Mainos

Yli 2 miljoonaa menehtynyt Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korean nälänhätä on saattanut vaatia kolmena viime vuotena jopa 2,4 miljoonaa kuolonuhria, arvioi Yhdysvaltain kongressin asettama tutkimusryhmä. Pohjois-Korean johto ei kaikesta huolimatta ole aloittanut talousuudistuksia, jotka voisivat nostaa maan nykyisestä ahdingosta.

-Luotettavista lähteistä arvioidaan, että Pohjois-Korean 23 miljoonasta asukkaasta on 300 000 - 800 000 menehtynyt elintarvikepulan vuoksi joka vuosi, kertoi Mark Kirk Pekingissä tänään. Kirk kuuluu Yhdysvaltain edustajainhuoneen asettamaan tutkimusryhmän, joka on juuri palannut viikon kestäneeltä matkalta Pohjois-Koreasta.

Amerikkalaiset olivat Kirkin mukaan nähneet Hyesanin kaupungissa lähellä Kiinan rajaa 15- ja 16-vuotiaita, joiden pituus oli pitkän nälkiintymisen vuoksi jäänyt alle puoleen samanikäisten amerikkalaislasten pituudesta. Pohjois-Korea on joutunut kärsimään kolme peräkkäistä katovuotta. Maa on asiantuntijoiden mukaan tällä haavaa täysin riippuvainen ulkomaisesta ruoka-avusta.

Pohjois-Koreassa valmistellaan parhaillaan Kim Il Jongin virallista astumista maan presidentin virkaan. Kim Il Sung kuoli 1994, mutta hänen poikaansa Kim Il Jongia ei ole vielä nimitetty virallisesti presidentiksi, vaikka häntä ryhdyttiin koulimaan isänsä seuraajaksi jo 1980-luvulla. Kim Il Sungin kuolemaa seurannut kolmen vuoden suruaika on osaltaan pahentanut kommunistisen Pohjois-Korean talouden halvaantumista.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.