

Raha ei välttämättä tee onnelliseksi

Jamesin mukaan rahalla pääsee eroon joistain ongelmista,  mutta tilalle tulee aivan uudenlaisia ongelmia, sillä jokaisen elämässä on ongelmansa. Raha ei esimerkiksi muuta ihmisen sisintä ja tuo onnea, jos sitä ei aiemminkaan ollut. 

– Varallisuudella voi ostaa monenlaisia nautintoja. Onnellisuus tulee sisältä, James muistuttaa.

"Mene töihin seuraavana päivänä"

Jos jättipotti osuu kohdalle, James ei tekisi minkäänlaisia suuria päätöksiä rahojen suhteen ainakaan puoleen vuoteen. Miehen mukaan parasta olisi jatkaa suurimmilta osin kuin ennenkin ja totutella tilanteeseen asteittain. Lisäksi rahoille kannattaa etsiä hyvä hoitaja; myös lakimiehelle voi olla tarvetta.

– Mene töihin seuraavana päivänä. Ihmisiä tämä yllättää, mutta niin monet asiat tulevat muuttumaan, että voi olla hyvä asia pitää joitakin asioita ennallaan.

Lue myös:

    Uusimmat