Mainos

Ylilääkäri: Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset tarttuvaa sorttia

Seksuaalirikosten ehkäisyssä on otettu vuoden alusta käyttöön uusi lääkehoito. Seksuaalirikollinen voi päästä valvottuun koevapauteen, jos hän samalla aloittaa sukupuoliviettiä vähentävän lääkehoidon.

Tutkimusprofessori, vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma Psykiatrisen vankisairaalan Turun yksiköstä sanoo MTV Uutisille, että lakimuutos koevapaudesta on tehty, että lääkehoidosta tulisi houkuttelevampi vaihtoehto.

Harva seksuaalirikollinen kuitenkaan aloittaa lääkehoidon.

Todennäköisesti lääkkeitä ottaneiden kokonaismäärä jää pieneksi. Kuitenkin näiden tapausten merkitys voi toisaalta olla huomattavankin suuri, Lauerma sanoo.

Nimenomaan lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat varsin tarttuvaa käytöstä. Hyvin moni niihin syyllistynyt on ollut lapsuudessa seksuaalirikoksen uhri.

Lauerman mukaan lääkehoito tehoaa viettiin pohjautuviin rikoksiin. Lääkehoito räätälöidään yksilöllisesti. Mukana on myös sellaisia lääkkeitä, jotka vaikuttavat mielihyvän tunteeseen tai ajatteluun.

Lauerma sanoo, että niitä joille hoidot sopivat, on Suomessa muutamia kymmeniä. Hoitojen toimivuuden toteamiseen vaaditaan pitkä seuranta-aika. Tutkimustietoa on kuitenkin sen verran, että toimivuudesta voidaan olla suhteellisen varmoja.

Hoidot kohdistuvat erityisesti toistuvien tekojen riskiin. Lääkehoitoa valvotaan ylilääkärin mukaan laboratoriokokein ja virtsa- ja verikokein. Valvonta riippuu käytettävästä lääkityksestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.