Selvitys: Yli 750 turvallisuusalan toimijan lupa peruttiin viime vuonna – syyt hämärän peitossa

Ison Omenan traagisesta kiinniottokuolemasta odotetaan alustavaa lausuntoa huomenna –"Tapaus on erittäin harvinainen" 3:13
Ison Omenan traagisesta kiinniottokuolemasta odotetaan alustavaa lausuntoa tiistaina: Pekka Lehtinen kertoo, miksei tapausta pidä yhdistää Avarnin vartijoiden epäiltyyn pahoinpitelyvyyhtiin.

Poliisihallituksen selvityksestä ilmenee, ettei se kyennyt määräajassa vastaamaan kaikkiin sisäministeriön kysymyksiin siitä, miten yksityistä turvallisuusalaa valvotaan.

Poliisi peruutti viime vuonna yhteensä 753:n yksityisellä turvallisuusalalla toimivan ihmisen luvat, ilmenee Poliisihallituksen sisäministeriölle antamasta selvityksestä.

Peruutetuista luvista 122 kohdistui järjestyksenvalvojiin ja 40 vartijoihin. Yhteensä poliisi teki erilaisia luvanperuutuksia yli 1 100.

Selvityksestä ei kuitenkaan ilmene, mistä syistä luvat on peruutettu, mutta selvityksen mukaan esitutkinnassa pitäisi aina tarkistaa, onko rikoksesta epäillyllä voimassa oleva lupa toimia järjestyksenvalvojana tai vartijana.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli 36 373 luvallista järjestyksenvalvojaa ja vartijoita puolestaan 16 815. Yhteensä poliisi oli myöntänyt viime vuoden loppuun mennessä yli 64 450 erilaista lupaa yksityiselle turvallisuusalalle.

Alan elinkeinolupia poliisi peruuttaa vuosittain joitain kymmeniä, mutta useimmin luvanhaltijan omasta pyynnöstä.

Poliisihallitus ei kuitenkaan pystynyt ministeriölle antamassaan kirjeessä vastaamaan kaikkiin esitettyihin kysymyksiin toivotussa määräajassa. Selvityksessä ei esimerkiksi ilmene, miten usein yksityisen turvallisuusalan valvonnassa tulee ilmi jotain sellaista, mikä johtaisi rikostutkintaan.

Valvonnassa vaihtelevuutta

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) pyysi julkisuudessa ilmenneiden voimankäyttötilanteiden vuoksi Poliisihallitukselta selvitystä siitä, miten poliisi valvoo yksityistä turvallisuusalaa. Joulukuussa Itä-Uudenmaan poliisi kertoi tutkivansa järjestyksenvalvojien epäiltyjä väkivaltaisuuksia pääradan juna-asemien yhteydessä pääkaupunkiseudulla.

Viikonloppuna nainen kuoli Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa vartijoiden kiinniottotilanteessa. Poliisi tutkii naisen kuolemaa epäiltynä kuolemantuottamuksena.

– Kansalaisten on voitava luottaa turvallisuusalan toimijoiden ammattitaitoon. Oli kyse viranomaisista tai turvallisuusyritysten työntekijöistä, Mikkonen kirjoitti eilen Twitterissä.

Valmistuneessa selvityksessä Poliisihallitus arvioi, että yksityisen turvallisuusalan valvonnassa on eroja eri poliisilaitosten välillä.

Toisaalla alan toimijoita valvotaan suunnitelmallisesti hyödyntämällä poliisihallinnon ohjeita, kun taas toisaalla alan valvonnassa on suunnitelmallisuus jäänyt muiden työtehtävien vuoksi vähemmälle, ja valvonta voi olla hyvin reaktiivista.

Selvityksen mukaan Poliisihallituksen tietoon ei ole tullut, että vartijoiden ja järjestyksenvalvojien koulutus olisi riittämätöntä.

– Poliisiammattikorkeakoululta saadun tiedon mukaan myös voimankäyttö- ja järjestyksenvalvojakouluttajat ovat pääosin olleet tyytyväisiä saamaansa koulutukseen, selvityksessä todetaan.

Poliisihallitus kertoo kehittävänsä valvontaa

Poliisihallitus kertoo ministeriölle alkaneensa viime vuonna kehittää sitä, miten poliisi valvoo turvallisuusalan toimijoita.

– Kyse on lupavalvonnan yhtenäistämisestä ja kehittämisestä siten, että lupavalvonta toteutettaisiin poliisissa yhtenevästi ja suunnitelmallisesti niissä tilanteissa, joissa valvontatarve on olemassa laajempana kuin yksittäiseen lupaan tai lupalajiin kohdistuvana, selvityksessä todetaan.

Työn on määrä jatkua tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat