Yliopistot eivät tiedä, millä rahalla tutkijat tutkivat

Yliopistot eivät ole selvillä tutkijoidensa muualta saamista apurahoista, kertoo MTV3:n uutisten yliopistojen rehtoreille tekemä kysely. Vain neljä yliopistoa kahdestakymmenestä pitää rekisteriä tutkijoista, jotka saavat rahaa yliopiston ulkopuolelta. Monen rehtorin mielestä tutkijoiden pieniä henkilökohtaisia apurahoja ei tarvitse tietää.

Yliopistot saavat yli kolmanneksen rahoistaan ulkopuolelta - eri säätiöiltä ja yrityksiltä. Nyt valtio yrittää estää väärinkäytöksiä rahavirtoja seuraamalla.

Muistissa ovat Kuopion ja Turun yliopistojen professorit, jotka käärivät tutkimusvaroja omiin taskuihinsa.

MTV3:n uutiset kysyi yliopistojen rehtoreilta, ovatko he toteuttaneet opetusministeriön työryhmän tahtoman rekisterin ulkopuolisten apurahojen saajista. Neljä vastasi kyllä - kuusitoista vastasi ei.

- Jos valtio haluaa tietää, mitä apurahoja yliopistojen opiskelijat ja työntekijät saa, niin yliopistolla ei ole mitään osuutta siihen, jos joku ulkopuolinen rahasto haluaa antaa suoraan rahaa jollekin, toteaa Tampereen yliopiston rehtori Jorma Sipilä.

Moni rehtori pohtii, että kontrollissa ammutaan nyt yli. Tieto suuremmista apurahoista riittäisi, eli niistä rahoista, joilla käytetään yliopiston tiloja ja laitteita.

- En ymmärrä, mitä me sillä tiedolla tekisimme, kommentoi Teknillisen korkeakoulun rehtori Paavo Uronen.

- Täytyisi tehdä ihan käytännön syistä raja, että ei mennä näihin henkilökohtaisiin stipendeihin, joita on tuhansia sekä opettajilla että opiskelijoilla. Siitä tulisi turhaa hallinnollista työtä eikä varmaan vastaavaa hyötyä, toteaa puolestaan Helsingin kauppakorkeakoulun rehtori Eero Kasanen.

Opetusministeriössä rehtorien puheet ihmetyttävät.

- Tämä on yllättävää, koska työryhmässä lähdimme siitä, että yliopistoissa tulosvastuullisten yksiköiden johtajien tulee tietää, mitä rahoitusta yksikössä on ja millä rahoituksella tutkimusta tehdään, hämmästelee johtaja Markku Mattila opetusministeriöstä.

Kaksi yliopistoa aikoo tehdä rekisterin ulkopuolisten apurahojen saajista. Neljä rehtoria harkitsee asiaa. Seitsemän yliopistoa ilmoitti, että heille ei rekisteriä tule.

Sigrid Juseliuksen säätiön pöydällä on satoja lääketieteen tutkijoiden apurahahakemuksia. Säätiö ei halua maksaa rahoja yliopistojen tileille, vaan tutkijoille.

- Kun on kokeiltu, että kontrolli kulkee yliopistojen kautta, se ei ole riittävän tehokasta. Sen takia olemme vetäneet ne kokeet takaisin, toteaa toimitusjohtaja Magnus Savander Sigrid Juseliuksen säätiöstä.

Luottamus yliopistoihin ei ole kovin korkealla. - Ei ainakaan heidän raportointinsa vastaa sitä vaatimusta mikä meillä on ja meidän tilintarkastajilla on, moittii Savander.

Juseliuksen säätiö keskustelee parhaillaan Helsingin yliopiston kanssa siitä, miten rahojen seuranta saataisiin tarkemmaksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat