Mainos

Yli 60 kuollut ja 200 pidätetty Jamaikan levottomuuksissa

Jamaikassa yli 60 ihmistä on kuollut viranomaisten ja jengiläisten välisissä aseellisissa yhteenotoissa. Poliisin mukaan suurin osa uhreista on siviilejä.

Poliisi kertoo myös pidättäneensä yli 200 ihmistä etsiessään epäiltyä huumekuningasta nimeltään Christopher "Dudus" Coke, jonka Yhdysvallat on nimennyt yhdeksi maailman vaarallisimmista huumepomoista. Viranomaiset aikovat luovuttaa miehen Yhdysvaltoihin.

Levottomuuksien pelätään leviävän laajemmalle saarivaltion pääkaupungin Kingstonin sisällä.

Useat maat ovat kehottaneet välttämään matkustamista Jamaikalle. Suomen ulkoministeriö kehottaa Kingstonin-kävijöitä erityiseen varovaisuuteen ja välttämään useita alueita kaupungissa.

Hyväntekijä vai raaka gangsteri?

Monelle saarivaltion pääkaupungin Kingstonin asukkaalle Christopher Coke on hyväntekijä eikä raaka gangsteri kuten viranomaiset sanovat.

Coken kotikulmilla rutiköyhässä Tivoli Gardensin kaupunginosassa hän on asukkaille yksinkertaisesti "presidentti". Häntä on myös verrattu Englannin historiasta tuttuun Robin Hoodiin - varkaaseen, joka jakoi saaliistaan köyhille.

- Coke ja hänen jenginsä jakavat voileipiä kaduilla, lähettävät lapset kouluun ja rakentavat terveyskeskuksia, kertoo amerikkalaisasiantuntija Larry Birns tv-kanava CNN:n haastattelussa. Hän johtaa Council on Hemispheric Affairs -tutkimuslaitosta.

Päätös Coken mahdollisesta luovuttamisesta huumeoikeudenkäyntiin Yhdysvaltoihin johti mielenosoituksiin. Tuhannet avustuksista murusensa saaneet köyhät eivät halua luopua kulmakuntansa voimamiehestä.

- Äidit ihmettelevät, kuka ostaa lapselleni lounaan tai kuka maksaa sairaalalaskuni, jos sairastun, kertoo Miamin yliopiston jamaikalaissyntyinen apulaisprofessori David Rowe CNN:lle.

"Me käymme sotaa"

Amerikkalaisviranomaisten mukaan Coke on johtanut 1990-luvulta lähtien Shower posse -nimellä tunnettua huumeliigaa. Kutsumanimen taustalla on liigan tapa "suihkuttaa" vastustajia luodeilla huumesodissa.

Järjestäytyneellä rikollisuudella on myös poliittista vaikutusvaltaa Jamaikalla.

- Rikollispomot valitsevat ehdokkaat ja ovat suunnattoman tärkeitä, kun maassa pidetään vaalit. He mobilisoivat äänestäjät, sanoo Ruotsin Jamaikan-suurlähettiläs Sten Ask uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Pääministeri Bruce Goldingin vaalipiiri on Coken hallitsema Tivoli Gardens. Golding on aiemmin ollut haluton luovuttamaan Cokea Yhdysvaltoihin.

Pääministerin mielenmuutos johti väkivaltaisuuksiin, joiden takia osiin Kingstonia julistettiin poikkeustila.

- Me käymme sotaa, sanoi apulaispoliisipäällikkö Glenmore Hinds.

(MTV3 - STT-AFP - Reuters - DPA - TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.