Yli 65-vuotiaat naiset juovat yhä enemmän

Päihdelääketieteen professori on huolissaan suomalaisnaisten alkoholin riskikäytön lisääntymisestä. Hän kehottaa puuttumaan läheisen alkoholiongelmaan ajoissa.

Päihdelääketieteen professori Hannu Alho sanoo suomalaisten alkoholin kokonaiskulutuksen pysyneen suurin piirtein samana tai aivan hiukan vähentyneen viime vuosien aikana. Naisten alkoholin riskikäytön hän taas kertoo lisääntyneen reippaastikin.

– Muutos naisten alkoholin riskikäytössä on ollut merkittävä. Kaikkein huolestuttavinta on, että tämä näkyy kaikkein eniten yli 65-vuotiaissa naisissa.

Syyksi Alho arvelee suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymistä.

– Suuret ikäluokat ovat oppineet käyttämään elämässään alkoholia, ja sitten kun jäädään eläkkeelle, niin se jatkuu arkikäytössä, kun ei oikein muutakaan tekemistä ole.

Miten auttaa läheistä?

Jos läheisen sitten huomaa juovan liikaa, kuinka asiaan tulisi suhtautua ja kuinka häntä voisi tukea?

Alhon mukaan on tärkeää, että asia uskalletaan ottaa puheeksi, sillä jo se voi auttaa.

– Se on vaikea asia ottaa esiin usein jopa terveydenhuollon ammattilaiselle, työtovereista tai ystävistä puhumattakaan. Mutta se usein auttaa, koska silloin ihminen havahtuu ja hankkii itselleen hoitoa.

Hoitovaihtoehtojakin Suomesta löytyy paljon. Alho muistuttaa työterveyden auttavan työssäkäyviä, ja myös terveyskeskusten ohjaavan eteenpäin tarvittaessa.

– Yleensä ajatellaan, että on vain A-klinikka, mutta se ei pidä ollenkaan paikkaansa. Siellä ovat usein ne pidemmälle ehtineet, ja joille täysraittius on sopiva.

Alho kertoo, että 70 prosenttia alkoholiriippuvaisista suomalaista käy töissä, jotka asiallisella hoidolla pystyisivät siellä myös jatkamaan – jos ongelmiin puututaan varhain.

– Jos asiaa katsotaan läpi sormien, ongelma kroonistuu ja sitten ei ole mitään vaihtoehtoa eikä enää mikään klinikka auta, Alho toteaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja