Mainos

Yli 40 toimittajaa kuoli työssään viime vuonna

Lehtimiehet ilman rajoja -järjestön mukaan 42 toimittajaa kuoli viime vuonna työssään. Suurin osa kuolemantapauksista sattui Aasiassa ja Lähi-idässä.

Vuosi 2003 oli synkkä vuosi maailman lehtimiehille, kertoo Lehtimiehet ilman rajoja -järjestö raportissaan. Kaikkiaan 42 toimittajaa kuoli viime vuonna työnsä ääressä ja yli 120 oli edelleen vangittuna.

- Enemmän toimittajia kuoli viime vuonna kuin minään muuna yksittäisenä vuotena vuoden 1995 jälkeen -- Musta vuosi toimittajille, sanottiin vuosiraportissa, jonka järjestö julkaisi Maailman lehdistönvapauspäivänä.

Suurin osa kuolemantapauksista sattui Aasiassa ja Lähi-idässä. Viime vuonna pidätettiin kaikkiaan 766 lehtimiestä, ainakin 1 460:tä pahoinpideltiin tai uhkailtiin ja yli 500 tiedotusvälinettä sensuroitiin. Huhtikuun alussa 2004 yli 120 toimittajaa oli edelleen vankilassa.

Surkeimmin lehdistönvapautta toteutettiin järjestön mukaan Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Erityisen tuomitseva järjestö oli koko Afrikkaa kohtaan.

- Riippumattomat uutisvälineet ovat yhä harvemmassa koko Afrikassa, ja toimittajat joutuvat pakenemaan raskain sydämin, järjestö totesi selonteossaan.

Osansa arvostelusta saivat myös Pohjois-Korea, Kiina ja entisen Neuvostoliiton tasavallat. Järjestön mukaan lehdistönvapaus vain heikentyy suurimassa osassa Itsenäisten valtioiden liiton jäsenmaissa. Erityisen karuja toimittajien olot ovat Valko-Venäjällä, Kazakstanissa, Venäjällä, Turkmenistanissa ja Uzbekistanissa.

Irak pahin paikka toimittajille maailmassa

Irakista on tullut maailman pahin paikka toimittajille tehdä työtä, kertoo amerikkalainen CPJ-järjestö (Committee to Project Journalists) lausunnossa. Irakin jälkeen järjestöllä oli listallaan Kuuba, Zimbabwe, Turkmenistan, Bangladesh, Kiina, Eritrea, Haiti, Länsiranta ja Gaza sekä Venäjä.

- Kaikissa näissä paikoissa uutisten raportointi vaatii rohkeutta ja vakaumusta, CPJ:n johtaja Ann Cooper sanoi.

Järjestö julkistaa vastaavan listan vuosittain.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.