Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Ylen ennuste: Kokoomus voittamassa, SDP ja keskusta perässä

LIVE
Tästä pääset katsomaan Tulosiltaa!

Kokoomus on pitämässä paikkansa suurimpana kuntapuolueena, arvioi Ylen ennuste.

Ennusteen mukaan kokoomus olisi saamassa 21,5 prosenttia äänistä.

SDP on ennusteen mukaan toisena 17,6 prosentin osuudella ja keskusta kolmantena 14,7 prosentilla.

Perussuomalaiset on saamassa 14,5 prosenttia äänistä. 

Yleisradion ennuste on perinteisesti ennakoinut vaalitulosta melko hyvin.

Ylen ennusteessa vihreät on saamassa 10,9 prosenttia ja vasemmistoliitto 8,0 prosenttia äänistä. RKP:tä olisi äänestänyt Ylen ennusteen mukaan 5,0 prosenttia, kristillisdemokraatteja 3,6 ja Liike Nytiä 1,4 prosenttia.

Halla-ahon mukaan tulos näyttää hyvältä

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi vaalitulosta.

– Tulos näyttää varsin hyvältä, vertaa sitä mihin tahansa. Perussuomalaisten vaalitulokseen on ladattu muiden kuin perussuomalaisten taholta enemmän odotuksia. Emme ole koskaan pystyneet kuntavaaleissa täysimääräisesti realisoimaan valtakunnallista kannatusta.

Marinille ennusteen toteutuminen olisi pettymys

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin luonnehtii puolueen kuntavaalitulosta pettymykseksi, mikäli se vastaa Ylen ennustetta.

Ennuste povaa SDP:lle 17,6 prosentin kannatusta, mikä on vajaat kaksi prosenttiyksikköä heikompi kuin edellisten kuntavaalien tulos.

Marin uskoi, että hallitusvastuu ja vaikeat, ihmisten arkeen vaikuttavat päätökset ovat saattaneet vaikuttaa SDP:n tulokseen. 

Marin ilmaisi myös olevansa surullinen alhaisesta äänestysprosentista. Äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista, kun viime kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestysprosentti oli 58,9.

Saarikon mukaan ennuste parempi kuin gallupeissa

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että puolue on valmis yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Samalla hän muistutti, että vaalien voittajilla on myös vastuuta ja sitten ei enää sivupöydistä voi huudella.

Saarikko mainitsi, että Ylen ennuste 14,7 prosentin kannatuksesta on keskustalle huomattavasti parempi kuin viikon viimeisimmät gallupit olivat. Ennuste on myös korkeampi kuin keskustan viime eduskuntavaalien tulos. Saarikko kuitenkin myönsi puolueen menettävän asemiaan suhteessa viime vaaleihin.

Tulokset ovat ennusteen mukaan perussuomalaisten kanssa lähellä toisiaan. Saarikon mukaan sellaisen asetelman perussuomalaiset halusivat kuntavaaleihin rakentaa.

Katso videolta Orpon kommentit tänään aiemmin:
 

0:57

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja