Yli 60-vuotiaat maksuhäiriötilastojen kärjessä

Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriömerkinnät ovat kasvaneet merkittävästi Pohjoismaissa viime vuosina.

Vuoden 2008 jälkeen maksuhäiriöllisten yli 60-vuotiaiden määrä on noussut Suomessa jopa 69 prosenttia, Ruotsissa 51 prosenttia ja Norjassa 45 prosenttia.

– Kasvu on merkittävä, sillä maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrä keskimäärin on lisääntynyt huomattavasti maltillisemmin: Suomessa 31 prosenttia, Norjassa 18 prosenttia ja Ruotsissa 13 prosenttia, toimitusjohtaja Juha Airaksinen markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnodesta sanoo.

Alle 20-vuotiaat ovat hoitaneet raha-asioitaan huomattavasti järkevämmin. Vuoden 2008 jälkeen maksuhäiriöllisten alle 20-vuotiaiden määrä on laskenut Norjassa viisi prosenttia ja Ruotsissa 23 prosenttia. Suomessa maksuhäiriöllisten nuorten määrä on tosin kasvanut tällä aikavälillä 27 prosenttia.

– Vaikka alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöllisten suomalaisten määrä onkin pitkällä aikavälillä kasvanut, viimeisen vuoden aikana tilanne on kohentunut huomattavasti. Kun verrataan vuotta 2013 vuoteen 2012, maksuhäiriöllisten nuorten määrä on vähentynyt viisi prosenttia, Airaksinen sanoo.

– Suomalaisnuorten olisi kuitenkin syytä ottaa oppia Ruotsista ja Norjasta. Siellä nuorimmat ikäryhmät ovat hoitaneet raha-asiansa entistä paremmin, vaikka muut ikäryhmät ovat lepsuilleet maksujensa kanssa.

Faktaa

Suomi

– Alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on vähentynyt viimeisen vuoden aikana viisi prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kuitenkin kasvanut 27 prosenttia.

– Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana seitsemän prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kasvanut 69 prosenttia.

– Yleisesti maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrä on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana kaksi prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kasvanut 31 prosenttia.

Norja

– Alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on vähentynyt viimeisen vuoden aikana kolme prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on vähentynyt viisi prosenttia.

– Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana viisi prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kasvanut 45 prosenttia.

– Yleisesti maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrä on viimeisen vuoden aikana kasvanut neljä prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kasvanut 18 prosenttia.

Ruotsi

– Alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on vähentynyt viimeisen vuoden aikana 12 prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on vähentynyt 23 prosenttia.

– Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on viimeisen vuoden aikana vähentynyt prosentin. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kuitenkin lisääntynyt 51 prosenttia.

– Yleisesti maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrä on vähentynyt prosentin. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kuitenkin kasvanut 13 prosenttia.

Luvut ovat tilastoja Bisnoden ylläpitämistä luottotietorekistereistä.

Lähde: Deski.fi

Lue myös:

    Uusimmat