Porvoon valvontaosasto jouduttiin sulkemaan hetkellisesti – hoitaja: "Sitten, kun haluamme pitää kiinni työajoistamme, potilasturvallisuus on vaarassa"

Porvoon sairaalan osasto jouduttiin sulkemaan hoitajapulan takia – johtava lääkäri ja hoitaja kertovat, mikä tilanne on 8:07
Katso video: Porvoon sairaalan johtava lääkäri ja hoitaja kertovat, millainen tilanne sairaalalla tällä hetkellä on.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super peruivat tällä viikolla hoitajalakon toisen vaiheen. Seuraavia työtaistelutoimia ja niiden vaikutuksia odotetaan sairaaloissa jännittyneinä. 

Toistaiseksi hoitajat jatkavat nyt työtään ylityö- ja vuoronvaihtokiellon puitteissa. Porvoon sairaalan tehostetun valvonnan osasto jouduttiin perjantaina sulkemaan hoitajapulan takia lauantai-iltaan saakka. 

Porvoon sairaalan johtava lääkäri Kimmo Halonen kertoo, että osasto suljettiin potilasturvallisuuden vaarantumisen välttämiseksi. 

– Useita hoitajia oli sairastunut, eikä tilalle saatu ketään.

Potilaiden osalta tilanne ratkaistiin siirtämällä potilas päivystysosastolle.

Halosen mukaan osastoja ei tarvitse usein sulkea. Sen sijaan hoitajapula on ollut todellisuutta jo vuosia. 

– Useamman vuoden ajan on ollut niin, ettemme ole saaneet rekrytoitua niin paljoa, eli on jäänyt vapaita paikkoja.

Porvoon sairaalan perjantaina suljetulla valvontaosastolla työskentelevä Hanni Harjula kertoo, että potilasturvallisuus ei vaarannu silloin, kun hoitajat venyvät työssään.

– Meillä on hirveän korkea työmoraali, pidämme työstämme ja haluamme potilaidemme parasta. Sitten, kun haluamme pitää kiinni työajoistamme, potilasturvallisuus on vaarassa.

Valvontaosaston toimintaa on Harjulan mukaan supistettu, joten poissaolojen vaikutus näkyy herkästi työssä. Asiat ovat toimineet jo vuosia hoitajien jouston varassa. 

– Vaihdetaan vuoroja, venytään jäämään tuplavuoroon. Oma vakiporukka paikkaa puutokset. 

Harjulan mukaan niin hänen omassa yksikössään kuin muuallakin sotekentällä jäädään sairaslomalle enenevässä määrin juuri työssäjaksamiseen liittyvien ongelmien takia.

– Hoitajat sairastuu siinä missä kaikki muutkin ihmiset. Nyt se ero on, että kukaan ei jäänyt ylitöihin, kukaan ei vaihtanut vuoroa, kukaan ei joustanut.

Porvoosta ilmoitettiin aviin

Tehy ja Super valmistelevat tällä hetkellä kovempia työtaistelutoimia, kuten joukkoirtisanoutumisia. 

Tehy myös tällä hetkellä ohjeistaa hoitajia tekemään tehostetusti ilmoituksen aluehallintovirastoon (aviin) kaikista työvuorossa syntyvistä tilanteista, joissa potilasturvallisuus vaarantuu. 

Porvoon tehostetun valvonnan osastosta tehtiin perjantain aamuvuorosta ilmoitus aviin. Harjula kertoo, että aamuvuorosta puuttui vuorovastuutasoinen hoitaja.

– Jäljelle jäin muun muassa minä, jolla on kolme kuukautta kokemusta valvontatyöstä, ja varahenkilöstön jäsen. Olimme vuorossa ilman niin sanottua konkaria. Näimme siinä tilanteessa, että potilasturvallisuus vaarantuu. Olimme aivan liian hauraita sen edessä, että olisi tapahtunut jotain yllättävää. Ja sairaala-arki on sellaista, että jotain yllättävää tapahtuu ihan koko ajan.

Johtavan lääkärin Halosen mielestä tilanne olisi pitänyt käydä läpi talon sisällä.

– Meillä on olemassa siihen oma järjestelmäkin. Suora ilmoitus aviin ei ole mielestäni kaikista kohteliain tai korrektein tapa.

Halonen kuitenkin on samaa mieltä sen kanssa, että potilasturvallisuuden vaarantuessa on syytä tehdä ilmoitus aviin. 

HUSissa huolestuttaa kesä

MTV Uutiset kysyi hoitajien lakon jälkeisestä tilanteesta sairaaloissa myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSista ja Tampereen yliopistollisesta sairaalasta TAYSista. 

HUSin hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo, ettei pysty kommentoimaan yksittäisten osastojen tämänhetkistä tilannetta vapaapäivältään.

Yleisesti ottaen hän sanoo heidän olevan huojentuneita, että tilanne on mennyt normaalimpaan suuntaan ja leikkausosastot on saatu auki.

Ulanderin mukaan pääsiäinen toi henkilöstötilanteeseen samankaltaisia haasteita kuin lomakaudet yleensä. Myös tällä hetkellä kiertävät taudit ovat aiheuttaneet jonkin verran sairauslomia.

Mahdollisten tulevien työtaistelutoimien, eli hoitajien joukkoirtisanoutumisten varjossa Ulander sanoo henkilöstötilanteen olevan huolestuttava. Hän arvioi, että kesästä tulee haastava.

Tehyn järjestöasiantuntija Jenni Hjelt  kirjoittaa Twitterissä, että Haartmannin sairaalan osaston puolella olisi tällä hetkellä töissä ainoastaan hoitajia, joilla ei ole täysiä lääkelupia.  

TAYSissa ylityö- ja vuoronvaihtokielto näkyvät yksiköittäin vaihtelevassa määrin, kertoo TAYSin HR-johtaja Raija Ruoranen. Ylityökiellot ovat tuttuja keinoja jo ennen työtaistelua ja aiemmilta vuosilta neuvottelutilanteiden vauhdittajina.

Vuoronvaihtokielto sen sijaan hankaloittaa TAYsin varahenkilöstön hyödyntämistä, kertoo Ruoranen.

– Meillä on henkilöstön poissaoloja varten palkattu vakinainen henkilöstöosuus. Nyt äkillisissä poissaolotilanteissa vuoronvaihtokiellon takia ei pystytä hyödyntämään tätä resurssia.

Ruorasen mukaan Porvoon sairaalan kaltainen tilanne, jossa osasto jouduttiin hetkellisesti sulkemaan, ei ole täysin vieras TAYSissakaan.

– Jos on tilanteita, että syystä tai toisesta ei ole potilaisiin nähden tarpeeksi henkilökuntaa, voimme tehdä nopeita ratkaisuja ja potilaita pysytyään siirtämään nopeasti yksiköstä toiseen. 

Hoitajajärjestöjen tulevia työtaistelutoimia, kuten joukkoirtisanoutumisiin reagoidaan Ruorasen mukaan TAYSissa odottavasti. 

– Odotetaan, mitä järjestöt tästä asiasta ilmoittavat. On meillä jotain käsitystä ennakkoon, miten siihen tilanteeseen tulee varautua.

Oikaisu 23.4. klo 19.25: Jenni Hjeltin ajantasainen titteli on Tehyn järjestöasiantuntija.

Lue myös:

    Uusimmat